ΠΑΡΙΣΙ.--
Κάθε όριο προκλητικότητας φαίνονται έτοιμοι να ξεπεράσουν οι μεγαλοεργοδότες στη Γαλλία, οπλισμένοι με το θράσος που τους δίνει η ένταση της αντεργατικής επίθεσης, με τη στήριξη της σοσιαλιστικής κυβέρνησης αλλά και όλων των αστικών δυνάμεων.
Ετσι, χτες, ο πρόεδρος της Ενωσης των βιομηχάνων MEDEF Πιέρ Γκατάζ δήλωνε ότι «εμείς οι επιχειρηματίες δεν αντέχουμε πια, ασφυκτιούμε», λίγο πριν από «κινητοποίηση» που έγινε στο Παρίσι με τη στήριξη και της Γενικής Συνομοσπονδίας Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων. Στη συγκεκριμένη οργάνωση συμμετέχουν επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 υπαλλήλους.
Ο Γκατάζ προσπάθησε να «κλαφτεί», κάνοντας λόγο για 60.000 επιχειρήσεις που κλείνουν κάθε χρόνο, προσπαθώντας να εξισώσει τις «δυσκολίες» των μεγαλοεπιχειρηματιών που ανησυχούν μήπως αποκλειστούν από τη διαδικασία συγκέντρωσης του κεφαλαίου που θα αυξήσει τη δύναμη των πιο ισχυρών και την ασφυκτική πίεση που δέχονται μικροεπαγγελματίες που συνθλίβονται από τη στήριξη των μονοπωλίων και ξεκληρίζονται.
Μετά τις φοροαπαλλαγές και μια σειρά αντεργατικά μέτρα που ήδη προώθησε η κυβέρνηση και σχεδιάζει να επεκτείνει (π.χ. μέσα από την εξάπλωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας), η μεγαλοεργοδοσία επικεντρώνει σήμερα τις αξιώσεις της σε ζητήματα που αφορούν τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» και την πλήρη απελευθέρωση των σχέσεων εργασίας. Για παράδειγμα, διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να υπογράφουν προσωρινές συμβάσεις για δουλειά για λιγότερες από 24 ώρες εργασίας τη βδομάδα όπως και ότι οι εταιρείες με λιγότερους από 250 εργαζόμενους πρέπει να ενημερώνουν δύο μήνες νωρίτερα αν σχεδιάζουν να βάλουν «λουκέτο».
Πάντως, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι μοιράζεται τις αγωνίες του ντόπιου κεφαλαίου για διασφάλιση της θέσης του στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Λίγες μέρες πριν, δέχτηκε συμβουλές για νέες αντεργατικές ανατροπές, μεταξύ άλλων για σύνδεση των μισθών με τα επίπεδα της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της παγκόσμιας οικονομίας...