Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Μνημείο στον... μεταρρυθμιστή Κοσίγκιν

Φωτογραφία της δεκαετίας του '60: Κοσίγκιν και Γκορμπατσόφ τσουγκρίζουν εις υγείαν... της αγοράς
Φωτογραφία της δεκαετίας του '60: Κοσίγκιν και Γκορμπατσόφ τσουγκρίζουν εις υγείαν... της αγοράς
Την ώρα που σε όλη τη Ρωσία (και γενικότερα στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ) οι νέες αρχές δίνουν «μάχη» για την απομάκρυνση κάθε είδους σοβιετικού μνημείου, ξεκινώντας βέβαια από τα μνημεία του Λένιν, δεν μπορεί να μην προκαλεί αίσθηση η τοποθέτηση στις 14 Οκτώβρη ενός μνημείου στη ρωσική καπιταλιστική μεγαλούπολη της Μόσχας, προς τιμήν του Α. Κοσίγκιν, πρωθυπουργού της ΕΣΣΔ, επί 16 χρόνια.

Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου παραβρέθηκαν 3 πρώην πρωθυπουργοί της καπιταλιστικής Ρωσίας: Ι. Ζουμπκόφ, Γ. Πριμακόφ, Β. Τσερνομίρντιν, καθώς και ο Ν. Ριζκόφ, τελευταίος πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «vesti» (που χαρακτήρισε τον Κοσίγκιν «σοβιετικό Ντενγκ Σιάο Πινγκ»), όλοι τους δήλωσαν πως θεωρούν τον Κοσίγκιν «δάσκαλό τους».

Οπως είναι γνωστό, η οικονομική πολιτική που χαράχτηκε με τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση του Κοσίγκιν» το 1965, χαρακτηρίζεται ως «στροφή» στην οικονομική πολιτική που ακολουθούσαν ως εκείνη τη στιγμή οι Σοβιετικοί κομμουνιστές, αφού ενίσχυσε το ρόλο του κέρδους στη σοβιετική οικονομία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε πως την εποχή του Κοσίγκιν «άρχισε η ανάπτυξη των περιοχών που μας δίνουν το φυσικό αέριο. Αυτής της αγελάδας που μέχρι και σήμερα ταΐζει τη χώρα».

Σχολιάζοντας την είδηση για το «Ρ» ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α` Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) σημείωσε πως «οι εκτιμήσεις του δικού μας κόμματος δεν είναι τόσο ενθουσιώδεις, ιδίως σ' ό,τι αφορά τις γνωστές μεταρρυθμίσεις, που κατά την εκτίμησή μας, εισήγαγαν στοιχεία της καπιταλιστικής αγοράς στη σοβιετική οικονομία, με αποτέλεσμα όχι την ενίσχυσή της και την εμβάθυνση του σοσιαλισμού, αλλά την αποδυνάμωση της σοσιαλιστικής οικονομίας και σε τελική φάση την ίδια την επικράτηση του καπιταλισμού».


Ι.Π.-Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ