Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΑΓΑ
Πάλη ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση»

Στο επίκεντρο των αντικαπιταλιστικών και αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων χιλιάδων εργαζομένων βρίσκεται η Πράγα

Τοποθέτηση προστατευτικών σε μαγαζιά της Πράγας

Associated Press

Τοποθέτηση προστατευτικών σε μαγαζιά της Πράγας
(Του απεσταλμένου μας ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΟΚΑ).-

Η μεγάλη συγκέντρωση και πορεία χιλιάδων διαδηλωτών στους δρόμους της Πράγας αναμενόταν να γίνει χτες στα πλαίσια των αντικαπιταλιστικών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί στην πόλη, ενόψει της κοινής συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα γίνει την Τρίτη.

Χιλιάδες αγωνιστές έχουν φτάσει και συνεχίζουν να φτάνουν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, παρά τα εμπόδια που θέτουν οι αρχές. Τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί απαγορεύσεις εισόδου στη χώρα διαφόρων ομάδων που θέλησαν να συμμετάσχουν στις αγωνιστικές εκδηλώσεις, παρεμποδίσεις δημοσιογράφων, καθυστερήσεις στα σύνορα και βεβαίως ασφυκτική παρακολούθηση. Συγκεντρώθηκαν στην Πράγα για να διαδηλώσεων την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην καπιταλιστική «παγκοσμιοποίηση» της οικονομίας.

Χτες το μεσημέρι έφτασε και από την Ελλάδα 60μελής αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από στελέχη του ΠΑΜΕ και εργαζόμενους. Επίσης, πολλοί Ελληνες κατέφτασαν και συνεχίζουν να καταφτάνουν στην Πράγα, προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας-Μοραβίας και τα συνδικάτα της χώρας, για να διαδηλώσουν όλοι μαζί την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην καπιταλιστική «παγκοσμιοποίηση» της οικονομίας και για τη διάλυση των ιμπεριαλιστικών οικονομικών οργανισμών. Η κεντρική διαδήλωση αναμενόταν να γίνει στις 2.30 μ.μ. ώρα Τσεχίας, στην πλατεία Κέσλοφ , με ομιλητή τον πρόεδρο του ΚΚ Τσεχίας-Μοραβίας Κρέπεντιτς και εκπροσώπους κομμουνιστικών κομμάτων διαφόρων χωρών. Μέχρι την ώρα της ανταπόκρισης δεν είχε απαγορευτεί η συγκέντρωση και η πορεία.

Την οργάνωση των διαδηλώσεων του Σαββατοκύριακου έχουν αναλάβει το «Κίνημα Ενάντια στο ΔΝΤ», τσέχικα συνδικάτα και πολιτικά κόμματα, ενώ οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με τη συμμετοχή διαφόρων κινημάτων, ομάδων πρωτοβουλίας, συνδικάτων από την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ. Μια ακόμη μεγάλη συγκέντρωση αναμένεται να γίνει την Τρίτη, μέρα έναρξης της κοινής συνόδου των δυο ιμπεριαλιστικών οικονομικών οργανισμών. Στόχος των διαδηλωτών δηλώνεται ότι θα είναι η περικύκλωση του κτιρίου στο οποίο θα γίνουν οι εργασίες της συνόδου.

Από την αναχώρηση της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ
Από την αναχώρηση της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ
Στο μεταξύ, η Πράγα θυμίζει κατεχόμενη πόλη, καθώς έχουν επιστρατευτεί 11.000 αστυνομικοί, που αντιστοιχούν στο 25% της συνολικής αστυνομικής δύναμης της χώρας, αλλά και 5.000 στρατιώτες. Σε γωνίες, κεντρικούς και λιγότερο κεντρικούς δρόμους, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που αποτελεί και πόλο έλξης των τουριστών, βρίσκονται απλωμένες δυνάμεις καταστολής. Οι αρχές της χώρας φαίνονται αποφασισμένες να χτυπήσουν τις διαδηλώσεις ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση» και τη «νέα τάξη», να εμποδίσουν την έκφραση της αντίστασης εργαζομένων από όλο τον κόσμο ενάντια στις πολιτικές που εντείνουν την εκμετάλλευσή τους, καταδικάζουν στην πείνα ολόκληρες ηπείρους, εξωθούν στην εξαθλίωση εκατομμύρια εργαζόμενους και περιορίζουν ακόμη και αυτά τα λειψά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες.

Στις εκδηλώσεις παραβρίσκεται αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, και τον Τηλέμαχο Γαβριηλίδη, μέλος της ΚΕ. Ταυτόχρονα παραβρίσκεται και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Χαρίτο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ