Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Αντεπίθεση!»

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα την έβδομη και τελευταία ενότητα της έκθεσης που παραμένει ανοιχτή για το κοινό μέχρι και την Κυριακή 9 Νοέμβρη

Το ΚΚΕ ανέδειξε το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού, όταν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις χαρακτήριζαν την αντεπανάσταση ως κοσμογονία...
Το ΚΚΕ ανέδειξε το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού, όταν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις χαρακτήριζαν την αντεπανάσταση ως κοσμογονία...
«Η πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό σκοπός της ύπαρξης και στρατηγικής του ΚΚΕ». Με αυτή τη λιτή πρόταση τιτλοφορείται η έβδομη και τελευταία ενότητα της Εκθεσης Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος», του Δήμου Νίκαιας.

Σε αυτή την ενότητα συμπυκνώνονται τα συμπεράσματα που έβγαλε το Κόμμα από τη θετική και την αρνητική του πείρα. Καταγράφεται η ιστορική του συνέχεια. Η περηφάνια για τους αγώνες και το μέλλον του. Η αντίθεση στο μηδενισμό, αλλά και η προσπάθεια να διδαχθεί από το παρελθόν. Είναι τα διδάγματα που προκύπτουν από τη μεγάλη προσφορά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, αλλά και από τις αιτίες της αντεπανάστασης, τις οποίες το ΚΚΕ μελετά από το 1995 και προχωρά τώρα ένα ακόμη βήμα παραπέρα, καθώς προχωρά στο 18ο Συνέδριό του.

Το μήνυμα που διαπερνά το σύνολο αυτής της τελευταίας ενότητας είναι ένα: Η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Το παγκόσμιο πισωγύρισμα είναι προσωρινό. Ο σοσιαλισμός παραμένει αναγκαίος και επίκαιρος.

«Διδασκόμαστε...»

«Διδασκόμαστε από την πείρα του Κόμματος» είναι η επικεφαλίδα του πρώτου ταμπλό της τελευταίας ενότητας. Εκεί υπάρχουν υλικά των χρόνων 1974-1981, φωτογραφίες από το ιστορικό 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε 1-6 Οκτώβρη του 1945 στο κινηματοθέατρο «Τιτάνια». Ξεχωρίζει η φωτογραφία του Χαρίλαου Φλωράκη, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από το 1972 μέχρι το 1989, καθώς και Ντοκουμέντα του Κόμματος από την περίοδο του 9ου Συνεδρίου μέχρι το 13ο.

Και, φτάνοντας στο 14ο Συνέδριο, σημειώνεται: «Η διαμόρφωση της στρατηγικής του ΚΚΕ, στις συνθήκες της δεκαετίας του 1990, πήρε υπόψη τις συσσωρευμένες εξελίξεις στην ελληνική κοινωνία και διεθνώς. Το 14ο Συνέδριο (18-21 Δεκέμβρη 1991) του ΚΚΕ ήταν το Συνέδριο της ανασυγκρότησης του Κόμματος. Επιχείρησε να συνοψίσει βασικά συμπεράσματα από την κρίση και να χαράξει τη γενική πολιτική γραμμή του».

Το ΚΚΕ, «ανέδειξε το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού, όταν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις χαρακτήριζαν την αντεπανάσταση ως κοσμογονία». Στάθηκε «στην πρώτη γραμμή της πάλης κατά των άδικων πολέμων». Οι φωτογραφίες απ' τα συλλαλητήρια ενάντια στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, αλληλεγγύης στο λαό του Ιράκ, κατά του «σχεδίου Ανάν» στην Κύπρο δίνουν το στίγμα. Οι θέσεις του Κόμματος για την ΕΕ δικαιώθηκαν.

«Μελετάμε και διδασκόμαστε από τις αιτίες της αντεπανάστασης», τονίζεται στη συνέχεια. «Το ΚΚΕ - επισημαίνεται στα ταμπλό - επιχείρησε τη διεύρυνση των αιτιών της ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη. Χαρακτηρίζει τις αρνητικές εξελίξεις ως αντεπανάσταση, γιατί έφεραν την κοινωνική οπισθοδρόμηση με την παλινόρθωση του καπιταλισμού σε αυτές τις χώρες. Αποτελεί θεμελιακό ζήτημα η αναγνώριση ότι σε αυτές τις χώρες βρισκόταν σε εξέλιξη η σοσιαλιστική οικοδόμηση, με τις αδυναμίες, τα λάθη και τις παρεκκλίσεις».

Ο 21ος, αιώνας νέων κοινωνικών επαναστάσεων

«Η επανάσταση θα είναι Σοσιαλιστική», διαβάζουμε παρακάτω. Εκεί ξεχωρίζει το 15ο Συνέδριο του Κόμματος, 22-26 Μάη 1996: «Μέτωπο στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό για το σοσιαλισμό». Στον ίδιο χώρο, διαβάζουμε και την απόφαση του 16ου Συνεδρίου για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο πάλης. Προχωράμε στο 17ο Συνέδριο - «Ισχυρό ΚΚΕ για λαϊκή συμμαχία και εξουσία».

Ξεχωρίζει το ταμπλό με τίτλο «Αντεπίθεση!». Αλλωστε και το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που πραγματοποιείται το Φλεβάρη του 2009, είναι Συνέδριο Αντεπίθεσης. Φωτογραφίες από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις το Μάρτιο του 2004, από το πανελλαδικό συλλαλητήριο τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου, από τις περιοδείες του Κόμματος στα Ναυπηγεία, στη «Σεξ - Φορμ», στους τόπους όπου ζει και εργάζεται η εργατική τάξη δίνουν το στίγμα. Φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση το Μάη του 2008 στο Σύνταγμα από τη «νέα πορεία στο λαό» και η προεκλογική συγκέντρωση το Σεπτέμβρη του 2007 στο Πεδίον του Αρεως μας μεταφέρουν ακριβώς αυτό το μήνυμα.

Και η έκθεση κλείνει με το μήνυμα του 15ου Συνεδρίου: «Ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας της ανασύνταξης των επαναστατικών δυνάμεων, της απόκρουσης της επίθεσης του διεθνούς κεφαλαίου, της αποφασιστικής αντεπίθεσης. Θα είναι ο αιώνας μιας καινούριας ανόδου του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς κοινωνικών επαναστάσεων»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ