Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας αντιδραστικής κυβέρνησης
Σε συμφωνία και στις δύο περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) στην Ανατολική Ουκρανία για εκεχειρία ήρθαν η κυβέρνηση του Κιέβου και οι πολιτοφύλακες στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που διαμεσολαβεί. Αυτό δε σημαίνει ότι η κατάπαυση του πυρός θα γίνει αυτόματα, καθώς και χτες συνεχίστηκαν σποραδικές συγκρούσεις. Στο Λουγκάνσκ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός από την 5η Δεκέμβρη, ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και ο ηγέτης της περιοχής, Ιγκόρ Πλοτνίτσκι. Κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 29 Νοέμβρη ανάμεσα στον Ουκρανό στρατηγό Βολοντίμιρ Ασκάροφ, τον Ρώσο στρατηγό Αλεξάντρ Λεντσόφ και εκπροσώπους του Λουγκάνσκ και του ΟΑΣΕ «συμφώνησαν όλοι επί της αρχής για πλήρη εκεχειρία κατά μήκος της γραμμής του μετώπου από τις 5 Δεκέμβρη», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΕ. Συμφώνησαν, επίσης, στην απόσυρση των βαρέων όπλων από τις 6 Δεκέμβρη, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο δήλωσε ότι δεν έχει καμιά πληροφορία για το θέμα αυτό και «τα πυρά συνεχίζονται».
Επίσης, χτες το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι τερματίζονται οι μάχες στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Ο εκπρόσωπος των πολιτοφυλάκων Αντέι Πούργκιν, είπε ότι σταματάνε τα πυρά και ταυτόχρονα θα υπάρξει απόσυρση των βαρέων όπλων έως τις 9 με 10 Δεκέμβρη. Θυμίζουμε ότι η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί στις 5 Σεπτέμβρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας είχε ουσιαστικά παραβιαστεί και μόνο σε αυτό το διάστημα έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.000 άνθρωποι (άμαχοι, πολιτοφύλακες και στρατιώτες του ουκρανικού στρατού), ενώ συνολικά από τον Απρίλη, που ξεκίνησε η λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση της αντιδραστικής κυβέρνησης που στηρίζουν εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις και έχουν τις πλάτες και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι νεκροί ξεπερνάνε του 5.500, ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές σε σπίτια και υποδομές.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σε μια πρώτη ψηφοφορία τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης που στηρίζουν τα 5 φιλοϊμπεριαλιστικά κόμματα. Εξάλλου, 347 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του υπουργού Αμυνας Στέπαν Πόλτορακ και 351 υπέρ του υπουργού Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν, ενώ και ξένοι τεχνοκράτες τοποθετούνται σε σημαντικές οικονομικές θέσεις στο πλαίσιο υποτίθεται της ανοικοδόμησης της χώρας με τη «βοήθεια», της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, πάντως, έσπευσε να προτρέψει την κυβέρνηση να επιταχύνει το διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε οι Ουκρανοί να μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες - μέλη χωρίς βίζα από το 2015. Αναφερόμενος στον υπουργό Αμυνας είπε ότι πρέπει να συμβάλει στη μεταρρύθμιση του υπουργείου, γιατί οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι «σε μια απαίσια κατάσταση» και «ανέτοιμες για πόλεμο». Η ουκρανική κυβέρνηση φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο προς το παρόν φαίνεται από τη λυκοσυμμαχία να υπάρχει επιφυλακτικότητα, καθώς υπολογίζουν την αντίδραση της Ρωσίας από μια τέτοια εξέλιξη.
Ενδεικτικό της προσπάθειας προσέγγισης με τη Ρωσία, είναι και το γεγονός ότι στο περιθώριο της χτεσινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Γερμανία κυκλοφόρησε έγγραφο, με το οποίο ζητά την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας. «Με την ολοκληρωτική αναστολή του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας μειώσαμε τις σχέσεις σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Σημείωσε επίσης ότι αν δε συγκληθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, μπορούν να γίνουν συναντήσεις «σε επίπεδο πρεσβευτών» ή «στρατιωτικών ειδικών» και επισήμανε ότι την πρότασή της υποστηρίζει η Ιταλία και η Ολλανδία.