Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντίσταση στο αντιλαϊκό καθεστώς

Ο ρωσικός λαός τίμησε την 9 Μάη με μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Μεγάλες διαδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 9 Μάη σε πόλεις της Ρωσίας και των άλλων Δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ προς τιμή της 53ης επετείου της μεγάλης Νίκης του σοβιετικού λαού κατά του γερμανικού φασισμού. Στη Μόσχα και το Λένινγκραντ έγιναν στρατιωτικές παρελάσεις.

Στις 10 το πρωί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, όπου διεξαγόταν η επίσημη, οργανωμένη από το καθεστώς τελετή, υψώθηκε πανηγυρικά η Κόκκινη Σημαία της Νίκης, την οποία πριν από 53 χρόνια οι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, ο Ρώσος Μιχαήλ Γεγκόροφ και ο Γεωργιανός Μιλιτόν Καντάρια,είχαν υψώσει στο Ράιχσταγ του Βερολίνου. Αυτή τη χρονιά ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν δεν τόλμησε να ανέβει στο Μαυσωλείο του Λένιν. Στεκόταν στο ίδιο ακριβώς μέρος που στη διάρκεια της παρέλασης της Νίκης το 1945 είχαν πεταχτεί στο δρόμο οι ναζιστικές σημαίες, τα χιτλερικά σύμβολα που είχαν επίσης δικέφαλους αετούς.

Η πραγματική λαϊκή γιορτή της Νίκης άρχισε λίγο αργότερα. Πάνω από 200.000 διαδηλωτές με κόκκινες σημαίες, πορτρέτα των Λένιν, Στάλιν και άλλων ηγετών της Σοβιετικής Ενωσης διέσχισαν το κέντρο της Μόσχας και κατευθύνθηκαν στην Πλατεία Τζερζίνσκι, όπου πραγματοποιήθηκε μαχητική συγκέντρωση. Κύριο αίτημα των διαδηλωτών όλων σχεδόν των κομμάτων, κινημάτων και οργανώσεων της αντιπολίτευσης ήταν να φύγει το αντιλαϊκό καθεστώς, μ' επικεφαλής τον Γιέλτσιν που κατέστρεψε τους καρπούς της Νίκης και το σοβιετικό κράτος.

Ο γραμματέας της Οργάνωσης της Μόσχας του ΚΚΡΟ Αλεξάντρ Κουβάγεφ τόνισε ότι η γενιά των βετεράνων υπερασπίστηκε τη χώρα, οικοδόμησε και προάσπισε το σοσιαλισμό, έσωσε τον κόσμο από τον ευρωπαϊκό φασισμό. Χρέος όλων, είπε, είναι να ανυψώσουμε τη χώρα, να επαναφέρουμε στη ζωή και να εδραιώσουμε τα ιδανικά του πατριωτισμού, του σοσιαλισμού και να αποκαταστήσουμε τη διεθνή ένωση των αδελφών λαών.

Ο πρόεδρος του "Κινήματος Στήριξης του Στρατού", πρόεδρος της Επιτροπής για την Αμυνα της Κρατικής Δούμας στρατηγός Λεβ Ρόχλιν υπογράμμισε: "Δυο αισθήματα δοκιμάζω αυτή τη μέρα: της περηφάνιας για τους πατεράδες που κατήγαγαν τη νίκη, και της θλίψης για τη χώρα που δεν μπόρεσε να νικήσει ο φασισμός, αλλά κατόρθωσε να καταστρέψει ο Γιέλτσιν". Για το αίσθημα περηφάνιας για την ΕΣΣΔ, τον ύμνο και τη σημαία της μίλησε η πρωταθλήτρια κόσμου στη γυμναστική, μέλος του ΚΚΡΟ Ελένα Καρπούχινα.Τους βετεράνους που δέχονται την ελεημοσύνη του Γιέλτσιν και θεληματικά ή άθελα υποστηρίζουν το καθεστώς επέκρινε δριμύτατα το μέλος της Επιτροπής Μόσχας του ΚΕΚΡ συνταγματάρχης Ιβάν Βανιούσκοφ.

"Νικήσαμε το 1945, γιατί υπήρχε ένας ενιαίος λαός, που τον οδήγησε στις μάχες το ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα, οι εργαζόμενοι που κανείς δεν τους χώριζε σε Ρώσους και μη Ρώσους υπερασπίστηκαν τη σοβιετική εξουσία και το σοσιαλισμό", σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.Μετά τη νίκη κατά του φασισμού άρχισε ενάντια στην ΕΣΣΔ ένας πληροφοριακός - οικονομικός πόλεμος. Και τώρα, το εγκατεστημένο στο Κρεμλίνο προσωρινό καθεστώς κατοχής διεξάγει νέα επίθεση ενάντια στο λαό, παραχαράσσει την ιστορία, καταστρέφει το ρωσικό πολιτισμό και διαρρηγνύει τις σχέσεις ανάμεσα στους αδελφούς λαούς. Ο Ζιουγκάνοφ κάλεσε το ρωσικό λαό να σηκώσει το κεφάλι και να μπει στον αγώνα. Καθήκον της αντιπολίτευσης την περίοδο αυτή είναι να στηρίξει ολόπλευρα την πανρωσική κινητοποίηση διαμαρτυρίας των φοιτητών και εκπαιδευτικών κατά της καταστροφής του συστήματος παιδείας που θα γίνει στις 20 Μάη. Γενικότερο καθήκον είναι η προετοιμασία και η διεξαγωγή στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη της πανρωσικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας των εργαζομένων ενάντια στο καθεστώς Γιέλτσιν.

Το μέλος της ηγεσίας της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ και πρόεδρος της διεθνούς Ενωσης Αξιωματικών στρατηγός Γεβγκένι Κόπισεφ, μίλησε για την ανάγκη της ανασύστασης της ΕΣΣΔ και κάλεσε τους στρατιωτικούς: "Να είστε πιστοί στο σοβιετικό όρκο - τον όρκο πίστης στο σοσιαλισμό και τον εργαζόμενο λαό. Η εξουσία στους εργαζομένους! Σοσιαλισμός στην κοινωνία"! Οι βετεράνοι του Χαμπάροβσκ έστειλαν στη Μόσχα τον μετέχοντα στην έφοδο του Ράιχσταγ Μιχαήλ Μποϊτσόφ να χαιρετίσει στη συγκέντρωση και να μεταφέρει το αίτημά τους να φύγει ο Γιέλτσιν.

Εκ μέρους του ΚΚ Τσεχίας και Μοραβίας χαιρέτισε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη στο σοβιετικό λαό, που έσωσε τον κόσμο από το ναζισμό, ο γραμματέας της κομματικής οργάνωσης της πόλης Μπρνό Γιόζεφ Πούγκα.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρεται ότι κύριο καθήκον είναι η απομάκρυνση του γιελτσινικού καθεστώτος - το καρκίνωμα στο σώμα της χώρας, ο σχηματισμός πατριωτικής κυβέρνησης, η αποκατάσταση της σοβιετικής εξουσίας και της ένωσης τον αδελφών λαών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ