Τρίτη 20 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κάτι παράξενες ομοιότητες

«Στα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα, η επιγραφή "Πωλείται" έχει αναρτηθεί στους τοίχους, πλάι στα φοιτητικά συνθήματα. Η εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" γράφει πως η βρετανική κυβέρνηση φλερτάρει (ξανά) με το μεγάλο κεφάλαιο, εγκαταλείποντας την ανώτατη εκπαίδευση στις πιέσεις της αγοράς. Θα εφαρμόσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο, με αντάλλαγμα μερικές χρηματοδοτήσεις, οι επιχειρήσεις θα αποφασίζουν για τη διδακτέα ύλη. Ετσι, οι εργοδότες θα καθορίζουν ποια μαθήματα θα διδάσκονται στα πανεπιστήμια που θα θελήσουν να μετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα. Αντί να πουλήσει δηλαδή μια κι έξω το πανεπιστήμιο, η βρετανική κυβέρνηση το πουλάει σε δόσεις, κάθε μάθημα χωριστά. (...) Η βρετανική κυβέρνηση το έχει ξεκόψει: δεν πρόκειται να υπάρξει πια άλλη κρατική χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια. Αν θέλουν να πάνε μπροστά, θα πρέπει να σκύψουν καταδεκτικά στις απαιτήσεις των εργοδοτών και των επιχειρήσεων (...) Ολες οι ανθρωπιστικές επιστήμες, από την Κοινωνιολογία μέχρι τη Φιλολογία, τη Φιλοσοφία και τις Τέχνες, είναι βέβαιο πως θα αντιμετωπίσουν επιθέσεις αφού το ιδιωτικό χρήμα δεν τις θεωρεί "χρήσιμες" ή εμπορικά εκμεταλλεύσιμες» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

Δεν είναι αχάριστοι

«Μόνον ως ανέκδοτο μπορούμε να εκλάβουμε τον ισχυρισμό δημοσιογράφου - τηλεοπτικού παραγωγού ότι "κόπηκε" από την κρατική ΕΤ1 επειδή (τάχαμου) ασκούσε πιέσεις και μάλιστα διαχρονικές προς αυτήν την κατεύθυνση η εδώ αμερικανική πρεσβεία. Για πολλά μπορεί να κατηγορήσει κανείς τους Αμερικανούς όχι όμως για... αχαριστία τέτοιου είδους» (το σχόλιο στο ΕΘΝΟΣ).

Ανθρωπος

«Στις πιο δραματικές στιγμές ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλούν οι ιστορίες ανθρώπινης αλληλεγγύης. Οπως αυτή μιας 29χρονης αστυνομικού που έχοντας γίνει προσφάτως μητέρα ανέλαβε να θηλάσει οκτώ βρέφη που έχασαν τους γονείς τους στον σεισμό ή ανήκουν σε οικογένειες πληγέντων και οι μητέρες τους δεν μπορούν να τα θηλάσουν» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ