Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η ομολογία Ολγκάτς

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά της Τουρκίας, με αφορμή την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς, ότι κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, όταν ήταν στρατιώτης, εκτέλεσε εν ψυχρώ δέκα Ελληνοκύπριους. Η απόφαση για την προσφυγή λήφθηκε χθες σε σύσκεψη του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια με τον γενικό εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη και κοινοποιήθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου.

Το θέμα της ομολογίας Ολγκάτς θα τεθεί και στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Βουλή θα ζητήσουν την αξιοποίηση της ομολογίας Ολγκάτς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε άλλα διεθνή σώματα, με στόχο «να βοηθηθεί το έργο της πλήρους διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων».

Η ομολογία προσφέρεται να παρουσιαστεί στην Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε στο ΡΙΚ ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος είπε ότι η Επιτροπή σε προσεχή συνεδρίασή της θα ασχοληθεί με την υλοποίηση της απόφασης (2001)του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας, όπου γίνεται αναφορά στο θέμα των αγνοουμένων και των υποχρεώσεων της Τουρκίας για τη διακρίβωση της τύχης τους.

Εκτιμώ, είπε ο Γ. Ιακώβου, ότι η παρουσίαση ενώπιον της Επιτροπής και της τελευταίας εξέλιξης, θα είναι πολύ ενισχυτική. Η Γενική Εισαγγελία της Κύπρου, είπε, θα μελετήσει τη νομική πτυχή, θα σταθμίσει την ποιότητα της μαρτυρίας του Ολγκάτς και θα αποφανθεί πώς μπορεί να αξιοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Αγκυρας, ο Γ. Ιακώβου είπε ότι ήταν αναμενόμενο πως θα επιχειρούσε, μέσω τρίτων, να εξευτελίσει την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού, και να τον παρουσιάσει ως ψυχοπαθή. Ωστόσο, είπε, αναλύοντας το πώς και υπό ποιες συνθήκες έγινε η ομολογία, δε φαίνεται ότι πρόκειται για παραδοχή ψυχοπαθούς.

Σε συμφωνία «ελπίζουν» οι ΗΠΑ

Το Κυπριακό εντάσσεται στις προτεραιότητες της υπουργού Εξωτερικών Κλίντον, του Προέδρου Ομπάμα, αλλά και σε αυτές της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ, ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει σχετική τοποθέτηση του μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Ντάουνερ, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν πως θα καταστεί δυνατό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο μερών στο Νησί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ