Τρίτη 20 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Φαρμακερές αξιώσεις για την έρευνα

Παγκόσμια Μέρα Κλινικών Μελετών έχει ανακηρυχτεί η σημερινή και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) με χτεσινή του ανακοίνωση κομπορρημονεί ότι «πηγή όλων των νέων ή καινοτόμων φαρμάκων αποτελεί η φαρμακευτική βιομηχανία που την τελευταία 20ετία έχει ανακαλύψει το 90% όλων των νέων φαρμάκων». Το 2004 το 50% των 50 δισ. δολαρίων που δαπανήθηκαν για έρευνα διατέθηκαν για κλινικές έρευνες.

Στην Ελλάδα γίνονται μόλις 250 κλινικές έρευνες το χρόνο καθώς οι ερευνητικές δαπάνες στα δημόσια νοσοκομεία ανέρχονται μόλις στο 0,4% των συνολικών δαπανών έρευνας. Συνολικά η έρευνα στην Ελλάδα χρηματοδοτείται με μόλις 0,61% του ΑΕΠ και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει στο 1,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Ετσι αδράχνει την ευκαιρία ο ΣΦΕΕ: «Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι για την ανάπτυξη των Κλινικών Ερευνών στην Ελλάδα απαιτείται το κράτος να συνεπικουρήσει την ευρύτερη ιδιωτική πρωτοβουλία και να δράσει αποτελεσματικά προκειμένου να λυθούν τα διαδικαστικά θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες».

Και το αίτημα αυτό υποτάσσεται στη βασική επιδίωξη του κέρδους καθώς και αυτές οι έρευνες κατευθύνονται εκεί που υπάρχει μεγάλη κερδοφορία, όπως διατυμπανίζουν οι ίδιες οι εταιρείες. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ανάπτυξη 395 φάρμακα για τον καρκίνο, ενώ μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν σε εξέλιξη 7.123 κλινικές μελέτες, κατά βάση από τις φαρμακοβιομηχανίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ