Πέμπτη 29 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αμεση δρομολόγηση των νέων αντεργατικών ανατροπών

Ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες αναμόρφωσης στο αστικό πολιτικό σκηνικό

Από την προχτεσινή συνεδρίαση της νέας Εθνοσυνέλευσης

Copyright 2017 The Associated

Από την προχτεσινή συνεδρίαση της νέας Εθνοσυνέλευσης
ΠΑΡΙΣΙ.--

Τις νέες αντεργατικές ανατροπές που δρομολογεί η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ συζήτησε χτες το υπουργικό συμβούλιο, καθώς στόχος είναι μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού να έχει εγκριθεί το πρώτο μέρος τους. Στις προτεραιότητες ξεχωρίζει η εξάπλωση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, το πετσόκομμα επιδομάτων όπως αυτά της ανεργίας, η επέκταση των προγραμμάτων μαθητείας, έτσι ώστε να μειωθεί κι άλλο το λεγόμενο «κόστος εργασίας» και να διευρυνθούν κι άλλο τα περιθώρια απευθείας κρατικής στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε αυτό άλλωστε το πλαίσιο, χτες, ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ - που στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα προβλήθηκε ως «αγγελιοφόρος» της γαλλικής στήριξης στον ελληνικό λαό - υποστήριξε ότι «τα τελευταία 30 χρόνια, η Γαλλία είναι εθισμένη στις δημόσιες δαπάνες». Πρόσθεσε πως «πρόκειται για μια φυλακή η οποία θα επιβαρύνει τις επόμενες γενιές» και ανήγγειλε «εξέταση» των δαπανών σε όλους τους δημόσιους τομείς, αξιοποιώντας και πάλι το επιχείρημα ότι η χώρα πρέπει να ελέγξει το δημόσιο έλλειμμα σύμφωνα και με τους στόχους που συνδιαμορφώνονται στην ΕΕ (βλ. όριο του 3%).

«Νέα αριστερά» η ΚΟ του PS

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι ανακατατάξεις και οι διεργασίες στο πολιτικό σύστημα, με «νωπές» ακόμα τις επιπτώσεις από τις απώλειες που υπέστησαν τα «παραδοσιακά» αστικά κόμματα στις πρόσφατες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Ετσι, ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός με τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS - Parti Socialiste), Μανουέλ Βαλς, ανακοίνωσε και επίσημα την αποχώρησή του από το κόμμα, συμπληρώνοντας ότι θα συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) του κόμματος του Μακρόν LREM (La Republique en Marche!) ως «συνεργαζόμενος».

Την ίδια στιγμή, οι εναπομείναντες 29 βουλευτές του PS αποφάσισαν να ονομάσουν την ΚΟ τους «Νέα αριστερά», με τον γραμματέα της Ολιβιέ Φαούρ να εξηγεί πως η ΚΟ «δεν θα τοποθετείται ούτε στο πεδίο της παρεμπόδισης, ούτε σε μια μορφή παβλοφιανής αντιπολίτευσης, ούτε σε μια μορφή τυποποίησης της σκέψης που θα μας επέτρεπε να ανήκουμε στην προεδρική πλειοψηφία». «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια τόσο μικρή ομάδα, συνεπώς αυτό δείχνει τη βούλησή μας να είμαστε σε μια ανοικτή διαδικασία ανοικοδόμησης», πρόσθεσε. Ενώ εκφράζοντας το «παρών» του κόμματος στις νέες αντιλαϊκές μεθοδεύσεις, τόνισε ότι ενόψει των νέων αλλαγών στα Εργασιακά «θα προσδιοριστούμε με βάση τις δικές μας προτάσεις».

Στη γαλλική σοσιαλδημοκρατία, πάντως, αναμένονται κι άλλες εξελίξεις. Για παράδειγμα, την 1η Ιούλη ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία του PS, Μπενουά Αμόν, θα κάνει ανακοινώσεις για το «κίνημα» που σχεδιάζει, απευθύνοντας ευρεία πρόσκληση «έξω από κόμματα», όπως λέει. Σε δηλώσεις του, εξήγησε: «Θέλω μια αριστερά για να δίνει μάχες, αλλά και για να κυβερνά...».

Τέλος, στην προχτεσινή συνεδρίαση, νέος πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης εξελέγη με 353 ψήφους ο Φρανσουά ντε Ρουζί, που τα προηγούμενα χρόνια εκλεγόταν βουλευτής με τους Οικολόγους, ενώ σήμερα ανήκει στην ΚΟ του LREM.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ