Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σκόπιμα κάλπικος διαχωρισμός

Η κυβέρνηση εμπαίζει τη μικρομεσαία αγροτιά με τους τεχνητούς διαχωρισμούς που θέτει για κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες που εξαναγκάζονται να έχουν και μια συμπληρωματική απασχόληση, προκειμένου να επιβιώσουν, αλλά και οι συνταξιούχοι αγρότες δε θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα ούτε κι από τα ελάχιστα ψίχουλα που διαλαλεί η κυβέρνηση με το ψευτοπακέτο των 500 εκατ. ευρώ. Δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα γενικώς από τα όσα αποφασίζονται και εφαρμόζονται από την ΕΕ και τους κυβερνώντες. Αυτός ο διαχωρισμός δεν είναι τίποτα άλλο από το «φερετζέ» για το ξεκλήρισμα όλων των μικρομεσαίων αγροτών και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στους λίγους καπιταλιστές αγρότες.

Η μικρομεσαία αγροτιά συνεχίζει και εντείνει τον αγώνα της κόντρα στην αντιαγροτική πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος, κόντρα στην αποπροσανατολιστική πολιτική που καλλιεργούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και Ευρωπαϊκή Ενωση και σιγοντάρουν και επικροτούν ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. Τα προβλήματα και τ' αδιέξοδα που προκάλεσε η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική έχουν γίνει θηλιά συρρίκνωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς και συνολικά της ελληνικής υπαίθρου. Αλλά η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και η κυριαρχία των συμφερόντων των πολυεθνικών σημαίνει: Ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας μας από τις εισαγωγές τροφίμων, ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της ποιότητας και της υγιεινής των τροφίμων για τα λαϊκά στρώματα, ακόμα πιο ακριβά τρόφιμα.

Και όμως, η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτύξει την αγροτική οικονομία, να λύσει το διατροφικό πρόβλημα για όλο το λαό, ακόμη και να κάνει εξαγωγές, όπως πριν την ένταξη στην ΕΟΚ. Αλλά η πολιτική ανάπτυξης του καπιταλισμού φέρνει το ξεκλήρισμα και τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής. Αυτός είναι ο δρόμος ανάπτυξης υπέρ των μονοπωλίων. Σ' αυτόν εντάσσεται και ο κάλπικος διαχωρισμός με τους κατά κύριο ή όχι επάγγελμα αγρότες. Ο άλλος δρόμος, αυτός που συμφέρει τη μικρομεσαία αγροτιά και όλο το λαό, είναι ο αντιμονοπωλιακός. Στη ρότα αυτού του δρόμου θα βρει το δίκιο της η μικρομεσαία αγροτιά, θα αναπτυχθεί η αγροτική παραγωγή σε όφελος του λαού. Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς αφορά την εργατιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους. Ο αγώνας για βιώσιμη παραγωγή στην αγροτιά, για φτηνά και υγιεινά τρόφιμα στα λαϊκά στρώματα είναι υπόθεση όλων.

Γίνεται φανερό πως η λύση στο πρόβλημα παραγωγής και επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς δεν μπορεί να δοθεί στο πλαίσιο της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ούτε με τις προτάσεις του ΣΥΝ για καλύτερη ΚΑΠ ή του ΛΑ.Ο.Σ. Ο σημερινός αγώνας για εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να δίνει αξιοπρεπές αγροτικό εισόδημα, εντάσσεται στην πάλη για ανατροπή της σημερινής αντιαγροτικής πολιτικής της ΚΑΠ. Προϋπόθεση είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και υπέρ του ΚΚΕ, για ν' ανοίξει ο δρόμος για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας και της Λαϊκής Οικονομίας, ώστε μαζί με τον κοινωνικό παραγωγικό τομέα να υπάρξει και ο παραγωγικός συνεταιρισμός, που θα είναι υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Μόνο στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθεί μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη σε όφελος του λαού.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ