Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αφετηρία συντονισμένης πάλης

Στις 10 το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου η απεργιακή προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ κατά την επίσκεψη Σημίτη στη ΔΕΘ
Από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ κατά την επίσκεψη Σημίτη στη ΔΕΘ
Στις επάλξεις του αγώνα για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τρίτη 10 Οκτώβρη βρίσκεται τις τελευταίες μέρες το συνδικαλιστικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, που με μπροστάρηδες τις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, μετατρέπουν την απεργία σε αφετηρία αγώνων σε ταξική κατεύθυνση για την αποτελεσματική απόκρουση της ολομέτωπης επίθεσης κυβέρνησης - μονοπωλίων - ΕΕ ενάντια σε βασικά δικαιώματα του εργαζόμενου λαού. Η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη είναι στις 10 π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου, απ' όπου οι εργαζόμενοι θα πορευτούν στο Εργατικό Κέντρο στην κεντρική συγκέντρωση.

«Η πανελλαδική απεργία στις 10 Οκτώβρη είναι μια σημαντική απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος στις προσπάθειες κυβέρνησης - εργοδοτών να επιβάλουν στους εργαζόμενους συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Είναι μια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη δύναμή μας και να μετατρέψουμε την απεργία σε αφετηρία συντονισμένου αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Τα παραπάνω τόνισε στους χειριστές φορτοεκφορτωτικών μηχανημάτων ο Θεόδωρος Κυριακίδης, Γ. Γραμματέας του ΕΚΘ και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες το πρωί στους χώρους του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

«Εμείς, υπογράμμισε ο Θ. Κυριακίδης, δε θεωρούμε την απεργία μια απλή ντουφεκιά για να σώσουμε τα προσχήματα, όπως προσπαθεί να κάνει η ηγεσία της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Εμείς τη θεωρούμε σαν αφετηρία και σταθμό αγώνων στην κατεύθυνση του ταξικού συνδικαλισμού για την αποτροπή εφαρμογής των αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων και παραπέρα δυνάμωμα και αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Γι' αυτό και πρωτοστατούμε στην κινητοποίηση για την επιτυχία της απεργίας».

Οι δεκάδες χειριστές που πήραν μέρος στη συζήτηση με τον Γραμματέα του ΕΚΘ, δήλωσαν ότι η καθολική συμμετοχή του σωματείου τους στην απεργία πρέπει να θεωρείται δεδομένη και θα είναι αισθητή η παρουσία τους στην απεργιακή συγκέντρωση.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, είχε μιλήσει για την απεργία σε συγκέντρωση λιμενεργατών στη μεγάλη καντίνα του λιμανιού. Κλιμάκιο εξάλλου του ΕΚΘ πραγματοποίησε επίσης περιοδεία στις επιχειρήσεις ΤΙΤΑΝ, ΜΑΞΙΜ κ.α., όπου οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα πάρουν μέρος στην απεργία και τη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο. Τα μηνύματα που έρχονται από τα εργοστασιακά σωματεία είναι πολύ ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι όλα τα μεγάλα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης, όπως ΤΙΤΑΝ, ΑΓΝΟ, ΕΛΒΟ, Λιπάσματα, Χαλυβουργείο, ΒΑΛΚΑΝ, θα κλείσουν την Τρίτη και οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να κατέβουν με πούλμαν στην απεργιακή συγκέντρωση.

Στο μεταξύ η νέα διοίκηση της Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι συμμετέχει στην απεργία της ΓΣΕΕ με στάση εργασίας από 12.00 ως τις 4μ.μ. το μεσημέρι της Τρίτης και τονίζει ότι υπερασπίζεται τη συνταξιοδότηση με 10.500 ένσημα χωρίς όριο ηλικίας. Στην ανακοίνωση απαιτεί επίσης τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, τη δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία και τον δημόσιο έλεγχο και ιδιοκτησία στις ΔΕΚΟ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ