Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων

Συνεχίζεται η διαιώνιση της επικίνδυνης κατάστασης στο ΧΥΤΑ της Φυλής
Συνεχίζεται η διαιώνιση της επικίνδυνης κατάστασης στο ΧΥΤΑ της Φυλής
Εντείνεται το αδιέξοδο που, με ευθύνη κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης, υπάρχει στη διαχείριση των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο, με τη συνέχιση της λειτουργίας της υπερκορεσμένης χωματερής στη Φυλή να αποτελεί το μόνο δεδομένο στο σχεδιασμό που έχει επεξεργαστεί η Περιφέρεια Αττικής.

Ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) ήταν το αντικείμενο συνάντησης που είχαν προχτές αργά το βράδυ ο πρόεδρος της Ενωσης, Γ. Πατούλης, και η περιφερειάρχης, Ρ. Δούρου, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, και του προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής, Ν. Σαράντη, απ' όπου προέκυψαν μόνο εκατέρωθεν βολές για τις ευθύνες για τη μη προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα λύνει το πρόβλημα. Το αντικειμενικό βέβαια ζήτημα, που έχει να κάνει με την προσήλωση απ' όλες τις πλευρές στην ευρωπαϊκή και κοινοτική νομοθεσία που ενισχύει την επιχειρηματικότητα στη διαχείριση των απορριμμάτων, παραμένει. Πάνω στο αδιέξοδο που έχει σκοπίμως προκληθεί, ώστε πιο εύκολα να περάσουν λύσεις που παραδίδουν τη διαχείριση των απορριμμάτων στα επιχειρηματικά συμφέροντα, Περιφέρεια Αττικής και Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ερίζουν για το ποιος έχει την ευθύνη για την κατάσταση.

Η ΚΕΔΕ, όπως σημείωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρός της, Γ. Πατούλης, ζητά να περιέλθει η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων στους δήμους. Κάλεσε δε να υπάρξει άμεσα, με τη συνεργασία δήμων, περιφέρειας και υπουργείων, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για «να μη ζήσει το Λεκανοπέδιο τον εφιάλτη των σκουπιδιών». Συγκεκριμένα, όπως σημειώθηκε χτες στη συνέντευξη Τύπου, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με το πότε θα κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, αν θα χρηματοδοτήσει η περιφέρεια την αγορά γης για τη δημιουργία πράσινων σημείων, αν είναι κοστολογημένο το νέο ΠΕΣΔΑ, από πού θα χρηματοδοτηθούν τα έργα που πρέπει να κατασκευαστούν με βάση το νέο ΠΕΣΔΑ κι αν αυτά θα γίνουν με χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία ή με Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Να υπογραμμίσουμε ότι η ΚΕΔΕ έχει ταχθεί υπέρ των ΣΔΙΤ με το σκεπτικό ότι «δεν είναι αντίθετη με κανέναν τρόπο χρηματοδότησης και διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων».

Η δε περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, επιμένει να δηλώνει ότι ο νέος ΠΕΣΔΑ «είναι σήμερα το μόνο σχέδιο που δρομολογεί το τέλος της λειτουργίας της μεγαλύτερης χωματερής της Ευρώπης, του ΧΥΤΑ Φυλής».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org