Σε συμφωνία σχετικά με τη χρηματοδότηση της ημιαυτόνομης κουρδικής περιφέρειας και τις εξαγωγές πετρελαίου από το βορρά της χώρας κατέληξαν χτες, η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ και η τοπική κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν.
Οπως προκύπτει από δηλώσεις του Ιρακινού υπουργού Οικονομικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, που μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία, οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι κάθε μέρα θα εξάγονται από το βόρειο Ιράκ μέσω Τουρκίας 550.000 βαρέλια πετρελαίου, τα 300.000 από την περιοχή του Κιρκούκ και τα 250.000 από την κουρδική περιφέρεια. Το πετρέλαιο θα «σπρώχνει» προς τις αγορές μόνο η ιρακινή κρατική εταιρεία SOMO. Παράλληλα, η Βαγδάτη θα δίνει το 17% του προϋπολογισμού προς την κουρδική περιφέρεια και επιπλέον 1 δισ. δολάρια για μισθούς και εξοπλισμό των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά. Η Αρμπίλ ανέλαβε ακόμα να βοηθήσει στη σύνδεση των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ με τον πετρελαιαγωγό προς την Τουρκία, καθώς ο πετρελαιαγωγός που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν καταστράφηκε και ελέγχεται πλέον από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».
Ο Αμπντέλ Καντρ Μοχάμεντ, Κούρδος βουλευτής του ιρακινού κοινοβουλίου, δήλωσε (σύμφωνα με τη «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ») ότι εκπρόσωποι του ιρακινού Κουρδιστάν θα αρχίσουν να συμμετέχουν και στη διοίκηση της SOMO.
Η παραπάνω συμφωνία αποτελεί μια προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών, οι σχέσεις των οποίων ήταν ιδιαίτερα τεταμένες τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της «πρωτόβουλης» εξαγωγής πετρελαίου που έκαναν οι Κούρδοι προς την Τουρκία χωρίς τη συγκατάθεση της ιρακινής κυβέρνησης. Με δεδομένα τα ισχυρά συμφέροντα που συγκρούονται στην περιοχή, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιρακινή οικονομία (αλλά και τις τιμές του πετρελαίου που κατρακυλούν), κάθε πλευρά επιδιώκει «ισορροπίες» και μια σειρά δεδομένα αλλάζουν. Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι μια τέτοια συμφωνία ανακοινώθηκε λίγες μέρες μετά την επίσημη επίσκεψη που έκανε στο Ιράκ ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου, ο οποίος συν τοις άλλοις εξέφρασε την προθυμία της Τουρκίας να εκπαιδεύσει Ιρακινούς στρατιώτες.
Είναι καθαρό, δηλαδή, ότι στις εξελίξεις παρεμβαίνουν μια σειρά κέντρα που διασταυρώνουν τα ξίφη τους, ενώ οι ανακατατάξεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε όλη την περιοχή, με δεδομένη και την αξιοποίηση ως προσχήματος της δράσης του «Ισλαμικού Κράτους» και της αντιμετώπισής της.
Να σημειωθεί ότι το Ιράκ έχει θέσει ως στόχο να φτάσει τη συνολική ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στα 3,8 εκατομμύρια βαρέλια, κάτι που σημαίνει αύξηση κατά 250.000 σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβρη. Είναι λογικό, λοιπόν, να αναζητά αγορές και διαδρόμους προς αυτές, αγοραστές και συμμάχους, επιδιώκοντας αναβάθμιση της θέσης του συνολικά στην ενεργειακή αγορά.