Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αυξημένος ο κίνδυνος μεγάλου ατυχήματος

Σε διημερίδα για τον κλάδο, επισημάνθηκε ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος από εγκαταστάσεις κοντά σε κατοικημένες περιοχές

Η ανάγκη εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου για την ασφάλεια των εργαζομένων στις χημικές βιομηχανίες, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος υπογραμμίστηκε από πολλούς επιστήμονες κατά τη διάρκεια των εργασιών της δεύτερης μέρας της διημερίδας με θέμα: «Ανάπτυξη - Ασφάλεια - Περιβάλλον στη Χημική Βιομηχανία - Διυλιστήρια - Φυσικό Αέριο», που διοργάνωσαν το Κλαδικό Ινστιτούτο Εργασίας Πετρελαίου και Χημικής Βιομηχανίας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή, παρά το γεγονός ότι στο τέλος είχε απρόσμενη και δυσάρεστη τροπή.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή, Γ. Πανωλάσκος, αξιοποίησε - όπως συνηθίζει - το βήμα της διημερίδας για να επιτεθεί στο «Ριζοσπάστη» με αφορμή προχτεσινό δημοσίευμα για την πρώτη μέρα της διημερίδας, αλλά και στους συνδικαλιστές, που είναι μέλη του ΚΚΕ, τους οποίους χαρακτήρισε «σκοταδιστές και διαστρεβλωτές που απέχουν από το σοβαρό πολιτικό και επιστημονικό διάλογο για τη λύση των προβλημάτων»!

Ο Μάκης Παπαδόπουλος , μηχανικός ασφάλειας της αρμόδιας επιτροπής της ΓΣΕΕ, αλλά και μέλος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας προσπαθεί να απεμπολήσει την πολιτική του ευθύνη στο όνομα της καταγραφής της αναγκαίας επιστημονικής συζήτησης. Αποφεύγει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για το πώς αποτιμά τη μέχρι σήμερα εφαρμογή της νομοθεσίας και ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα πάρει για την κάλυψη των σημερινών κενών. Αποφεύγει να υιοθετήσει τις επιστημονικές επισημάνσεις που ανέδειξαν στην ημερίδα την αύξηση του κινδύνου πρόκλησης βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης (ΒΑΜΕ), από επεκτάσεις όπως αυτή της ΠΕΤΡΟΛΑ. Και αρνείται να θέσει με σαφήνεια το ταξικό ερώτημα ανάπτυξη και τεχνολογικός εκσυγχρονισμός για ποιον;».

Οι προχτεσινές τοποθετήσεις στη διημερίδα περιστράφηκαν γύρω από θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος. Στα θετικά βήματα που έχει κάνει το επιχειρησιακό κέντρο αντιμετώπισης ατυχημάτων - λογισμικό σύστημα αντιμετώπισης τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης - αναφέρθηκε ο Χ. Κυρανούδης, λέκτορας του ΕΜΠ, ο οποίος τόνισε ότι ένα επιχειρησιακό κέντρο για την αντιμετώπιση βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την επιλογή κατάλληλης στρατηγικής δράσεων.

Η Εύη Γεωργιάδου μιλώντας εκ μέρους του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ) υπογράμμισε την ανάγκη συνδυασμένης εφαρμογής του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει (ΠΔ 17/96 και Οδηγίας SEVESO II) και την τήρηση των αρχών της εγγενούς ασφάλειας δηλαδή της απομάκρυνσης των πηγών κινδύνου από τις κατοικημένες περιοχές - όπως είναι η ΠΕΤΡΟΛΑ - προκειμένου να αποφευχθεί ένα σοβαρό ατύχημα. Οπως συμπλήρωσε, για να γίνουν τα παραπάνω απαιτείται η συντονισμένη και εντατική ενασχόληση των φορέων σαν μια από τις βασικές τους προτεραιότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ