Τρίτη 20 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ενωμένοι για λύση

Εκδήλωση για το Κυπριακό οργάνωσε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών

«Η Κύπρος ανήκει στο λαό της», ήταν το κεντρικό σύνθημα της χτεσινής ανοιχτής συζήτησης, που οργάνωσε η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών, με θέμα το Κυπριακό, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ομιλητές ήταν ο Χρίστος Χριστοφίδης, γγ της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ), και ο Τουρκοκύπριος Αμπντουλάχ Κόρκματζχαν, πρόεδρος της Νεολαίας του Κόμματος Ενωμένης Κύπρου (ΒΚΡ), οι οποίοι πέρασαν μήνυμα ενότητας και επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων.

Ο Χρ. Χριστοφίδης, αναφερόμενος στην εκλογή του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, επισήμανε ότι έχει δώσει μία νέα δυναμική στο Κυπριακό, χωρίς φυσικά να μπορεί κανείς να προεξοφλήσει την έκβαση των συνομιλιών, καθώς το Κυπριακό δεν εξαρτάται μόνο από τη βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημείωσε ότι οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού παρατηρείται κωλυσιεργία, ενώ αρνητικά επηρεάζουν και οι θέσεις του Τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας περί δύο λαών, δύο κρατών, δύο γλωσσών και δύο θρησκειών, που υιοθετεί και η πλευρά του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ανησυχητικά χαρακτήρισε ο γγ της ΕΔΟΝ τα όσα λέγονται περί «παρθενογένεσης», προκειμένου να υπάρξει λύση, με έστω και 24ωρη αναγνώριση του ψευδοκράτους, με σκοπό να διαγραφούν τα εγκλήματα της εισβολής και της κατοχής, ενώ εκφράζεται και άρνηση επιστροφής των εποίκων, γεγονός που έχει να κάνει με την προσπάθεια διαγραφής των εγκλημάτων πολέμου.

Κλείνοντας ο Χρ. Χριστοφίδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί και εργάζεται για δίκαιη και βιώσιμη λύση, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και του διεθνούς δικαίου, υπογραμμίζοντας ότι ο κυπριακός λαός θα κάνει αντίσταση και θα ορθώσει το ανάστημά του. Κάλεσε δε την εργατική τάξη της Κύπρου, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, να αγωνιστούν μαζί, όπως το 1948.

Ο Α. Κόρκματζχαν ξεκαθάρισε ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα που γέννησαν οι δύο κοινότητες της Κύπρου, αλλά οι ιμπεριαλιστές, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, που είναι το σταυροδρόμι τριών ηπείρων και επιτρέπει πλήρη έλεγχο των δρόμων του πετρελαίου. Υπέδειξε ως υπαίτιους και σκιώδεις υποκινητές των «διαφορών» των δύο κοινοτήτων τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, τονίζοντας και τον καταλυτικό ρόλο της ελληνικής χούντας στα γεγονότα του 1974, που οδήγησαν στη διχοτόμηση.

Σημείωσε ότι η Κύπρος βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης του σοσιαλιστικού και καπιταλιστικού κόσμου, ενώ μετά την «υποχώρηση του σοσιαλιστικού κύματος» αποτελεί μήλον της Εριδος μεταξύ των νέων ιμπεριαλιστικών μπλοκ που δημιουργήθηκαν. «Είναι καθήκον κάθε κομμουνιστή, κάθε σοσιαλιστή, κάθε δημοκράτη, τόνισε, να αγωνιστεί για τη δημοκρατική ενωμένη Κύπρο. Ο πρώτος μας στόχος πρέπει να είναι να λυθεί το πρόβλημα και να εγκαθιδρυθεί ειρήνη στη χώρα και να δημιουργηθεί ενωμένη κοινή πατρίδα και ο επόμενος στόχος πρέπει να είναι να δημιουργηθεί η Ενωμένη Σοσιαλιστική Κύπρος». Τόνισε τη σημασία να λυτρωθεί το νησί από τις βάσεις, τους στρατιώτες και τα όπλα, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Κύπρος δεν είναι ούτε η προέκταση της Τουρκίας, ούτε μία δεύτερη ελληνική χώρα».

Στη συζήτηση παραβρέθηκε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Μπάμπης Αγγουράκης και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΝΕ και βουλευτή του Κόμματος, Γιάννη Πρωτούλη, τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ, και τον Βασίλη Μεταξά, μέλος του ΚΣ.

Ο πρόεδρος της Νεολαίας του ΒΚΡ επισκέφθηκε τα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, όπου είχε συνάντηση με τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη και Ηλία Λέγγερη, ενημερώθηκε για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα Κατεχόμενα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ