Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η διαδικασία επίλυσης απαιτεί χρόνο και υπομονή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το γεγονός ότι οι ρυθμοί προόδου των διαπραγματεύσεων δε συνδέονται με το πλήθος των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αλλά με τα όσα κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας ότι «αν οι θέσεις που κατατίθενται στις συνομιλίες είναι λογικές και εναρμονίζονται με το στόχο για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τότε προχωρούμε στις διαπραγματεύσεις. Εάν οι θέσεις δεν είναι λογικές, τότε δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Εάν οι θέσεις δεν είναι λογικές, και κάθε μέρα να συναντώνται οι δύο ηγέτες, δε θα έχουμε πρόοδο».

Αναφερόμενος στα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά από έξι συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι συνεχίζεται η δουλειά, ενώ το ότι μετά από έξι συναντήσεις «βρισκόμαστε στο συγκεκριμένο κεφάλαιο (σ.σ. της διακυβέρνησης) δείχνει ότι είναι πολλές οι πτυχές που αφορούν την ουσία του Κυπριακού και χρειάζεται να ασχολούνται οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και επιβεβαιώνει αυτό που δηλώναμε ευθύς εξ αρχής ότι η διαπραγμάτευση στο Κυπριακό θα είναι πολύ δύσκολη, ο δρόμος προς τη λύση δύσκολος και γι' αυτό χρειάζεται όλοι να έχουμε αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και υπομονή».

Εκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, που δημοσιοποιείται σήμερα, αναμένεται να ζητηθεί επιτάχυνση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, με την επισήμανση ότι τον τελευταίο χρόνο η Αγκυρα έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, καθώς, εν αναμονή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι προσπάθειες για πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα παρέλυσαν.

Ωστόσο, η Κομισιόν αναμένεται να υμνήσει το ρόλο της Τουρκίας στο πλευρό των ιμπεριαλιστών αναφορικά με τις εξελίξεις στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή.

Τέλος, θα υπάρχει η συνήθης αναφορά για την υποχρέωση της Τουρκίας να «καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», σχετικά με το ζήτημα του casus beli και της καλής γειτονίας, ενώ σε ό,τι αφορά την Κύπρο η Επιτροπή θα επισημαίνει ότι «δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης και όσον αφορά την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ