Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Μπούσουλας οι ανάγκες της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας
  • Πάνω απ' όλα η «δημοσιονομική πειθαρχία», δηλώνει από τις Βρυξέλλες ο Γ. Αλογοσκούφης
  • «Παροχές» - εμπαιγμός για τη διαχείριση των ακραίων καταστάσεων που οξύνονται από την κρίση

Σταθερά προσηλωμένοι στο λεγόμενο σύμφωνο σταθερότητας δηλώνουν οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ, τόσο της ευρωζώνης όσο και του συνόλου των 27 των κρατών - μελών, με όσα αποφάσισαν στη χτεσινή και προχτεσινή συνεδρίαση των Γιουρογκρούπ και ΕΚΟΦΙΝ, στις Βρυξέλλες. Με αυτό τον μπούσουλα και χωρίς καμία παρεκτροπή - παρά τα κρισιακά φαινόμενα - σκοπεύουν να ξεδιπλώσουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την αντιλαϊκή πολιτική, πάντα με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για την ευρωπαϊκή πλουτοκρατία.

Απόλυτα συνεπής δηλώνει και η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη (που την εκπροσώπησε στις συνεδριάσεις των Γιουρογκρούπ και ΕΚΟΦΙΝ) να ξεκαθαρίζει: «Δε συζητούμε ούτε για αναστολή ούτε για κατάργηση ούτε για αλλαγή του Συμφώνου». «Η κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού μέσα στα πλαίσια που καθορίζει το προσχέδιο». Με απλά λόγια, οι όποιες ψευτο-παροχές σχεδιάζονται έχουν για μοναδικό στόχο τη διαχείριση ακραίων καταστάσεων κοινωνικής μιζέριας και αποκλεισμού, δηλαδή των καταστάσεων που παράγει η εφαρμοζόμενη πολιτική και οι οποίες στο επόμενο διάστημα θα οξυνθούν παραπέρα.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να απομακρυνθούμε από τη δημοσιονομική πειθαρχία», ισχυρίστηκε ο υπουργός, δίνοντας ένα ακόμη ξεκάθαρο στίγμα για την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την προστασία των οικονομικά αδύνατων από τις επιπτώσεις της κρίσης»... Επίσημα δηλώνουν ότι εφαρμόζουν με «συνέπεια και συνέχεια τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της χώρας» με «κεντρικό πυλώνα» το ...«σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών».

Η πολιτική της ΕΕ είναι μία και αδιαίρετη και σε ό,τι αφορά τους τρόπους ενίσχυσης του τραπεζικού κεφαλαίου, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνεται από τις λεκτικές κορόνες των δυνάμεων που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο. Ο Γ. Αλογοσκούφης μετά τη σύνοδο των υπουργών ΕΚΟΦΙΝ σημείωσε ότι υπάρχει «συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και οι έως τώρα εξελίξεις στην οικονομία δείχνουν ότι η κυβερνητική πολιτική αποδίδει». Κατά την παγιοποιημένη τακτική του, ισχυρίστηκε ότι «στόχος είναι η άμβλυνση των πιέσεων στα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών και η άνετη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών», ισχυρισμός που δε συνάδει με την πρακτική των τραπεζών ούτε στην Ελλάδα ούτε στην ευρωζώνη ούτε και πουθενά αλλού.

Οι υπουργοί Οικονομίας προχώρησαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για τους τρόπους εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και για τη «διαφάνεια» ώστε να «αποφευχθούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον». Αλλά και αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδεπίγραφος. Στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ οι τράπεζες έχουν πλέον και το δικαίωμα να ανακατεύουν τους ισολογισμούς, κατά τα καλά και συμφέροντά τους, κρύβοντας «κάτω από το χαλί» την υψηλού ρίσκου πραμάτειά τους (δομημένα παράγωγα, επισφάλειες κ.ά.). Αυτά άλλωστε σκοπεύουν να τα φορτώσουν στους κρατικούς προϋπολογισμούς...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ