Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Πανεργατικός αγωνιστικός συναγερμός!

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες της απεργίας που θα γίνει την Τρίτη, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και στη λογική του «κοινωνικού διαλόγου»

Σε κρίσιμη και συνολική αναμέτρηση των εργαζομένων, με την κυβερνητική πολιτική και τις επιδιώξεις της εργοδοσίας αναδεικνύεται η 24ωρη Πανεργατική Πανυπαλληλική απεργία της Τρίτης. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω από το ΠΑΜΕ και στηρίζουν το αγωνιστικό του πρόγραμμα καλούν σε λαϊκό συναγερμό. Η απεργία της Τρίτης μπορεί να γίνει η αφετηρία μιας αγωνιστικής πορείας ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων, που θα πετάξει στο σκουπιδοτενεκέ του «εκσυγχρονισμού» τα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Τρεις ημέρες πριν την πανελλαδική απεργία εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα δηλώνουν συμμετοχή στην απεργία. Σ' αυτή αναμένεται να πάρουν μέρος οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, στα νοσοκομεία, στις τράπεζες, στον ΟΤΕ και σε άλλες ΔΕΚΟ, στην ενέργεια, στα ναυπηγεία, στην οικοδομή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις δημόσιες υπηρεσίες, στους δήμους όλης της χώρας, στη βιομηχανία.

Η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα γίνεται στις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ η κεντρική συγκέντρωση στο Πεδίο του Αρεως στις 11 π.μ. έξω από τη ΓΣΕΕ. Στον Πειραιά η συγκέντρωση που οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις, καθώς η πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο αρνήθηκε να αναλάβει αυτή την ευθύνη, θα γίνει στις 10 πμ στην πλατεία Κοραή. Στη Θεσσαλονίκη, η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10 το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία προς το Εργατικό Κέντρο. Παράλληλα, με αποφάσεις εργατικών κέντρων και πρωτοβουλίες Συντονιστικών Επιτροπών πραγματοποιούνται τοπικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.


Οι προετοιμασίες για την καλύτερη επιτυχία της κινητοποίησης κορυφώνονται. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ με συσκέψεις, περιοδείες, συνελεύσεις, συγκεντρώσεις σε εκατοντάδες εργασιακούς χώρους, δίνουν αποφασιστικά τη μάχη της απεργίας. Για τη Δευτέρα, την παραμονή της απεργίας, στελέχη του θα πραγματοποιήσουν περιοδείες, σε χώρους της «Ολυμπιακής», στους εργαζόμενους των δήμων Παπάγου, Κηφισιάς, Ν. Ιωνίας, Πετρούπολης, στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, σε υποκαταστήματα του ΟΤΕ στην Αθήνα στο υπουργείο Γεωργίας κλπ. Για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, να ενισχυθεί το αγωνιστικό μέτωπο, να ενισχυθεί η αγωνιστική προοπτική και γύρω από το διεκδικητικό πλαίσιο του Πανεργατικού Μετώπου να συσπειρωθούν νέες δυνάμεις. Ηδη το ΠΑΜΕ, για τις 21 Οκτώβρη, ημέρα Σάββατο, δίνει συνέχεια στον αγώνα, κλιμακώνει την αντιπαράθεση διοργανώνοντας παλλαϊκό συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως στη 1 το μεσημέρι.

Πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία

Στο μεταξύ όλο και περισσότερα συνδικάτα καλούν στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

«Οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, χέρι με χέρι με όλους τους άλλους εργαζόμενους, θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους που κατακτήθηκαν με μακροχρόνιους αγώνες και θυσίες» σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν μαζικά στις πανελλαδικές στάσεις εργασίας που κήρυξε για την Τρίτη. Σύμφωνα με την απόφαση της ΠΟΕΣΥ οι συντάκτες που εργάζονται στις εφημερίδες δε θα εργαστούν από τις 11 π.μ. - 2 μ.μ., στον περιοδικό Τύπο η στάση εργασίας θα γίνει από τις 9 π.μ. - 12 το μεσημέρι, στο κρατικό, δημοτικό και ιδιωτικό ραδιόφωνο από τις 3 μ.μ. -5 μ.μ. και στην κρατική, δημοτική και ιδιωτική τηλεόραση από τις 12 το μεσημέρι έως στις 2 μ.μ.

Τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης καταγγέλλει και η ΠΟΣΠΕΡΤ που συμμετέχοντας στην απεργία κήρυξε στάση εργασίας από τις 10 π.μ. - 6 μ.μ. Η ΠΟΣΠΕΡΤ καλεί όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που έχουν με την εταιρία να δώσουν απάντηση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και να πάρουν μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση.

Στην πανελλαδική απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) διαμαρτυρόμενη για τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και διεκδικώντας τη λύση των ιδιαίτερων κλαδικών αιτημάτων. Την ημέρα της απεργίας δε θα γίνουν παραστάσεις, πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα, μεταγλωττίσεις, μουσικές εκδηλώσεις κλπ.

«Κανένα θέατρο να μη λειτουργήσει την Τρίτη, να μη γίνει κανένα γύρισμα»... Με αυτό τον τρόπο και με τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) καλεί τα μέλη του να δείξουν την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης και ν' απαιτήσουν: Να μην αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης, να δοθούν αμέσως τα χρήματα από το ΥΠΠΟ στα επιχορηγούμενα θέατρα, να κατοχυρωθεί το επάγγελμα του ηθοποιού και ν' αναβαθμιστεί η θεατρική παιδεία κλπ. Η προσυγκέντρωση γίνεται στα γραφεία του Σωματείου στις 9.30 το πρωί.

Αφετηρία μεγάλης αγωνιστικής πορείας απεργιών και συλλαλητηρίων θεωρεί την 24ωρη απεργία της Τρίτης το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο που πραγματοποιεί συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στις 10.30 το πρωί. Το Εργατικό Κέντρο μαζί με τους εργαζόμενους, καλεί και όλους τους μικρούς και φτωχούς επαγγελματοβιοτέχνες του νησιού να παλέψουν για να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια που εξυπηρετούν τα μεγάλα αφεντικά.

Στην απεργία και στη συγκέντρωση καλεί και το Σωματείο Επαγγελματιών Υπαλλήλων Οδηγών και Εισπρακτόρων του νομού Λέσβου, διεκδικώντας και τα τοπικά κλαδικά αιτήματα.

«Η αντεργατική επέλαση που σήμερα αποκτά τη μορφή χιονοστιβάδας, δεν αντιμετωπίζεται με "διαλόγους", με συναίνεση και ταξική συνεργασία. Αντιμετωπίζεται με την οργανωμένη αντίδραση και αντεπίθεση, τη σύγκρουση και τη ρήξη με την πολιτική της κυβέρνησης της ΕΕ και του κεφαλαίου». Αυτό υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Οικοδόμων Ζακύνθου και καλεί τους οικοδόμους του νησιού στην απεργία και στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 9.30 το πρωί.

«Ναι σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και μορφές πάλης με ταξικό περιεχόμενο που στόχο έχουν, την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Ολοι στην 24ωρη απεργία»! Το μήνυμα αυτό απευθύνει στους εργαζόμενους του κλάδου η διοίκηση της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου καλώντας τους να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους και ν' αναπτύξουν τη συλλογική, αγωνιστική δράση και συναδελφική αλληλεγγύη.

Σε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία καλεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τους συναδέλφους τους στην ενέργεια η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία πήρε και το Σωματείο Οδοντοτεχνιτών Αθήνα - Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ