Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
KENYA
Η «Αλ Σεμπάμπ» σκότωσε δεκάδες εργάτες

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Τουλάχιστον 36 εργάτες που δούλευαν σε λατομείο σκοτώθηκαν μετά από επίθεση της ισλαμιστικής «Αλ Σεμπάμπ» στην πόλη Μαντέρα στη βορειο-ανατολική Κένυα, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία, όπου επικεντρώνεται η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Εκπρόσωποι της «Αλ Σεμπάμπ» ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, ισχυριζόμενοι ότι τα θύματα ήταν «Κενυάτες μισθοφόροι», ενώ το BBC μετέδωσε ότι οι νεκροί εργάτες ήταν μη μουσουλμάνοι που δολοφονήθηκαν, αφού διαχωρίστηκαν από τους μουσουλμάνους.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους ο υπουργός Εσωτερικών και ο αρχηγός της αστυνομίας στην Κένυα, που κατηγορούνται από πολλούς για ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση των «τρομοκρατών». Ο πρόεδρος της χώρας Ουχούρου Κενυάτα δήλωσε ότι «δε θα δειλιάσουμε στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», συμπληρώνοντας ότι είναι «ένας πόλεμος που πρέπει να δώσει ο καθένας». Ασφαλώς, η ανησυχία του Κενυάτα - όπως και άλλων που, αντίστοιχα, ορκίζονται κατά της «τρομοκρατίας» - αφορούν τη διασφάλιση της τάξης προς όφελος των μονοπωλίων και των επενδύσεών τους.

Η «Αλ Σεμπάμπ» και συνολικά η δράση ισλαμιστικών οργανώσεων, που οι αστικές κυβερνήσεις της περιοχής και οι ιμπεριαλιστικές χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες», αξιοποιούνται για την επιτάχυνση αντιλαϊκών επεμβάσεων. Η εμφάνιση και ενίσχυσή τους αποτελούν αποτέλεσμα ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την κυριαρχία σε μια σειρά ζώνες (και) της Αφρικής, που συνολικά διαθέτει μεγάλο φυσικό πλούτο, σημαντικές πρώτες ύλες, νεανικό εργατικό δυναμικό, μια σειρά άλλα προτερήματα που προσελκύουν τα μονοπώλια και «ανάβουν» σφοδρές κόντρες. Τα τελευταία χρόνια, η ήπειρος συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από μια σειρά ισχυρές δυνάμεις και αναδυόμενες όπως η Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ