Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Στο βωμό των τραπεζιτικών συμφερόντων

Η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΟΤΟΕ δέχεται «διάλογο» για ένταξη όλων των εργαζομένων του κλάδου στο ΙΚΑ, ενώ πάγιο αίτημα είναι το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης

Σε στημένο παιχνίδι ΠΑΣΚΕ, τραπεζών και κυβέρνησης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των τραπεζιτών για μείωση του κόστους ασφάλισης, με την ένταξη και των 55.000 τραπεζοϋπαλλήλων (26.000 στα πέντε ειδικά Ταμεία και 30.000 στο ΙΚΑ με διάφορους τρόπους), εξελίσσεται το θέμα του ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων, το οποίο «αιφνιδίως» ξεθάφτηκε προχτές το βράδυ ύστερα από σύσκεψη των υπουργών Εργασίας, Εθνικής Οικονομίας και του προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Θ. Καρατζά. Ακολούθησε πρόταση στην ΟΤΟΕ για ένταξη όλων των ειδικών ασφαλιστικών ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ για κύρια σύνταξη και δημιουργία ενιαίου επικουρικού ταμείου.

Η 48ωρη πανελλαδική απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων στις 9 και 10 του Οκτώβρη - με συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 11 π.μ. έξω από το υπουργείο Εργασίας - είναι μια ευκαιρία για τους εργαζόμενους του κλάδου, που βιώνουν μια προκλητική παραβίαση των εργασιακών τους σχέσεων, να υπερασπιστούν ταυτόχρονα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, κόντρα στις μεθοδεύσεις, στους «κοινωνικούς διαλόγους» και τον αποπροσανατολισμό που επιδιώκει η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΟΤΟΕ.

Στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ - ήταν προγραμματισμένο με θέμα το διοικητικό απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης ενόψει του 26ου Συνεδρίου - τόσο ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς όσο και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΔΑΚΕ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού κατέληξαν σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης ότι δεν τους ενδιαφέρει το ... οργανωτικό σχήμα και ότι αυτό που ζητάνε στο διάλογο που θα γίνει είναι οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι παροχές της ασφάλισης. Ο «διάλογος» πάντως θα ξεκινήσει σε ένα μήνα με την κατάθεση από την κυβέρνηση όρων και προϋποθέσεων.

Ωστόσο, στη συνεδρίαση του ΓΣ στελέχη της ΠΑΣΚΕ επισήμαιναν στις ομιλίες τους ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι δεν πρέπει να είναι «αγκιστρωμένοι» στο πάγιο αίτημα για δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης και έκαναν αναφορές στο «μοντέλο της Εμπορικής», όπου οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ με ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης και δικό τους επικουρικό ταμείο.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι η ΟΤΟΕ από το 1992, όταν με δημοψήφισμα των τραπεζοϋπαλλήλων αποφασίστηκε η διεκδίκηση δημιουργίας ενιαίου ταμείου σύνταξης με συγκεκριμένους όρους, προϋποθέσεις και παροχές, έχει τηρήσει στάση αναμονής καλλιεργώντας αυταπάτες ότι θα δοθεί λύση στον «κοινωνικό διάλογο»...

Σε εντελώς διαφορετική ρότα στάθηκαν τα μέλη της ΕΣΑΚ Τραπεζών. Ο Α. Αντύπας, μέλος του ΓΣ, στην ομιλία του κατήγγειλε ότι η προχτεσινή πρόταση της κυβέρνησης είναι των τραπεζιτών και ότι καλλιεργήθηκε όλο αυτό το διάστημα από την ΠΑΣΚΕ. Επισήμανε δε ότι αίτημα πρέπει να είναι μόνο η σύσταση ενιαίου Ταμείου σύνταξης όπως ψηφίστηκε στο δημοψήφισμα του 1992.

Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε το προεδρείο της ΟΤΟΕ μετά το Συμβούλιο, προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει ότι είναι αντίθετο με την κυβερνητική πρόταση. Απαντώντας όμως σε ερωτήσεις από τη μία έλεγε ότι δε θα δεχτεί το ΙΚΑ και παράλληλα επαναλάμβανε ότι δεν ενδιαφέρει ποιο θα είναι το οργανωτικό σχήμα!

Οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το δημοψήφισμα είναι: Συνταξιοδότηση στους άντρες στα 32 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας, στα 55 με 25 έτη ασφάλισης (μέχρι 31/12/1997) και στα 60 με 25 έτη ασφάλισης (από 1/1/1998). Για τις γυναίκες: Με ανήλικο παιδί στα 42 με 15 έτη ασφάλισης μέχρι (31/12/1997) και στα 50 (από 1/1/1998) ή στα 22 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας. Με ενήλικα ή χωρίς παιδιά: Με 20 και 25 έτη ασφάλισης στα 53 (μέχρι 31/12/1997) και στα 58 (από 1/1/1998) αντίστοιχα. Ο συντάξιμος μισθός να υπολογίζεται με βάση τον τελευταίο μισθό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ