Τρίτη 28 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο «φίλος» του πρωθυπουργού

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Φίλο της Ελλάδας» αποκάλεσε τον Μ. Μπαρόζο ο Κ. Καραμανλής, επαληθεύοντας για ακόμα μια φορά τη γνωστή λαϊκή ρήση «δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι». Ο ελληνικός λαός όμως δε θυμάται κανένα «φιλικό» μέτρο ή πολιτική εκ μέρους των Βρυξελλών. Αντίθετα μόνο μαύρα μαντάτα και δεινά έρχονται από το ευρωοικοδόμημα, που λειτουργεί καθαρά ως χωροφύλακας της κερδοφορίας των μονοπωλίων: «Ευελφάλεια», ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μερική απασχόληση, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, 65ωρο - 78ωρο, διαχωρισμός του ημερήσιου χρόνου εργασίας σε ενεργό και ανενεργό, παράταση του εργάσιμου χρόνου απασχόλησης, ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, νέα ΚΑΠ, ιδιωτικοποίηση ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών κ.ο.κ., όλα αυτά και όχι μόνο εκπορεύθηκαν και οργανώθηκαν από την Κομισιόν, επικεφαλής της οποίας είναι ο Μ. Μπαρόζο. Τα ίδια βεβαίως έκαναν και όλοι οι προκάτοχοί του. Ασφαλώς τα γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος ο Μπαρόζο, ο οποίος, επιχειρώντας να κάνει προεκλογική καμπάνια υπέρ της ΕΕ, το μόνο θετικό που βρήκε να διαφημίσει ήταν τα 20 δισ. από το Δ' ΚΠΣ με τα οποία τάχα επιδεικνύει η ΕΕ την αλληλεγγύη της προς τον ελληνικό λαό. «Ξέχασε» βέβαια να αναφέρει τι απέγιναν τα προηγούμενα τρία πακέτα. Ακριβώς για να μη «μαρτυρήσει» σε ποιες τσέπες θα πάει και το νέο πακέτο... Σ' αυτών τις τσέπες που τ' αρπάζουν από παντού για να ευημερούν τα κέρδη τους.

Φροντιστηριακές οδηγίες για την κρίση

«Μελαγχολία - αυτοκτονίες φέρνει η οικονομική κρίση». Κάτω από αυτόν τον τίτλο, ένα φροντιστήριο (από αυτά που συνεργάζονται με εφημερίδες) δημοσίευσε ένα θέμα έκθεσης για τις πανελλαδικές εξετάσεις, μαζί με τις οδηγίες του για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους μαθητές ένα τέτοιο θέμα.

Σύμφωνα με τις υποδείξεις λοιπόν, για τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, η έκθεση θα πρέπει να καταλήγει περίπου ως εξής: «Η φτώχεια και η εξαθλίωση ενδέχεται να συμβάλουν στην αναβίωση του νεοφασισμού και ρατσισμού ενώ εξίσου πιθανές κρίνονται οι εξεγέρσεις κατώτερων οικονομικών τάξεων». Δηλαδή, οι εξεγέρσεις είναι εξίσου «ολέθριες» αρνητικές συνέπειες της κρίσης όπως και ο νεοφασισμός! Και συνεχίζουν οι υποδείξεις των φροντιστών: «Το μεγαλύτερο όπλο και ο μεγαλύτερος πλούτος που έχουμε είναι το ηθικό μας. Κάθε κρίση προσφέρει νέες ευκαιρίες και δυνατότητες. Απαιτείται λοιπόν νέα ιεράρχηση των αξιών, εγκατάλειψη της υλιστικής θεώρησης της ζωής, αναβίωση ανθρωπιστικών ιδανικών»...

Με άλλα λόγια, το όπλο των αστέγων, των ανέργων, των πεινασμένων που θα γεννήσει η κρίση, δεν είναι οι εξεγέρσεις που είναι τόσο ολέθριες και τόσο «ανήθικες» όπως ο φασισμός, αλλά η νέα ιεράρχηση αξιών (!), ο ιδεαλισμός κι αγιαστούρα, το «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω» και το να τρώνε οι εργαζόμενοι... «θετικές σκέψεις» για να γιάνουν τις πληγές τους οι εκμεταλλευτές τους!

Θα μπορούσαμε να πούμε ένα «ουστ» στο φροντιστήριο και να ξεμπερδεύουμε. Ομως αυτή είναι η αντίληψη που φαίνεται οτι θέλουν να διαπνέει όλο και πιο πολύ το περιεχόμενο του σχολείου. Γι' αυτό και θα πρέπει να την αντιπαλέψουμε ολόπλευρα.

Απαρατήρητο το συνέδριο των γιατρών

Σχεδόν απαρατήρητο πέρασε το τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), που έγινε στις 24 - 25 Απρίλη του 2009 στην Αθήνα.

Εκτός του ότι οι οργανωτές του (στο ΔΣ της Ομοσπονδίας έχει την απόλυτη πλειοψηφία η ΔΑΚΕ) δεν έκαναν καμία ανακοίνωση, και ο απολογισμός όπως και οι αποφάσεις του συνεδρίου απέχουν παρασάγγας απ' τις εκρηκτικές ανάγκες του ίδιου του ΙΚΑ, των ασφαλισμένων αλλά και των ίδιων των εργαζομένων στο Ιδρυμα γιατρών. Η μοναδική εξαίρεση που θα μπορούσε να αναφερθεί είναι η υπογραφή της προκήρυξης για τη μονιμοποίηση 2.000 συμβασιούχων γιατρών απ' το 1992. Ομως, στο όνομα αυτής της εξαίρεσης έμεινε στο απυρόβλητο η αντιασφαλιστική λαίλαπα, που ισοπέδωσε δικαιώματα ασφαλισμένων, εργαζομένων και γιατρών στο Ιδρυμα. Ούτε και αυτοί οι συμβασιούχοι γιατροί δεν ικανοποιήθηκαν στο ακέραιο, γιατί μένουν ξεκρέμαστοι άλλοι 3.000 και άλλοι 900 με σύμβαση έργου.

Μετά από ένα «πράμα» προβάλλει αδήριτη η ανάγκη της καταδίκης του συνδικαλισμού της συναίνεσης και της υποταγής, όπως τόνισε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών - Οδοντογιατρών ΙΚΑ.

Σοσιαλδημοκρατικές κορόνες

Τον νομπελίστα Κρούγκμαν επικαλείται ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», σημειώνοντας τη σύμπτωση των απόψεών του με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την οικονομική κρίση. Αναμενόμενο. Σοσιαλδημοκράτης κατά δήλωσή του ο ένας, σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης κόμμα το άλλο με προτάσεις που όλες καταλήγουν στη διαχείριση του καπιταλισμού, πασπαλισμένες με άφθονες αυταπάτες περί της δυνατότητας εξανθρωπισμού του.

Ο ίδιος ο Κρούγκμαν πρόσφατα στο «Βήμα», αφού συστήθηκε ως «σοσιαλδημοκράτης για τα ευρωπαϊκά μέτρα», πρότεινε: «Θα κάνουμε βεβαίως επενδύσεις, δε θα κρατήσουμε τα χρήματα για πάντα σε μετρητά αλλά δεν κάνουμε επενδύσεις τώρα». «Υποστηρίζω το κράτος πρόνοιας αλλά έχω έναν υγιή σεβασμό για την οικονομία της αγοράς». «Υποστηρίζω την προσωρινή κρατικοποίηση (...). Πρέπει να τις κρατικοποιήσουμε, να καθαρίσουμε τα βιβλία τους και να τις πουλήσουμε ξανά το ταχύτερο δυνατό».

Δε λέει κάτι διαφορετικό ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην οικονομία της αγοράς αναφέρεται κι αυτός, ενώ εσχάτως η κρατικοποίηση μοιάζει να είναι η αγαπημένη του λέξη, αποσιωπώντας βεβαίως ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου δεν απαρνιούνται καμία μέθοδο, μόνο που στην εφαρμογή τους όλες καταλήγουν αντικειμενικά να υπηρετούν το κεφάλαιο αφού αυτό εξουσιάζει.

Εκεί ωστόσο που τα μεγάλα πνεύματα - του ΣΥΡΙZA και του Κρούγκμαν - γίνονται ένα είναι στο ζήτημα του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο Κρούγκμαν ανησυχεί που η ΕΕ εμμένει σ' αυτό και ο Αλ. Τσίπρας επαυξάνει: «Δεν υπάρχει βιβλίο οικονομικών που να λέει ότι 3% έλλειμμα είναι το μέγιστο που πρέπει να έχει μια οικονομία. Αυτή η αρχή υπάρχει μόνο στο ηλίθιο Σύμφωνο Σταθερότητας»! Η αλήθεια βέβαια είναι ότι κάπως αργά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποτίμησε την «ηλιθιότητα» του Συμφώνου Σταθερότητας. Αφού πρώτα έβαλε πλάτη για την οικοδόμηση της ΕΕ, υπερψηφίζοντας το Μάαστριχτ, πανηγυρίζοντας για την ΟΝΕ και το ευρώ, αναπόσπαστο κομμάτι των οποίων αποτελεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο αντικατέστησε το πρόγραμμα σύγκλισης της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Στη διακήρυξη του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), στο οποίο ανήκει και ο ΣΥΝ, διαβάζουμε: «Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο Σύμφωνο αλληλεγγύης που θα εστιάζει στην ανάπτυξη...». Εδώ συναντώνται και με το πνεύμα του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό για ένα άλλο Σύμφωνο Σταθερότητας μιλάει, για να γίνουν δημόσιες επενδύσεις, ιδιαίτερα στην Πράσινη Οικονομία. Και ο ΣΥΝ μιλά για Πράσινη Οικονομία. Αλλά τι σημαίνει Σύμφωνο που θα εστιάζει στην ανάπτυξη; Χρήμα ζεστό για τις επιχειρήσεις, τα μονοπώλια. Οχι φιλολαϊκό, τέτοιο σύμφωνο σταθερότητας δεν μπορεί να υπάρξει.

Στη διακήρυξη του ΚΕΑ εντοπίζουμε προτάσεις όπως «να φορολογηθούν οι χρηματιστικές συναλλαγές (...) να καθιερωθεί φορολογία στα κερδοσκοπικά κεφάλαια (...) οι κινήσεις κεφαλαίου, ειδικότερα τα κέρδη που δε συνδέονται άμεσα με επενδύσεις και εμπόριο, να υπόκεινται σε έλεγχο και φορολογία (...) ο φόρος Τόμπιν (...) το ευρωπαϊκό ταμείο θα έπρεπε να περιληφθεί στις κατευθύνσεις και στα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Ενα είδος "πράσινου new deal"». Αν κάτι σας θυμίζει αυτό είναι η «πράσινη ανάπτυξη» του ΠΑΣΟΚ...

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και οι απανταχού ομοϊδεάτες του υπόσχονται «πράσινα άλογα» στους λαούς, συμβάλλοντας να τους περνά ο καπιταλισμός χαλινάρια και παρωπίδες πιο εύκολα. Γι' αυτές τους τις «υπηρεσίες» ο ελληνικός λαός να τους πληρώσει αναλόγως: Γυρνώντας τους την πλάτη και μαυρίζοντάς τους στις ευρωεκλογές.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Στην υπηρεσία του κεφαλαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ, αφού στήριξε την «αγορά αυτοκινήτου», τώρα η κυβέρνηση θα στηρίξει και την «αγορά ακινήτου»! Εξαγγέλλει μέτρα ο υπουργός Οικονομίας, πάντα στο όνομα του ελληνικού λαού...

Ελα, όμως, που τελικά όλα τα μέτρα έχουν έναν και μόνο στόχο: Να διατηρηθούν υψηλά τα κέρδη των εταιρειών, ανεξαρτήτως της ...κινητικής κατάστασης των προϊόντων τους.

Ετσι, λοιπόν, η περικοπή των φόρων στο αυτοκίνητο καταλήγει στις τσέπες κατασκευαστών και αντιπροσωπειών, όπως και η όποιοι φορολογικοί περιορισμοί στα σπίτια θα καταλήξουν στα χέρια των εργολάβων.

Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πληρώνουμε κάθε μήνα στις τράπεζες για το αυτονόητο δικαίωμά μας να έχουμε μια στέγη και να μετακινούμαστε.

Για το πρόβλημα της σίτισης δεν ανησυχούμε, το έχει αναλάβει ...εργολαβικά ο Βγενόπουλος (μείωση τιμών στο γάλα και τα σχετικά)!

ΤΟ ΧΕΙ ΡΙΞΕΙ στις ...μεγάλες φράσεις ο Γιώργος Παπανδρέου, προσπαθώντας μήπως του κάτσει καμιά καλή ατάκα.

«Η δεξιά έχει ημερομηνία λήξης», είναι το τελευταίο του εφεύρημα, αναφερόμενος προφανώς στην κυβέρνηση. Με την πολιτική της «δεξιάς», όμως, τι γίνεται; Εχει ημερομηνία λήξης αυτή;

Γιατί αν κρίνουμε από τις πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και τις λογικές του ευρωμονόδρομου που υποστηρίζει, μάλλον η δεξιά πολιτική έχει πολύ μέλλον, όσες φορές κι αν εναλλαχθούν τα δυο κόμματα στην κυβέρνηση.

Δυστυχώς (για το ΠΑΣΟΚ), ο κόσμος έχει μυαλό και σκέφτεται. Κι όποιος το κάνει καταλήγει ότι «δεξιά πολιτική» είναι η ακρίβεια, οι πόλεμοι, οι ιδιωτικοποιήσεις, η περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων και άλλα τέτοια...

Οχι η «ατάκα», το επικοινωνιακό προφίλ και η ικανότητα τού να μη δημιουργείς σκάνδαλα (δηλαδή να μη ...σε πιάνουν με τη μίζα στα χέρια).


Παπαγεωργίου Βασίλης

Να «οικολόγοι» να μάλαμα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να τεθεί η βιοποικιλότητα στο επίκεντρο όλων των αποφάσεων για την οικονομία. Πλέον, έχουμε τα εργαλεία να εντάξουμε την προστασία του περιβάλλοντος στον τομέα της αγοράς. Ο ιδιωτικός τομέας δείχνει να ανταποκρίνεται με ορισμένες πρωτοβουλίες. Η Ευρώπη μπορεί, μέσω της αγοράς της, να προστατεύσει τη βιοποικιλότητα. Ηρθε η στιγμή να φέρουμε την προστασία του βιολογικού μας πλούτου στο επίκεντρο της πολιτικής μας».

Αυτό υποστήριξε χτες από το βήμα του διήμερου συνεδρίου για τη βιοποικιλότητα ο Τζιμ Λιπ, γενικός διευθυντής του διεθνούς WWF. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ουσιαστικά, προτείνει να αφεθεί στις δυνάμεις της αγοράς, δηλαδή στο μεγάλο κεφάλαιο, η προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας του πλανήτη. Ζητάει «να βάλουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα», θέλοντας να ξεχάσουμε:

  • Οτι η δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου επέφερε την αλόγιστη σπατάλη πολύτιμων φυσικών πόρων και τη μείωση της βιοποικιλότητας κατά 25% - 30% τα τελευταία 40 χρόνια.
  • Οτι η δίψα του για μεγαλύτερο κέρδος επέφερε την αποψίλωση των δασών, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 20% τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αυτές είναι οι περιβόητες «μη κυβερνητικές οργανώσεις», όπως η WWF, τις απόψεις των οποίων περί «πράσινης» οικονομίας και ανάπτυξης ενστερνίζονται τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ και τις οποίες οργανώσεις περιβάλλει με τόση θαλπωρή ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να ανοίξουν νέους δρόμους κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου καταληστεύοντας για άλλη μια φορά το περιβάλλον... Να «οικολόγοι», λοιπόν, να μάλαμα!

Ταξική επιλογή και αντικομμουνισμός

Ευθεία επίθεση στο ΚΚΕ και το σύνθημα που στηρίζει «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», εξαπέλυσε από την εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος. Μην μπορώντας να κρύψει τον αντικομμουνισμό του, επιχειρεί αυθαίρετο συνειρμό με την ιστορία της Πολωνίας, για να μιμηθεί απ' ευθείας την σύγχρονη αντικομμουνιστική ρητορική, στο ότι τάχα το ΚΚΕ αξιώνει «να διαθέτει ειδικά δικαιώματα στη σημερινή δημοκρατία μας». Εγκαλεί την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλά για «εγκεφαλικά αρτηριοσκληρωτική πολιτική ηγεσία του ΚΚΕ», διερωτάται τάχα ο εν λόγω ακαδημαϊκός κατά «πόσο είναι δημοκρατικά επιτρεπτό να μην καταγγέλλεται αυτή η μορφή ρητορείας» και ουσιαστικά εξανίσταται επειδή «στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου σχεδόν καθημερινά (σ.σ.:!) διαδηλώνουν κάποιες δεκάδες κομματικών συνδικαλιστών (σ.σ.: πάλι !), είναι άραγε θεωρητική η παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης, εργασίας, νοσηλείας, εκπαίδευσης εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών;». Ούτε δελτίο Τύπου του Μίχαλου και του ΕΒΕΑ να αναπαρήγαγε... Παριστάνοντας τον αθώο, μοιάζει να μονολογεί «ας αναλογιστούμε τι αντιδράσεις θα προκαλούσε η φράση " νόμος είναι το δίκηο του αστού"», λες και κάνει ο ίδιος τίποτα άλλο και έχει γράψει το πόνημά του για κανένα διαφορετικό λόγο. Διότι όταν μπαίνεις σε τόσο κόπο να αντιμετωπίσεις «το δίκηο του εργάτη», είναι γιατί θέλεις να διατηρήσεις το άδικο του εκμεταλευτή του. Στο τέλος, φυσικά, δεν αντέχει στον πειρασμό να επαναλάβει τα πολύ γνωστά και καθιερωμένα πλέον από τους προπαγανδιστές του είδους του για ...εκτελέσεις κλπ. στις σοσιαλιστικές χώρες.

Μην κουράζεστε κ. καθηγητά, εσείς και οι λοιποί απολογητές του είδους σας και του εκμεταλλευτικού συστήματος. Τα 'χουμε ξανακούσει. Κι όμως η εργατική τάξη και η πρωτοπόρα έκφρασή της δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για ό,τι της ανήκει. Ούτε θα πάψει, θορυβημένη τάχα από τέτοια λογύδρια. Αυτό είναι το δικό της χρέος στην ιστορία. Και θα το πράξει όπως και σεις πράττετε το δικό σας στα συμφέροντα της τάξης που απ' ό,τι φαίνεται ταχθήκατε να υπηρετείτε...

Η κατάντια του συστήματος της εκμετάλλευσης

Η καπιταλιστική κρίση έχει χτυπήσει σφοδρά τα λαϊκά στρώματα στην Ισπανία, με πληθυσμό πάνω από 45 εκατομμύρια κατοίκους και η ανεργία έχει επίσημα φτάσει στο 17%, δηλαδή πάνω από 4 εκατομμύρια του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Τα νούμερα αυτά σαφώς είναι υποδεέστερα της πραγματικότητας, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η μερική απασχόληση και οι συμβάσεις της «μιας μέρας» κάνουν θραύση εδώ και χρόνια.

Ετσι, το γεγονός ότι σε αυτήν την καπιταλιστική χώρα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους αγγελίες σε εφημερίδες, από απελπισμένους άνεργους που πουλούν ζωτικά όργανά τους προκειμένου να ...επιβιώσουν, ήταν μάλλον αναμενόμενο, φαινόμενο που υπάρχει σε χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου, όπου η φτώχεια και η ανέχεια κυριαρχούν. Αυτή είναι η κατάντια του εκμεταλλευτικού συστήματος σε μια χώρα της ΕΕ, που πλασάρεται από τις αστικές τάξεις και τους πολιτικούς εκπροσώπους της ως μονόδρομος για τους λαούς. Οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα και στη χώρα μας πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάντηση στην κρίση

Ταμπουρωμένοι πίσω από τις πολιτικές σκοπιμότητες και τα οικονομικά συμφέροντα που υπηρετούν, τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» εντείνουν την κοροϊδία τους σε βάρος των εργαζομένων, τόσο για τον χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης, όσο και για τον τρόπο που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η ΝΔ παραμένει γαντζωμένη στο στερεότυπο της «εισαγόμενης κρίσης», αξιοποιώντας την κινδυνολογία των ημερών προκειμένου τώρα, μέσα στην αναμπουμπούλα, να προωθήσει όσο γίνεται περισσότερο τα αντιλαϊκά μέτρα και τις αντιδραστικές πολιτικές που προβλέπονται στη Στρατηγική της Λισαβόνας. Το ΠΑΣΟΚ, που αρχικά υποστήριζε την άποψη ότι «την κρίση την προκάλεσαν οι πολιτικές της ΝΔ», τώρα φαίνεται να υιοθετεί την άποψη ότι φταίει το ...μοντέλο του «άκρατου νεοφιλελευθερισμού». Ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, πιστός ουραγός κάθε σοσιαλδημοκρατικής επεξεργασίας, κινείται στη λογική του αναθέματος, πότε του «καζινοκαπιταλισμού», πότε της «κερδοσκοπίας των τραπεζών» και πότε του «οικονομικού νεοφιλελευθερισμού».

Βέβαια, ποτέ τους και κανείς, δεν έχει πει κουβέντα για τη μήτρα που γεννά την κρίση: Τις ίδιες τις σχέσεις παραγωγής, που είναι σχέσεις εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης από τους κεφαλαιοκράτες. Τις σχέσεις παραγωγής, που είναι σχέσεις υποταγής εκείνων που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο, σε εκείνους τους λίγους που κατέχουν τα μέσα παραγωγής και τον ιδιοποιούνται. Με δυό λόγια, δεν είπαν - ούτε πρόκειται να πουν - κουβέντα για το γεγονός ότι η κρίση στον καπιταλισμό είναι αναπόφευκτη, επειδή ξεσπά ως αποτέλεσμα της όξυνσης των αντιθέσεων του ίδιου του συστήματος.

Οι κομμουνιστές έγκαιρα, πολύ πριν γίνουν ορατά τα πρώτα σημάδια της κρίσης, είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Είχαν προειδοποιήσει τους εργαζόμενους ότι πρόκειται για μια οικονομική καπιταλιστική κρίση που θα συνοδευτεί από τις προσπάθειες της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της, για να μεταφερθούν οι συνέπειές της στα λαϊκά στρώματα. Αυτό ακριβώς έγινε. Και τώρα, η ΝΔ ξεδιπλώνει την αντιλαϊκή της πολιτική με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, το ΠΑΣΟΚ που δεν διαφοροποιείται σε ζητήματα στρατηγικής, παραπέμπει στην (εκ των ΗΠΑ και των στρατηγείων των πολυεθνικών εκπορευόμενη) «πράσινη οικονομία», ο δε ΣΥΝ επιζητεί την κρατικοποίηση μιας ...τράπεζας, λες και σε συνθήκες «ελεύθερης αγοράς», μια κρατική τράπεζα θα κάνει τη διαφορά.

Το ΚΚΕ απευθύνει στους εργαζόμενους μια εντελώς διαφορετική πρόταση, καλώντας πρώτα και κύρια, να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που διαθέτουν αυτοί, ως οι αποκλειστικοί παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου. Να κατανοήσουν ότι το κεφάλαιο έχει ανάγκη τους εργαζόμενους και όχι οι εργαζόμενοι το κεφάλαιο. Με αυτή ακριβώς τη λογική και γνωρίζοντας ότι οι ίδιοι όχι μόνο δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για την κρίση, αλλά αντίθετα αποτελούν τα θύματά της, καλούνται να τσακίσουν κάθε ιδέα συμβιβασμού με την επίθεση που εξαπολύει η πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Να αναχαιτίσουν κάθε σχέδιο μεταφοράς των συνεπειών της κρίσης στις δικές τους πλάτες. Να προβάλλουν αγωνιστικά και να διεκδικήσουν μαζικά τα ώριμα αιτήματα της εργατικής τάξης, για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για αποκλειστικά δημόσια και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, για πραγματικά Δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Πάλη που εντάσσεται στη ρότα ανατροπής του καπιταλισμού, κοινωνικοποίησης της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, για να υπάρξει ανάπτυξη σε όφελος του λαού. Πρώτο βήμα, να τιμωρήσουν, στις ευρωεκλογές, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ