Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νόθευση του δικαιοκρατικού χαρακτήρα του νομικού συστήματος

Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, πρώην καθηγητής Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, βουλευτής και υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ

-Είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία με τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών των πολιτών;

-Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που είναι, βέβαια, απόλυτα επιβεβλημένη, δεν πετυχαίνεται με νομοθετικά μέτρα που περιορίζουν τις ελευθερίες των πολιτών. Η μέχρι τώρα πείρα έχει δείξει ότι ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών για χάρη της περιστολής της τρομοκρατίας όχι μόνο δεν πέτυχε το στόχο του, αλλά ίσα-ίσα τροφοδότησε τους αυτοαποκαλούμενους αναρχικούς τρομοκράτες με πρόσθετα επιχειρήματα.

Η ισχύουσα νομοθεσία είναι επαρκής και δεν είναι αυτή υπεύθυνη για το, ασφαλώς προκλητικότατο, γεγονός ότι δεκαετίες τώρα το ελληνικό κράτος και τα Σώματα Ασφαλείας αποδείχτηκαν απολύτως ανίκανα ακόμα και ν'«ακουμπήσουν», όπως έλεγαν, τους τρομοκράτες. Η «μνημειώδης ανικανότητα» δεν οφείλεται σε ανεπάρκειες της νομοθεσίας, οφείλεται στην ανεπάρκεια της ΕΛ.ΑΣ. που κύριό της αίτιο έχει την επιρροή του παλαιοκομματισμού στην επιλογή των στελεχών της και στη λειτουργία της. Ο παλαιοκομματισμός αυτός, είναι το κύριο αίτιο που δεν υπάρχει ούτε και η πολιτική βούληση για την ορθολογική αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ.

-Τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές για το δικαιικό μας σύστημα;

-Σημαίνουν νόθευση του δικαιοκρατικού χαρακτήρα του νομικού μας συστήματος. Π.χ. η παράταση του χρόνου κράτησης ενός πολίτη από την ΕΛ.ΑΣ. χωρίς προσαγωγή του στον εισαγγελέα και χωρίς ένταλμα σύλληψης. Αυτό σημαίνει συρρίκνωση της ελευθερίας μας απέναντι σε τυχόν αστυνομικές αυθαιρεσίες.

Η διενέργεια κατ' οίκον έρευνας με περιορισμό των ισχυουσών δικαστικών εγγυήσεων, δημιουργεί τον κίνδυνο ο κάθε πολίτης που έχει γίνει δυσάρεστος στις αρχές ν' αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αστυνομικής εισβολής στο σπίτι του και μάλιστα τις νυχτερινές ώρες.

Δεν είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εμποδίζει στην εξουδετέρωση της τρομοκρατίας. Είναι η φαυλότητα και ο παλαιοκομματισμός, που δεσπόζουν στη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «Αλ Σεμπάμπ» σκότωσε δεκάδες εργάτες(2014-12-03 00:00:00.0)
Για μια αστυνόμευση στον καιρό της κοινωνικής αναταραχής(2014-02-02 00:00:00.0)
Θέλουν να εδραιώσουν τη βία τους(2009-03-17 00:00:00.0)
Θα κατηγορούνται ως τρομοκράτες και οι «συμπαθούντες»(2001-10-19 00:00:00.0)
«Ανταλλαγή απόψεων» για θέματα «τρομοκρατίας»(2000-10-26 00:00:00.0)
Δεν κουκουλώνονται οι παρεμβάσεις(2000-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ