Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εκτακτο συνέδριο του ΚΚΡΟ το Γενάρη

Δήλωση της ΚΕ του ΚΚΡΟ για τα 10 χρόνια από την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ ανάμεσα στους διαδηλωτές σε παλιότερη συγκέντρωση για την Οχτωβριανή Επανάσταση

Associated Press

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ ανάμεσα στους διαδηλωτές σε παλιότερη συγκέντρωση για την Οχτωβριανή Επανάσταση
ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).--

Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡΟ πραγματοποιήθηκε την 1 Δεκέμβρη στη Μόσχα και αποφάσισε τη σύγκληση στις 19 Γενάρη 2002 του 8ου Εκτάκτου Συνεδρίου του ΚΚΡΟ. Το Συνέδριο θα εξετάσει τις ιδιομορφίες της πολιτικής κατάστασης και τα καθήκοντα του κόμματος στο σημερινό στάδιο και θα κάνει αλλαγές στο Καταστατικό και στο Πρόγραμμα. Σημειώνουμε ότι μέχρι την ψήφιση το καλοκαίρι του 2001 του ομοσπονδιακού νόμου «Για τα πολιτικά κόμματα», το ΚΚΡΟ και όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα λειτουργούσαν ως «πανρωσικές πολιτικές κοινωνικές οργανώσεις». Σύμφωνα με το νέο νόμο, στον οποίο διατυπώνεται η έννοια «πολιτικό κόμμα», θα χρειαστεί να γίνουν και οι αντίστοιχες αλλαγές στο Καταστατικό και στο Πρόγραμμα του κόμματος, ενώ το ίδιο το κόμμα θα πρέπει να περάσει τη διαδικασία της επανεγγραφής στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας. Η Ολομέλεια ενέκρινε το όριο αντιπροσώπευσης στο Συνέδριο των περιφερειακών οργανώσεων. Η Ολομέλεια υιοθέτησε επίσης τη Δήλωση «Στα 10 χρόνια της συνωμοσίας του Μπελοβέζσκ» και «Να σταματήσει η δίωξη του Βάσιλ Μπίλακ» (γνωστός παράγοντας του τσεχοσλοβακικού και διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος).

Στη Δήλωση της Ολομέλειας για τα 10 χρόνια από την καταστροφή της ΕΣΣΔ αναφέρεται: «Στις 8 Δεκέμβρη 2001 συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη μέρα που στην τοποθεσία Βίσκουλι κοντά στα ρωσοπολωνικά σύνορα οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας - Μπ. Γιέλτσιν και Γκ. Μπούρμπουλις, Λ. Κραβτσιούκ και Β. Φοκίν, Σ. Σουσκέβιτς και Κέμπιτς, υπέγραψαν τις εγκληματικές συμφωνίες του Μπελοβέζσκ. Σ' αυτές αναφερόταν ότι η ΕΣΣΔ, ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου και γεωπολιτική πραγματικότητα έπαυε να υφίσταται και ανακηρυσσόταν η δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Επομένως, αγνοήθηκαν εντελώς τα Συντάγματα της ΕΣΣΔ και των Ενωσιακών Δημοκρατιών, καθώς και η βούληση των λαών για τη διατήρηση της ΕΣΣΔ, η οποία είχε εκφραστεί με το πανενωσιακό δημοψήφισμα στις 17 Μάρτη 1991, καθώς και οι θέσεις της Διάσκεψης του Ελσίνκι. Στις 10-12 Δεκέμβρη τα Ανώτατα Σοβιέτ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας επικύρωσαν εσπευσμένα τη Συμφωνία για τη δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών και κατήγγειλαν το Σύμφωνο για τη δημιουργία της ΕΣΣΔ. Το ΚΚΡΟ θεωρεί τον τεχνητό διαμελισμό της Σοβιετικής Ενωσης ως πράξη εθνικής προδοσίας για τους λαούς, που ανήκαν στη σύνθεση της ΕΣΣΔ, καθώς και των φίλων της στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Αυτό στάθηκε δυνατό σαν αποτέλεσμα της προδοτικής δράσης του Μ. Γκορμπατσόφ και του Α. Γιάκοβλεφ, των συντονισμένων ενεργειών της "πέμπτης φάλαγγας" στα ανώτατα κλιμάκια της κρατικής εξουσίας και των αντισοβιετικών δυνάμεων της Δύσης. Οι στόχοι και οι αρχές που διακηρύσσονται στη Συμφωνία για τη δημιουργία της ΚΑΚ σε σημαντικό βαθμό δεν έχουν εκπληρωθεί σήμερα». Στη Δήλωση τονίζονται οι δραματικές συνέπειες για τους λαούς της Σοβιετικής Ενωσης μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ: απώλεια της οικονομικής ανεξαρτησίας, κατάργηση πολλών κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, αύξηση της κοινωνικής διχόνοιας, διεθνικές συγκρούσεις, αφαίρεση των εγγυημένων από τη σοβιετική εξουσία δικαιωμάτων στη δουλιά, τη δωρεάν παιδεία, την κατοικία, την ποιοτική ιατρική περίθαλψη, καμιά φροντίδα για τα παιδιά και τους γέρους. Μόνο στη Ρωσία ο πληθυσμός μειώθηκε αυτά τα χρόνια κατά 13.00.000 άτομα και ο αριθμός των εγκαταλειμμένων παιδιών έφτασε στα 4.000.000. Το κύμα της εγκληματικότητας, της ναρκομανίας και του αλκοολισμού πλήττουν τις χώρες της ΚΑΚ και της Βαλτικής. Οι πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες σύρονται όλο και περισσότερο στη σφαίρα των παγκόσμιων συμφερόντων των ΗΠΑ και των διεθνών οργανώσεων όπως ΝΑΤΟ, ΔΝΤ κλπ.

Σχετικά με τη δράση του ΚΚΡΟ σ' αυτή την περίοδο στη Δήλωση σημειώνεται: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας που αποκαταστάθηκε μετά την απαγόρευση του ΚΚΣΕ, απέδειξε με συνέπεια την παρανομία και την ανηθικότητα της συντελεσθείσας πράξης, διεξήγαγε δουλιά για την ανασύσταση του ενιαίου κράτους, συντονίζοντας τις ενέργειές του με τους κομμουνιστές της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και των άλλων κρατών που είχαν δημιουργηθεί στη μετασοβιετική επικράτεια. Με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΡΟ η Κρατική Δούμα ψήφισε στις 15 Μάρτη 1996 με πάνω από 250 ψήφους την απόφαση "Για το βάθεμα της ολοκλήρωσης των λαών που είχαν ενωθεί στην ΕΣΣΔ, και την ακύρωση της απόφασης του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΣΟΣΔ Ρωσίας από τις 12 Δεκέμβρη 1991. Για την καταγγελία της Συμφωνίας για τη δημιουργία της ΕΣΣΔ". Αν και αυτό το ντοκουμέντο δεν οδήγησε στην αποκατάσταση του ενιαίου ενωσιακού κράτους, ώθησε τις ενοποιητικές διεργασίες, τη δημιουργία της Ενωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας. Το Ενωσιακό λευκορωσικό - ρωσικό κράτος, παρά τη λυσσώδη αντίσταση των αντιδραστικών δυνάμεων, δυναμώνει και αναπτύσσεται και όλο και περισσότερο προσελκύει την προσοχή των λαών των άλλων κρατών της ΚΑΚ... Οι κομμουνιστές της Ρωσίας θα αγωνίζονται και στο εξής για την παραπέρα ανάπτυξη του ενωσιακού κράτους και την προσχώρηση σ' αυτό άλλων κρατών και για την ανάπτυξη των ενοποιητικών σχέσεων. Η ΚΕ του ΚΚΡΟ προσανατολίζει τις κομματικές οργανώσεις των Δημοκρατιών, περιφερειών και περιοχών στην προετοιμασία για τις επικείμενες εκλογές για το Ενιαίο Ενωσιακό Κοινοβούλιο της Ενωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας... Η ΚΕ του ΚΚΡΟ καλεί τους κομμουνιστές, τους πατριώτες, όλους τους πολίτες της βίαια καταστραμμένης Σοβιετικής Ενωσης να ενώσουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση του ενιαίου ενωσιακού κράτους. Θεωρούμε ως πρωταρχικά μας καθήκοντα την αναβίωση του οικονομικού δυναμικού των χωρών μας προς το συμφέρον των εργαζομένων, την αποκατάσταση της πραγματικής λαϊκής εξουσίας, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και άλλων σημαντικότατων κατακτήσεων του σοσιαλισμού. Οι κομμουνιστές της Ρωσίας ήταν και παραμένουν συνεπείς αγωνιστές για την ενότητα, τη φιλία και την αδελφοσύνη των σοβιετικών λαών. Σ' αυτό βλέπει το ΚΚΡΟ έναν από τους κύριους στόχους του ιστορικού ρόλου του. Είμαστε πεπεισμένοι: η αναγέννηση της ενιαίας Πατρίδας μας, της νέας εθελοντικής Ενωσης είναι αναπόφευκτη!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ