Τρίτη 20 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα θρασεία πρόκληση της «Μαρφίν»
  • Κατέθεσε αγωγή και εναντίον του Γ. Παπανδρέου
  • Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αξιοποιήσει πολιτικά το θέμα

Σε κυβερνητικές μεθοδεύσεις και σε μια «επιχείρηση εκφοβισμού» από τον Α. Βγενόπουλο απέδωσε το ΠΑΣΟΚ την αγωγή του μεγαλομετόχου της «Μαρφίν» εναντίον του Γ. Παπανδρέου για το θέμα της πώλησης του ΟΤΕ.

Το ΠΑΣΟΚ «φωτογραφίζει» την κυβέρνηση πίσω από τη συγκεκριμένη αγωγή, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να αξιοποιήσει πολλαπλώς την υπόθεση, προκειμένου να εμφανιστεί σαν ...υπερασπιστής της δημόσιας περιουσίας. Η απαράδεκτη ενέργεια του Βγενόπουλου να καταθέσει αγωγή εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φανερώνει και το μέγεθος του θράσους του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο τροφοδοτούν με την πολιτική τους όλα αυτά τα χρόνια οι εταίροι του δικομματισμού.

Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, αναφερόμενος στην αγωγή Βγενόπουλου ανέφερε: «Δεν παίρνω την αγωγή στα σοβαρά, δεν είναι σοβαρό για μένα το θέμα. Είναι όμως σοβαρό για τη δημοκρατία και την πολιτική ζωή της χώρας, γιατί η κυβέρνηση δημιουργεί μια αντίληψη ότι όποιος έχει λεφτά και μέσα μπορεί να αυθαιρετεί». Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα το εμποδίσει καμία μεθόδευση» και ότι θα «συνεχίσει να παλεύει για το δημόσιο συμφέρον».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συγχρόνως, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός «πελατειακού, αυταρχικού, κρατικού συστήματος, που στηρίζει κάποιους στην αγορά, χωρίς κανόνες, χωρίς αξίες, χωρίς πλαίσιο, χωρίς δικαιοσύνη». Αυτό το καθεστώς που κατήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου και γεννάει επικίνδυνες ενέργειες, όπως αυτή του καπιταλιστή Βγενόπουλου εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι το σύστημα που υπηρέτησε από τον κυβερνητικό θώκο και σήμερα υπηρετεί με τις θέσεις και το πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας τους «νόμους της αγοράς», την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιχειρηματικότητας».

Από τις 8/5/2008 η αγωγή

Η ίδια η MIG υποστηρίζει ότι η αγωγή έχει κατατεθεί από τις 8/5/2008 και σε ανακοίνωσή της λέει πως «η συντεχνιακή άποψη ορισμένων πολιτικών ότι ο πολιτικός λόγος δεν έχει όρια και δεν χρειάζεται τεκμηρίωση είναι λανθασμένη». Οπως ισχυρίζεται, «οι ατεκμηρίωτες εκφράσεις είναι "αδιαφανής συναλλαγή", "εκκολαπτόμενο σκάνδαλο", "υποκρύπτουσα παράνομη χρηματική συναλλαγή", "κάτω από το τραπέζι", "μάθημα κλεπτοκρατικού καπιταλισμού", "έκφραση διαπλοκής και διαφθοράς", βάσει των οποίων ο εναγόμενος αξίωσε από την έδρα της Βουλής "την επέμβαση του εισαγγελέα"».

Επιπλέον, αγωγή κατέθεσε και σε βάρος συνδικαλιστή, του Β. Κούφη, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ ΟΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Marfin Investment Group» (MIG) ζητά από το συνδικαλιστή το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ για δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικό κανάλι, τις οποίες θεωρεί δυσφημιστικές και προσβλητικές για την ίδια.

Πάντως, χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου για το θέμα του ΟΤΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην αγωγή Βγενόπουλου σχολίασε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η «Μαρφίν», την οποία χαρακτήρισε «απίστευτη». Οπως είπε ο ίδιος, «η ανακοίνωση αυτή λέει ότι η εταιρεία κατέθεσε αγωγή στον κ. Παπανδρέου, κατόπιν αιτήματός του και εννοεί ότι στη Βουλή προθυμοποιήθηκε να αρθεί η βουλευτική του ασυλία».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην κίνηση της «Μαρφίν» σημείωσε ότι πρόκειται για μια «ενέργεια, η οποία στοχεύει στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας. Είναι μια επιχείρηση εκφοβισμού και είναι ένας προπομπός άλλων ενεργειών». Είναι μια ενέργεια, πρόσθεσε, «η οποία έχει απολύτως την ενοχή της κυβέρνησης». Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι και αργά το βράδυ της Κυριακής δεν είχε επιδοθεί στον Γ. Παπανδρέου «απολύτως τίποτα» από το κείμενο της αγωγής εναντίον του.

Συγχρόνως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έδωσαν χτες συνέντευξη για τον ΟΤΕ άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για τη μη δημοσιοποίηση της συμφωνίας με την «Ντόιτσε Τέλεκομ». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε μάλιστα ότι «το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση είναι πρόθυμο να καταβάλει τα 145 εκατομμύρια ευρώ του υπερτιμήματος που πήρε το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να ανακτήσει το μάνατζμεντ στον ΟΤΕ». Η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λ. Κατσέλη, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του υπουργού Οικονομίας να «μη δίνει τη συμφωνία», ενώ από την πλευρά του ο Γ. Αλογοσκούφης οξύνοντας τη δικομματική αντιπαράθεση ανέφερε ότι «δε θα υπάρξει επιλεκτική ενημέρωση» και ότι «η σύμβαση θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη βδομάδα».

Την ίδια στιγμή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλος με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνος» ανέφερε πως «ελληνικό και εθνικό δεν είναι μόνο ό,τι είναι κρατικό»..., ασκώντας κριτική «στην αξιοπιστία πολιτικών δυνάμεων που κόπτονται για τη διατήρηση του "κοινωνικού χαρακτήρα" με γενικόλογες αναφορές, πάντα όμως κάτω από την πίεση καλά οργανωμένων συμφερόντων που θέλουν το σύστημα ευάλωτο»... Ουσιαστικά, θύμισε το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και την πλήρη ταύτιση της πολιτικής του με τα μεγάλα συμφέροντα, για την εξυπηρέτηση των οποίων ξεπούλησε τη δημόσια περιουσία.

Απέφυγε να καταδικάσει

Η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, απέφυγε να καταδικάσει ευθέως την κίνηση του καπιταλιστή Βγενόπουλου, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για τη στάση της. Ο Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε σε δήλωση που είχε κάνει στις 11 του Απρίλη με αφορμή την αγωγή σε βάρος του προέδρου του ΣΥΝ, περιοριζόμενος να υπενθυμίσει ότι «τότε είχαμε πει πως δεν συμμεριζόμαστε, σε καμία περίπτωση, τέτοιες πρακτικές, δηλαδή το να καταθέτει κάποιος αγωγή σε πολιτικό αρχηγό γιατί άσκησε πολιτική κριτική». Ο εκπρόσωπος επέμεινε ότι αυτή η στάση «είναι ξεκάθαρη» και ότι δε χρειάζεται να προσθέσει τίποτε περισσότερο. Παράλληλα, επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση διερωτώμενος με νόημα αν η αγωγή του επιχειρηματία «εξυπηρετεί την κυβέρνηση», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι εξυπηρετεί το ΠΑΣΟΚ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μυρίστηκαν χρήμα(3/12/2009)
Μαθήματα δημοκρατίας ...από εκπροσώπους του κεφαλαίου(28/5/2008)
Στις ζημιές από την πώληση του ΟΤΕ επικεντρώνει το ΠΑΣΟΚ(21/5/2008)
Ο καπιταλιστής Βγενόπουλος(20/5/2008)
Προαναγγελία νέων εξαγορών(1/11/2007)
Θέμα πρώτο οι ιδιωτικοποιήσεις(25/9/2007)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org