Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ - ΕΔΟΝ
«Οταν ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο»

Εκδήλωση για τα 65 χρόνια της ΕΔΟΝ και τα 35 χρόνια της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας» τραγούδησαν το βράδυ της Δευτέρας πάνω από 7.000 νεολαίοι της ΕΔΟΝ και φίλοι του ΑΚΕΛ, Ελληνοκύπριοι και αρκετοί Τουρκοκύπριοι, στο Στάδιο Ελευθερίας, στη Λευκωσία, σε μια γιορτή - αφιέρωμα στην επέτειο γέννησης του ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσου, με την οποία η ΕΔΟΝ γιόρτασε τα 65 της χρόνια και η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών τα 35 χρόνια ζωής και δράσης στο φοιτητικό κίνημα.

«Ο Γιάννης Ρίτσος, ο ποιητής της Ρωμιοσύνης, ο αγωνιστής της Αριστεράς, είναι ακόμα ένα ανθρώπινο παράδειγμα που καθοδηγεί τον αγώνα μας, παράδειγμα για ολόκληρο το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ενώ απευθυνόμενος προς τους νέους συνέχισε «εσείς η νεολαία, το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, είσαστε η εμπροσθοφυλακή στον αγώνα για έναν κόσμο καλύτερο, για τον κόσμο της ειρήνης, της δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού. Οταν η ΕΔΟΝ και η "Προοδευτική" είναι η εμπροσθοφυλακή των αγώνων του Λαϊκού Κινήματος και της Κύπρου μας, τότε ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο! Ο ήλιος είναι βέβαιος για την Κύπρο!».

Αναφερόμενος στο έργο του Γ. Ρίτσου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, και συνδέοντάς το τόσο με τους αγώνες των εργατών όσο και της Κύπρου, χαρακτήρισε «επιτάφιο θρήνο όλων των καιρών, το θρήνο της Ρωμιοσύνης, το θρήνο όλων των μανάδων του κόσμου που είδαν τα παιδιά τους να πέφτουν στον αγώνα. Ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε για τον αγώνα, για το τραγούδι που σμίγει τον κόσμο, για έναν κόσμο που ο καθένας είναι πάνω από τον εαυτό του. Τέτοια ποίηση χάρισε ο Ρίτσος παγκόσμια, ποίηση αγωνιστική, που από μέσα της αναπηδάει η ανάσταση και η ελπίδα».

Οπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «στα 65 χρόνια της ζωής της ΕΔΟΝ, έδωσε στην Κύπρο αγώνες, θυσίες, έργο και από τις γραμμές της πέρασαν χιλιάδες νέοι και νέες που γαλουχήθηκαν με τα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μας αναμένουν μεγάλοι αγώνες και ως ΑΚΕΛ στρέφουμε το βλέμμα μας στην ΕΔΟΝ και σας καλούμε να μην εφησυχάζετε», σημειώνοντας ότι «ο καπιταλισμός είναι σύστημα ξεπερασμένο και σάπιο το οποίο γέρασε αλλά αρνείται να πεθάνει. Οι κοινωνικές και ταξικές ανισότητες, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η εξαθλίωση, η πείνα και η φτώχεια δεν μπορούν να είναι το μέλλον της ανθρωπότητας, γι' αυτό και εμείς, έχουμε το βλέμμα στραμμένο σε μια άλλη κοινωνία, σε έναν άλλο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, σε έναν κόσμο που δεν είναι απλά εφικτός, αλλά επίκαιρος και αναγκαίος».

Ο Γραμματέας της ΕΔΟΝ, Χρίστος Χριστοφίδης, αναφερόμενος στη μακρά ζωή και δράση της Οργάνωσης είπε χαρακτηριστικά ότι δεν υπήρξε σημαντική στιγμή στην τραγική σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου, στην οποία η ΕΔΟΝ να μην υπήρξε πρωτοπόρα δύναμη υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας, προσθέτοντας «στρέφουμε το βλέμμα στο μέλλον και υποσχόμαστε στη νέα γενιά και την κοινωνία της Κύπρου ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επανένωση και απελευθέρωση της πατρίδας μας, για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ενότητα, την ανανέωση». Αναφερόμενος σε επιστολή του Γιάννη Ρίτσου, προς το 8ο Συνέδριο της ΕΔΟΝ το Φλεβάρη του 1980, ο Χρ. Χριστοφίδης, απευθυνόμενος και στους Τουρκοκύπριους που βρέθηκαν χτες στο Στάδιο Ελευθερίας, θύμισε τα λόγια του ποιητή ότι «οι λαοί δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα. Με την αμοιβαία κατανόηση και συνεννόηση και με την ειρηνική εργασία τους μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματά τους. Αλλοι είναι εκείνοι που σπέρνουν το μίσος ανάμεσα στους λαούς, κι ανάμεσα στον κάθε λαό χωριστά, για τα δικά τους άνομα συμφέροντα. Αυτές τις σκοτεινές δυνάμεις τις ξέρετε πολύ καλά και εναντίον τους αγωνίζεστε το δίκαιο και τίμιο αγώνα».

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ φωνή στα ποιήματα του Γ. Ρίτσου έδωσαν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Γλυκερία, ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Μαρία Φαραντούρη και ο Δώρος Δημοσθένους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ