Τρίτη 20 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Στη «σκιά» της ιμπεριαλιστικής διαμάχης

Η μετατροπή των Βαλκανίων σε πεδίο αναμέτρησης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τη μεταφορά των αγωγών ενέργειας και η διαμάχη για τις σφαίρες επιρροής, αναμένεται να «σημαδέψουν» τη σύνοδο κορυφής των βαλκανικών χωρών που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας.

Αν και η «ατζέντα» της συνάντησης δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι οι ηγέτες των βαλκανικών κρατών θα συζητήσουν την προώθηση του στόχου για μετατροπή της περιοχής σε «ενιαίο οικονομικό χώρο», που να διευκολύνει και να υποστηρίξει την προσέλκυση και δράση των μονοπωλίων, καθώς και τα «ανοιχτά» προβλήματα της περιοχής, όπως το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου. Επίσης, στις διμερείς επαφές που θα έχουν οι ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου θα συζητηθούν όλα τα «εκκρεμή» θέματα και κάθε κυβέρνηση θα επιδιώξει να προωθήσει τα ιδιαίτερα συμφέροντα.

Η αναζήτηση του χαμένου «πρωταγωνιστικού ρόλου» στα Βαλκάνια και η διείσδυση των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, αποτελεί βασικό στόχο του Κ. Καραμανλή, που όμως είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα της πολιτικής που εφαρμόζει στα ελληνοτουρκικά. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή στη σύνοδο του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ. Ερντογάν, που μέχρι χτες ήταν αβέβαιη. Ο Θ. Ρουσόπουλος που ρωτήθηκε χτες για το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο πρωθυπουργών στο περιθώριο της συνόδου, απέφυγε να επιβεβαιώσει οτιδήποτε, περιοριζόμενος να αναφέρει ότι τέτοια συνάντηση «δεν υπάρχει στο πρόγραμμα».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την «ατζέντα» που έχει διαμορφώσει η Αγκυρα για τα ελληνοτουρκικά, με αιχμή τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και την ανάδειξη του «μειονοτικού» στη Θράκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων αυτά θα είναι τα θέματα που θα θέσει ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Γ. Μπουγιούκανιτ, στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δ. Γράψα, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία από τις 25 έως τις 28 Μάη. Η ατζέντα, σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, θα περιλαμβάνει: «Χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, εναέριο χώρο, γραμμή FIR, εξοπλισμό των νησιών της Ελλάδας, τις βραχονησίδες και ζητήματα μειονοτικά». Αναφέρεται μάλιστα ο όρος «ισίζ» (ερημονήσια) για να περιγραφούν οι αμφισβητούμενες περιοχές.

Κληθείς να σχολιάσει τα παραπάνω δημοσιεύματα ο Θ. Ρουσόπουλος, απάντησε γενικόλογα ότι η θέση μας είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει, παραπέμποντας σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που θα βγει την κατάλληλη στιγμή...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ