Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ- ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Με τους μετανάστες στα υπόγεια γκέτο

Στην υποχώρηση της εργοδοσίας, που κρατούσε απλήρωτους εργάτες για 2 μήνες, οδήγησε η παρέμβαση του συνδικάτου

Ξεχείλισε η οργή των εργατών, που με το συνδικάτο τους έστειλαν αγωνιστικό μήνυμα στην εργοδοσία
Ξεχείλισε η οργή των εργατών, που με το συνδικάτο τους έστειλαν αγωνιστικό μήνυμα στην εργοδοσία
Κανείς δεν μπορεί να κουρελιάζει τα δικαιώματα των εργατών!

Αυτό το μήνυμα παρέδωσε στον ιδιοκτήτη βιοτεχνίας ενδυμάτων που χρωστούσε στους εργάτες δεδουλευμένα δύο μηνών το Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, προχωρώντας χτες σε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας. Η αποφασιστική παρέμβαση του συνδικάτου, που ξεκαθάρισε ότι οι ταξικές δυνάμεις θα οξύνουν το μέτωπο με όλους όσοι ευθύνονται για τις άθλιες συνθήκες εργασίας οι οποίες επικρατούν σε αμέτρητες βιοτεχνίες - γκέτο που στεγάζονται σε υπόγεια της Αθήνας, στρίμωξε την εργοδοσία, με αποτέλεσμα να δεσμευτεί ότι σήμερα το μεσημέρι θα δώσει όλα τα λεφτά που χρωστάει.

Το συνδικάτο καλεί τους εργάτες σε αγωνιστική ετοιμότητα και συσπείρωση στις γραμμές του, ώστε να οργανωθεί και να τελεσφορήσει ο αγώνας κόντρα στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας που εκδηλώνεται με ιδιαίτερη αγριότητα ενάντια στους μετανάστες εργάτες.

Η συγκεκριμένη βιοτεχνία στεγάζεται στα Κάτω Πατήσια και απασχολεί περίπου 35 εργάτες. Τα λεφτά που τους χρωστά ο εργοδότης για πολλούς από αυτούς είναι τα πρώτα που περίμεναν να πάρουν από την ώρα που πήγαν να δουλέψουν εκεί. Ολοι τους προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα με τα 2, 3 - 3,80 ευρώ την ώρα (!) με τα οποία η εργοδοσία κοστολογεί την εργασία τους. «Δουλεύουμε 10, 12 ώρες». εξήγησαν στον «Ρ». «Χωρίς ένσημα...». Τις συνθήκες μέσα στις οποίες δουλεύουν συχνά δε μπορεί να τις χωρέσει ανθρώπου νους. «Εκεί μέσα έχει και ποντίκια», λένε οι εργάτες και δείχνουν την πόρτα που οδηγεί στη διπλανή βιοτεχνία. «Να δεις πώς πετάγονται άμα κουνήσεις την καρέκλα...».

Φάμπρικα εκμετάλλευσης

«Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες δίνουν τα ρούχα τους να ραφτούν σε τέτοια φασονατζίδικα. Ρούχα που μπορεί έξω να πουλιούνται με 80 ή 100 ευρώ και να ράβονται με τέτοια μεροκάματα. Εχει δημιουργηθεί πλέον ολόκληρο κύκλωμα. Παίρνουν για 2-3 μήνες μετανάστες, μετά τους λένε "δεν έχω να πληρώσω", εξαφανίζονται κι οι εργάτες μένουν απλήρωτοι. Δε μιλάμε πλέον για φτηνή, αλλά για τσάμπα εργασία. Φορτώνουν ένα βράδυ τις ραπτομηχανές σ' ένα φορτηγάκι και χάνονται. Δύσκολο είναι;», τονίζουν στον «Ρ» μέλη του συνδικάτου.

Σε μια μέρα, οι εργάτες εξηγούν ότι μπορεί να ετοιμάσουν 10 ολόκληρα κομμάτια. Ακόμα κι αν οι τιμές με τις οποίες βγαίνουν στην αγορά είναι χαμηλές, τα κέρδη που τσεπώνουν οι εργοδότες είναι ασύλληπτα.

Απλά μαθηματικά: Ας υποθέσουμε ότι ο ιδιοκτήτης μιας τέτοιας μονάδας που απασχολεί 35 άτομα έχει κάθε μέρα 350 έτοιμα κομμάτια. Αν διαθέτει το κάθε ένα από αυτά στην αγορά για 10 ευρώ το ένα εισπράττει συνολικά 3.500, από παραγωγή μιας μέρας. Από αυτά, αν οι 35 εργάτες παίρνουν 3 ευρώ ανά ώρα, άρα 30 ευρώ για μια μέρα 10ωρης δουλειάς, παίρνουν μόλις τα 1.050...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ