Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Καταδικάζεται... εις διάλογο

Παρά τις δεσμεύσεις της για τελική πρόταση, η κυβέρνηση απάντησε με αοριστίες χτες στην ΟΤΟΕ

Επιμένει στην παρελκυστική τακτική της η κυβέρνηση, στο θέμα του ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων, σκοπεύοντας προφανώς να το εντάξει στον «κοινωνικό διάλογο» για διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που θα ξεκινήσει το νέο έτος. Αυτό προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση του προεδρείου τη ΟΤΟΕ με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση. Η συνάντηση ζητήθηκε από την ΟΤΟΕ, για να λάβει την απάντηση της κυβέρνησης για το μοντέλο ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων, τους όρους και τις προϋποθέσεις της, σύμφωνα και με τη σχετική δέσμευση του υπουργού για απάντηση μέσα στο Δεκέμβρη.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς, δήλωσε - ο υπουργός δεν έκανε δηλώσεις - ότι η κυβέρνηση είναι ανακόλουθη στις δεσμεύσεις ότι θα δώσει ολοκληρωμένη πρόταση με ακριβείς όρους και προϋποθέσεις και ότι έκανε μόνο κάποιες διαπιστώσεις. Κατήγγειλε ακόμα την κυβέρνηση, για προσπάθεια να «τσουβαλιάσει» το θέμα μαζί με το γενικότερο για το ασφαλιστικό. Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ έκανε λόγο για αγωνιστικές κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές. Επίσης, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του προεδρείου της ΟΤΟΕ με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου στις 5 του Γενάρη, ενώ θα συναντηθεί και με τον Θ. Καρατζά, πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης, την οποία συζητά η ΟΤΟΕ, ήταν η ασφάλιση και των 56.000 τραπεζοϋπαλλήλων από το ΙΚΑ με ξεχωριστό επικουρικό, σύμφωνα με το μοντέλο της Εμπορικής Τράπεζας. Οι εργαζόμενοι εκεί είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ για κύρια σύνταξη και έχουν δικό τους επικουρικό ταμείο με όρους και προϋποθέσεις που διασφαλίζουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Ωστόσο, το μοντέλο αυτό θα θιχτεί καίρια σε περίπτωση που η κυβέρνηση υλοποιήσει τα αντιασφαλιστικά της σχέδια για διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργού, το συγκεκριμένο μοντέλο θα παρουσιάσει αναλογιστική έλλειψη στην κύρια και επικουρική σύνταξη περίπου 2,5 τρισ. δραχμές!

Ο Α. Αντύπας, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ και στέλεχος της ΕΣΑΚ Τραπεζών, σε δήλωσή του στο «Ρ» επισήμανε ότι ο υπουργός αρνήθηκε να δεσμευτεί πολιτικά για λύση του προβλήματος και τόνισε: «Επιβεβαιώνεται η θέση της ΕΣΑΚ Τραπεζών που λέει ότι όλοι μαζί οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που στόχο έχει την κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνική ασφάλισης. Οι αυταπάτες, για επιμέρους λύσεις και μάλιστα χωρίς σκληρό και συντονισμένο αγώνα, πρέπει να τελειώσουν. Η ΕΣΑΚ, θα καλέσει τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν το χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και να διευρύνουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα».

Οργιο παραβιάσεων

Στο μεταξύ, σωρεία παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας στις τράπεζες στη Θεσσαλονίκη κατήγγειλε κλιμάκιο της ΟΤΟΕ που μαζί με επιθεωρητές εργασίας πραγματοποίησε πρόσφατα εκτεταμένους ελέγχους σε υποκαταστήματα όλων των τραπεζών.

Οι σπουδαιότερες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν, είναι η παραβίαση του συναλλακτικού ωραρίου των τραπεζών, με αποτέλεσμα να παρατείνεται αυθαίρετα το ωράριο απασχόλησης των εργαζόμενων, χιλιάδες παράνομες ώρες υπερωρίας και χιλιάδες απλήρωτες υπερωρίες.

Διαπιστώθηκε ότι ιδιαίτερα οι ιδιωτικοί όμιλοι των τραπεζών Eurobank, Alpha Bank, Εγνατία κλπ., ευθύνονται για τις περισσότερες από τις παραβιάσεις που αναφέρθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ