Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η «Αριστερά» του καπιταλισμού

Το περασμένο Σαββατοκύριακο συνεδρίασε στην Αθήνα το Κόμμα «Ευρωπαϊκή Αριστερά». Ενα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την - κλειστή - συνεδρίαση, αλλά και τις - ανοιχτές - τοποθετήσεις του προέδρου του Λ. Μπίσκι και του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα, ήταν η οικονομική κρίση και, όπως δήλωσε ο Λ. Μπίσκι, «στην ευρωπαϊκή αριστερά είμαστε υπέρ διαφορετικών μορφών οικονομίας, κονσόρτσιουμ, ιδιωτική...»!

Οι άνθρωποι ευθαρσώς δηλώνουν, χωρίς περιστροφές και μισόλογα, ότι είναι με τον καπιταλισμό. Υποχρεούνται όμως, αφού αυτοπροσδιορίζονται σαν «αριστερά», αυτήν τους την επιλογή να τη συγκαλύπτουν στα μάτια του κόσμου και βεβαίως, συγχρόνως, να διαχωριστούν για λόγους πολιτικής επιβίωσης από τους καθαρόαιμους πολιτικούς εκπροσώπους του καπιταλισμού. Ετσι, αναμασούν διάφορες αστειότητες περί «ηθικού», «ελεγχόμενου» καπιταλισμού, περί «εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς» κ.ο.κ.

Είναι, συνεπώς, αναμενόμενο να χρεώνουν την κρίση στην «απορυθμισμένη» αγορά, στον καπιταλισμό - καζίνο, ωθώντας στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα και έχουν ανάγκη οι λαοί είναι η «επαναρύθμιση» της αγοράς και η επαναφορά της «ηθικής» στην πολιτική, σύμφωνα με τον Λ. Μπίσκι. `Η η δημιουργία νέων θεσμών διεθνώς, κατά τον Αλ. Αλαβάνο. `Η η επαναφορά «του άμεσου πολιτικού ελέγχου στη νομισματική πολιτική της ΕΕ και τον καθορισμό της από το Συμβούλιο Κορυφής, σε συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά Κοινοβούλια και όχι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», κατά τον Αλ. Τσίπρα.

«

Ασπιρίνες» για μιαν ανίατη πάθηση. Και, ταυτόχρονα, ισχυρά «ηρεμιστικά» στους λαούς, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της αγωνιστικής τους απάντησης σε μια κρίση, για την οποία δεν ευθύνονται, αλλά καλούνται να πληρώσουν με νέες, επαχθείς, θυσίες. Και φυσικά, ας μην περιμένει κανείς από το ΚΕΑ ή τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ την οποιαδήποτε λέξη κριτικής προς την ΕΕ. Πέραν της τυφλής τους πίστης σ' αυτήν, ας μην ξεχνάμε ότι το ευρωκόμμα τους είναι και τρόφιμός της, έχοντας δεσμευτεί καταστατικά πίστη στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της, αυτές τις παντελώς ξένες και εχθρικές προς τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Ετσι, για όλα φταίνε οι ΗΠΑ, μας είπαν, και η προσπάθειά τους να ηγεμονεύσουν για τη «χειραγώγηση της παγκόσμιας οικονομίας με εργαλείο τη νεοφιλελεύθερη πολιτική». Μάλιστα, κατά τον Αλ. Τσίπρα, η εξασθένησή τους μπορεί να μας οδηγήσει στο τέλος του «μονοπολικού κόσμου». Αν, δηλαδή, στο χαλιφάτο του ιμπεριαλισμού χαλίφης αναδειχτεί η ιμπεριαλιστική ΕΕ, θα πάψει ο κόσμος να κινδυνεύει από τον ιμπεριαλισμό! Τόσο αριστεροί οι οπορτουνιστές.

Τους χρειάζεται ένα ισχυρό πολιτικό ράπισμα απ' τους λαούς στους οποίους απευθύνονται, πιστεύοντας ότι έχουν υποστεί λοβοτομή και είναι ανίκανοι να διαπιστώσουν ότι καμία σχέση με «σοσιαλιστικές αξίες», όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, δεν έχουν προτάσεις, όπως «αμφισβήτηση της ηγεμονίας της απορύθμισης» (!), «νέοι κανόνες στην ατζέντα» κ.λπ.

Η πολιτική καταδίκη τους από τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, είναι το λιγότερο που αρμόζει στην απροκάλυπτη κοροϊδία σε βάρος τους από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τους ομοϊδεάτες του. Η οργάνωση και όξυνση της λαϊκής αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής πάλης είναι η πρέπουσα απάντηση σ' αυτούς που καλούν το λαό να αναφωνήσει «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω».


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ