Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΔΚΝΑ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ανοίγουν δρόμο για καύση και ιδιωτικοποιήσεις

Δύο «γραμμές», στην υπόθεση της διαχείρισης απορριμμάτων, αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής πρώτης μέρας της σχετικής διημερίδας που διοργάνωσε η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής.

Απ' τη μια, η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με τις ηγεσίες των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), οι οποίες, αφού οδήγησαν το ζήτημα σε αδιέξοδο, σήμερα, σπεύδουν να επιβάλουν εκβιαστικά τις αντιλαϊκές επιλογές τους. Απ' την άλλη, η πολιτική αντιλαμβάνεται το πρόβλημα ως ένα σοβαρό ζήτημα λαϊκής υποδομής, που επηρεάζει πρώτα και κύρια τη ζωή των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος προπαγάνδισε υπέρ της καύσης, επικαλούμενος σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προκρίνει τη συγκεκριμένη μέθοδο ως ...λύση στο πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Νάκος, παρότρυνε τους αιρετούς στην αξιοποίηση των ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Παράλληλα, συντηρείται η «κόντρα» του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) με τους αιρετούς της Ανατολικής Αττικής, η οποία, στην ουσία ρίχνει νερό στο μύλο της προωθούμενης πολιτικής.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Η ανυποχώρητη πάλη των εργαζομένων είναι η βασική προϋπόθεση για την επίλυση του οξύτατου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, άρρηκτα δεμένη με την πάλη για ριζικές αλλαγές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, τόνισε στην ομιλία του, στο πλαίσιο της ημερίδας, ο Νίκος Γκατζής, βουλευτής του ΚΚΕ.

«Τα τελευταία 13 χρόνια, διαπιστώνονται συνεχείς υπαναχωρήσεις, κωλυσιεργίες και περίοδοι παρατεταμένης απραξίας, τόσο από πλευράς κυβερνήσεων, όσο και από πλευράς οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σημείωσε. Επικεντρώνοντας σε συγκεκριμένες πολιτικές πλευρές του προβλήματος, ο βουλευτής, σημείωσε ότι το ΚΚΕ:

  • Είναι αντίθετο στον κατακερματισμό του Εθνικού Σχεδιασμού. Υποστηρίζει την πρόταση για τη δημιουργία ευρύτερων γεωγραφικά Διαχειριστικών Ενοτήτων.
  • Αντιτίθεται σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, μέρους ή συνόλου της καθαριότητας.
  • Είναι αντίθετο στις ΣΔΙΤ γενικά, αλλά και στον ευαίσθητο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων που θα αυξήσουν υπέρμετρα το κόστος διαχείρισής τους το οποίο θα πληρώνει απ' ευθείας ο λαός μέσω της ανταποδοτικότητας.

Ειδικά για την Αττική, ο ομιλητής επισήμανε την ανάγκη για την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την οριστική παύση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής - Ανω Λιοσίων. Αναζήτηση χώρων επεξεργασίας και διάθεση των αποβλήτων και εκτός των ορίων της Αττικής, κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ