Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ζωή... «ποδήλατο»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Και να θες (που δε θέλεις,) να «αγιάσεις» και να μη βλέπεις πίσω από το καθετί το σύστημα, ο ίδιος ο καπιταλισμός δε σ' αφήνει.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η πρόσφατη, σχετικά, «πρεμούρα» για τη διάδοση της ποδηλασίας. «Τι πιο αθώο από αυτό;» θα αναρωτηθεί κανείς. Οντως, τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το να διαδοθεί ένα μέσο που γυμνάζει, δε ρυπαίνει, είναι σχετικά φθηνό σε σχέση με άλλα ατομικά μέσα μεταφοράς; Τίποτα!

Ελα όμως που έρχεται η παρακάτω είδηση από την Ολλανδία, χώρα που πρωτοπορεί στη χρήση του ποδηλάτου και αποτελεί σχετικό παράδειγμα για πολλούς, καλών προθέσεων: «Το να πηγαίνει κανείς στη δουλειά του με ποδήλατο δεν είναι μόνο καλό για την υγεία του αλλά μπορεί επίσης να αποδειχτεί ενδιαφέρον και για τις επιχειρήσεις, που ενδέχεται να βλέπουν μια αυξημένη αποδοτικότητα των υπαλλήλων τους, ανέφερε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Μεταφορών»!

«Οι εργαζόμενοι που πηγαίνουν τακτικά στη δουλειά τους με ποδήλατο», συνεχίζει η είδηση, «είναι κατά μέσο όρο ασθενείς λιγότερες ημέρες το χρόνο απ' ό,τι οι άλλοι συνάδελφοί τους και αν αυξηθεί το σημερινό 1/3 των Ολλανδών που πάνε στη δουλειά τους τακτικά με το ποδήλατό τους, τουλάχιστον τρεις φορές τη βδομάδα οι επιχειρήσεις μπορεί να εξοικονομήσουν περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, από τις ημέρες απουσίας λόγω ασθενείας των υπαλλήλων τους»! Μαθαίνουμε επίσης ότι «η ολλανδική κυβέρνηση έχει δαπανήσει σοβαρά ποσά για να διαφημίσει τη σημαντική για όλους χρήση του ποδηλάτου, έχει κατασκευάσει ειδικούς χώρους στάθμευσής τους στους χώρους εργασίας, πολλά γκαράζ ειδικά για ποδήλατα και έχει βελτιώσει σημαντικά τους ειδικούς παράδρομους όπου κυκλοφορούν τα ποδήλατα στους δρόμους των πόλεων».

Τελικά, η ζωή στον καπιταλισμό δεν είναι «πατίνι». Είναι «ποδήλατο»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ