Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Πακέτο» στήριξης των μονοπωλίων
  • «Μοχλός» για νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών η καπιταλιστική κρίση
  • «Η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι πιο σημαντική από ποτέ», τονίζουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ
  • Επικυρώνουν το ευρωσχέδιο για τη διάσωση των τραπεζών, ενώ ρίχνουν στάχτη στα μάτια για «έλεγχο των αγορών»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Αμεσα και αποτελεσματικά μέτρα διάσωσης των τραπεζών και στήριξης της κερδοφορίας τους, αλλά και νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών, προβλέπει το πακέτο που ενέκριναν οι 27 ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η καπιταλιστική κρίση χρησιμοποιείται σαν μοχλός για να δοθεί νέα ώθηση στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στην απελευθέρωση των αγορών, στην «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, στην παραπέρα μείωση των μισθών, κ.ο.κ.

«Η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι πιο σημαντική από ποτέ, προκειμένου να συμβάλει στην επιστροφή (σ.σ. των οικονομιών) στην ανάκαμψη και τη βελτίωση της απασχόλησης στην ΕΕ», τονίζεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει καταθέσει η γαλλική Προεδρία.

Στην πραγματικότητα, οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ επιχειρούν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους λαούς.

Αυτή είναι, όπως δηλώνουν, η «καλύτερη θωράκιση» απέναντι στην ύφεση, στην οποία εκτιμάται ότι θα βρίσκονται τα περισσότερα κράτη - μέλη το 2009. Ταυτόχρονα, η «μέγκενη» του Συμφώνου Σταθερότητας χαλαρώνει μόνο για να δικαιολογηθούν οι κρατικές ενισχύσεις στις τράπεζες. Σε καμία περίπτωση, όμως, για να αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες ή για να δοθούν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

«Οι πολιτικές στους προϋπολογισμούς (σ.σ. των κρατών - μελών) να συνεχίσουν να είναι σύμφωνες με το Σύμφωνο Σταθερότητας» (ΣΣ), αναφέρεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το ίδιο το ΣΣ προβλέπει τι μπορεί να γίνει σε «έκτακτες συνθήκες» και άρα δε χρειάζεται να αναθεωρηθεί. Εξάλλου, ο τρόπος εφαρμογής του Συμφώνου θα καθοριστεί στις επόμενες συνεδριάσεις του ΕΚΟΦΙΝ και θα εξετάζεται συγκεκριμένα όταν συζητείται το κάθε «εθνικό πρόγραμμα».

Σε πρώτο πλάνο, όμως, βρίσκονται τα μέτρα για τη διάσωση και στήριξη του χρηματοοικονομικού τομέα...

Βασικός στόχος είναι να επικυρώσουν οι «27» τα μέτρα που είχαν αποφασίσει οι «15» της Ευρωζώνης, πράγμα που αναμένεται να επιτευχθεί, αν και έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις από Ρουμανία και Τσεχία.

Διαφωνίες υπάρχουν και για τη δημιουργία ενός εποπτικού οργάνου των τραπεζών σε επίπεδο ΕΕ. Στην πρόταση αυτή αντιδρούν Γερμανία και Αγγλία που αρνούνται να εκχωρήσουν τον έλεγχο των τραπεζών τους σε υπερεθνικά όργανα.

Προφανώς, αυτός είναι ο λόγος που στο κείμενο των συμπερασμάτων επισημαίνεται απλά η ανάγκη για εποπτεία των χρηματοοικονομικών αγορών, δίχως κάποιο πρακτικό «διά ταύτα». Απλά, ανατίθεται στην Κομισιόν να επεξεργαστεί μια πρόταση για το συντονισμό των εθνικών εποπτικών αρχών. Επίσης, αναλαμβάνει να δημιουργήσει ένα μηχανισμό «έγκαιρης προειδοποίησης» και αντίδρασης σε παρόμοιες κρίσεις.

Ταυτόχρονα, όμως, κάθε κράτος - μέλος αναλαμβάνει τη δέσμευση να «εξυγιάνει» όποια τράπεζα χρεοκοπήσει εντός των συνόρων του.

Χτες, η Κομισιόν έκανε ένα ακόμη βήμα προστασίας της περιουσίας των εχόντων, ανεβάζοντας το όριο για τις εγγυημένες καταθέσεις από τις 20.000 ευρώ σε τουλάχιστον 100.000 ευρώ.

«Τα κράτη - μέλη καλούνται να αυξήσουν το επίπεδο εγγύησης στις τουλάχιστον 50.000 ευρώ και έπειτα από ένα χρόνο, στις τουλάχιστον 100.000 ευρώ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής.

Επισημαίνεται ότι μόλις την περασμένη βδομάδα, οι υπουργοί Οικονομίας είχαν ανεβάσει την εγγύηση στις 50.000 ευρώ.

Παραμύθια περί ελέγχου των αγορών

Οι ηγέτες, πάντως, της ΕΕ επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαών, αναπαράγοντας το παραμύθι περί ελέγχου των τραπεζών και των χρηματαγορών. Παράλληλα, επιχειρούν να πείσουν ότι η διέξοδος και η «πρόληψη» των κυκλικών κρίσεων του καπιταλισμού βρίσκεται στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ αρχικά και με τις άλλες μεγάλες χώρες στη συνέχεια.

Γεγονός είναι ότι οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να προφυλάξουν τις οικονομίες τους από τα «σκουπίδια» ή «τοξικά» προϊόντα των αμερικανικών πιστωτικών ιδρυμάτων και να μην πάθουν ξανά τα ίδια. Για το σκοπό αυτό, πρόκειται να μεταβούν το Σάββατο στο Καμπ Ντέιβιντ για συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο ο Γάλλος Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Είναι άμεση προτεραιότητα η ενίσχυση της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ», δήλωσε χτες ο Μ. Μπαρόζο, καυχώμενος ότι «η Ευρώπη κρατάει τα ηνία» της διεθνούς απάντησης στη χρηματοοικονομική κρίση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γκόρντον Μπράουν που άφησε αιχμές κατά των ΗΠΑ. «Είναι σημαντικό - δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μπαρόζο - να διασφαλίσουμε ότι τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα - προβλήματα που το ξέρουμε πολύ καλά ότι ξεκίνησαν στις ΗΠΑ - δε θα ξαναδημιουργηθούν».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρότεινε να γίνει μια Σύνοδος Κορυφής σε διεθνές επίπεδο μέχρι το τέλος του χρόνου, στην οποία εκτός από τους G8 προτείνεται να συμμετέχουν η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία κ.ά.

Στη Σύνοδο αυτή θα επιχειρηθεί να τεθεί και το θέμα της παραπέρα απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου. «Ολα τα κράτη θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι ο προστατευτισμός στην οικονομία είναι αναχρονιστικός και κάθε άλλο βοηθάει την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο «σοσιαλιστής» Γκ. Μπράουν.

Στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση παρενέβη ο Κ. Καραμανλής, υπερθεματίζοντας του ευρωσχεδίου για τη διάσωση των τραπεζών, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα μέτρα που πήρε στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση.

Υπουργοί που συμμετείχαν στην ελληνική αντιπροσωπεία προσπαθούσαν να πείσουν ότι τα μέτρα δε θα επιβαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, ίσως το χρέος αν κάτι δεν πάει καλά.

Πέρα από τον αστείο και προκλητικό ισχυρισμό ότι τάχα τα μέτρα αυτά «είναι για το καλό των φορολογουμένων», η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις αμέσως επόμενες μέρες κάποια μέτρα «κοινωνικής ευαισθησίας»...

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις της ΕΕ εκμεταλλεύονται την κρίση, για να καταργήσουν ουσιαστικά τα όποια μέτρα είχαν πάρει για το περιβάλλον (π.χ. μείωση εκπομπών ρύπων έως 20% μέχρι το 2020 κ.ά.). Γερμανία και Ιταλία έσπευσαν ήδη να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους, επικαλούμενες ότι τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους.

Παράκαμψη του «ΟΧΙ» των Ιρλανδών

Αναφορικά με την Ευρωσυνθήκη της Λισαβόνας (πρώην «ευρωσύνταγμα») οι ηγέτες της ΕΕ προσανατολίζονται στην παράκαμψη του «ΟΧΙ» του ιρλανδικού λαού, ώστε να ισχύσει πριν τις ευρωεκλογές του Ιούνη.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε χτες στους ομολόγους του στην ΕΕ ότι αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα να περάσει την Ευρωσυνθήκη στη χώρα του. Μετά από αυτό, όπως ανέφεραν πηγές από την ελληνική αποστολή, η ΕΕ αναζητά νομικούς τρόπους να ξεπεραστεί η «θεσμική κρίση». Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι θα χρησιμοποιηθούν αυτοί οι «νόμιμοι τρόποι», ώστε στη σύνοδο του Δεκέμβρη να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Μέχρι τότε, στόχος είναι να επικυρωθεί από όσα κράτη - μέλη δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα, ώστε να μείνει «εκτός» μόνο η Ιρλανδία.

Οσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, παρ' όλο που εκφράστηκε η ικανοποίηση για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τις ζώνες που γειτνιάζουν με Ν. Οσετία και Αμπχαζία, ωστόσο υπάρχουν διιστάμενες απόψεις για τη συνέχιση της «στρατηγικής σχέσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ