Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γκουαντάναμο στη χώρα μας!

Η Ελλάδα δεν αποκλείει να «φιλοξενήσει» κάποιους από τους κρατούμενους των Αμερικανών στο Γκουαντάναμο, επανέλαβε χτες η Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Χ. Ζεμπαρί.

Οπως είπε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, «η Ελλάδα κατ' αρχήν χαιρετίζει την απόφαση του Προέδρου Ομπάμα να κλείσει το Γκουαντάναμο. Ηταν ένα αίτημα, το οποίο και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαμε καταθέσει εδώ και πολλά χρόνια».

Το ζήτημα των κατηγορούμενων ως τρομοκρατών και παρανόμως για χρόνια υπόδικων του Γκουαντάναμο, για την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών, είναι απλώς «ένα μείζον ανθρωπιστικό θέμα. Θα εξεταστεί μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για το πώς, με ποιες προϋποθέσεις, με ποιο νομικό καθεστώς, με ποιο τρόπο και με ποια νομική βάση θα μπορούσε κανένας να βοηθήσει σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της, η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε πως «υπάρχουν κρατούμενοι του Γκουαντάναμο, οι οποίοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους, διότι κινδυνεύουν και υπό αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Απόφαση δεν έχει ληφθεί, νομίζω ότι θα πάρει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να ξεκαθαρίσουν αυτές οι υποθέσεις».

Κατά τα άλλα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για δουλειές στο αμερικανοκρατούμενο Ιράκ και κατέβαλαν στις δηλώσεις τους φιλότιμη - αν και χωρίς αποτέλεσμα - προσπάθεια, προκειμένου να παρουσιάσουν μια εικόνα ενός «ευνομούμενου» και δημοκρατικού Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ