Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μια ωραία ατμόσφαιρα...

Μια «εποικοδομητική συζήτηση» και μάλιστα για τη συμβατότητα της εξαγγελίας του πρωθυπουργού με βάση την «αξιολόγηση» των «θεσμών», υποτίθεται ότι έγινε χτες στο EuroWorking Group. Το οποίο, όμως, δεν κατέληξε σε καμία απόφαση για το θέμα κι έτσι θα επαναληφθεί και σήμερα. Αν μάλιστα στην εξέλιξη αυτή προστεθούν και οι χτεσινές δηλώσεις Σόιμπλε ότι «ή θα τηρηθούν οι κανόνες ή η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει», αλλά και ότι χρειάζεται αλλαγή της δομής της Ευρωζώνης, τις δηλώσεις Σαπέν της περασμένης βδομάδας περί «μονομερούς απόφασης» της Γερμανίας, την «κλήση σε απολογία» των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών στον Ντάισελμπλουμ για την απόφαση περί «παγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων, και όλα αυτά στο φόντο του «σκοτωμού» για το ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης και την απαξίωση κεφαλαίων για να ξαναπάρει μπρος η καπιταλιστική κερδοφορία, για δύο πράγματα είμαστε σίγουροι: Πρώτον, ότι η συζήτηση ήταν... «εποικοδομητική». Και δεύτερον, ότι όλο αυτό γίνεται για την εξαγγελία για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους... Δουλευόμαστε!

Λαθροχειρίες επί πτωμάτων...

Μια δήλωση - αν και όχι η μόνη - πλήρως ενδεικτική της λαθροχειρίας και των σχεδίων που προχωράνε κυριολεκτικά επί πτωμάτων, έκανε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, από την Αίγυπτο όπου βρίσκεται για την Ευρωαραβική Σύνοδο. Κληθείς να σχολιάσει τις επιθέσεις σε Τουρκία και Βερολίνο, αφού πρώτα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, είπε ότι «τα χτυπήματα αυτά αντικατοπτρίζουν την αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή, εντός της οποίας κέντρο σταθερότητας είναι η χώρα μας. Επιβεβαιώνεται, μάλιστα, η ανάγκη να ακολουθούμε σταθεροποιητικές πολιτικές, πριν απ' όλα έναντι χωρών όπως είναι η μεγάλη και ιστορική Αίγυπτος. Νομίζω ότι όλοι πλέον καταλαβαίνουν αυτό που λέμε εδώ και δύο χρόνια, δηλαδή ότι η σταθερότητα κρατών, όπως η Αίγυπτος, καθώς και το τέλος του πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ, είναι προϋποθέσεις για να υπερβούμε τα σημερινά προβλήματα». Πίσω από τη διπλωματική γλώσσα περί «σταθεροποιητικών πολιτικών» και ευχολογίων για το «τέλος του πολέμου», δεν κρύβονται με τίποτα τα σχέδια της αστικής τάξης της χώρας να διαμορφώσει «άξονες» και συμμαχίες με άλλα καπιταλιστικά κράτη της περιοχής, στον ανταγωνισμό τους με άλλα κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας. Το έδαφος, δηλαδή, μέσα στο οποίο πραγματοποιούνται και οι επιθέσεις αυτές και φυτρώνουν και κάθε λογής «φιντάνια» και μηχανισμοί, με τη στήριξη ή ανοχή ιμπεριαλιστικών κέντρων ή ως στοιχείο αυτονόμησης αυτών των δυνάμεων από τα όποια ισχυρά κέντρα τους ενίσχυσαν στο παρελθόν.

Παράλληλα και προληπτικά

Η μαζική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων το περασμένο Σάββατο και η απόφαση να στηθούν μπλόκα στις 23 Γενάρη δείχνουν την αγανάκτηση των μικρομεσαίων αγροτών για την αντιλαϊκή πολιτική που επιταχύνει τον αφανισμό τους, αλλά και τις αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν. Δεν περνάει, ωστόσο, απαρατήρητο ότι παράλληλα με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από το οργανωμένο κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών, αναπτύσσεται μια έντονη δραστηριότητα από την πλευρά της κυβέρνησης να πείσει ότι τα πράγματα αλλάζουν προς όφελός τους και ότι η «παραγωγική ανασυγκρότηση» που επαγγέλλεται, δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει μέρα που να μην κάνει μια σχετική παρέμβαση ο αρμόδιος υπουργός, ενώ και ο πρωθυπουργός επέλεξε να αφιερώσει στα αγροτικά ζητήματα τη χτεσινή του περιοδεία στην Κρήτη που συνεχίζεται. Η κινητικότητα αυτή της κυβέρνησης δεν είναι τυχαία. Δρα προληπτικά, για να προλάβει τις αγροτικές κινητοποιήσεις, να αποπροσανατολίσει και να καθησυχάσει τους αγρότες με διάφορα τερτίπια. Τα μέτρα που εξαγγέλλει είτε αφορούν μόνο τους αγροτοκαπιταλιστές και όσους δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων είτε δεν μπορούν να αντιστρέψουν την πορεία καταστροφής για την πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αυτό το ξέρουν καλά οι αγρότες γιατί το ζουν στο πετσί τους. Σύντομα η κυβέρνηση θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να τους κοροϊδεύει με την ευκολία που προσπαθούσε να το κάνει τα προηγούμενα χρόνια...

Αυτο... γκολ στη φτώχεια

Ποδόσφαιρο για «καλό σκοπό», πολυδιαφημιζόμενο μάλιστα, θα παίξει αύριο η ομάδα της ΝΔ με τον πρόεδρό της, Κυρ. Μητσοτάκη, απέναντι στην Εθνική Ομάδα Αστέγων. Οπως επισημαίνεται, η Εθνική Ομάδα Αστέγων «είναι μια κοινωνική πρωτοβουλία με τον τίτλο "Γκολ στη φτώχεια", που αξιοποιεί το άθλημα του ποδοσφαίρου για την ενεργοποίηση και την κοινωνική επανένταξη συμπολιτών μας, που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στις πιο ακραίες μορφές του. Παράλληλα, στόχος της είναι η υποστήριξη ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας, όπως και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση και, εν τέλει, η κινητοποίηση των πολιτών ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού». Αν σε κάτι έχει διακριθεί η «ομάδα της ΝΔ» είναι στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής, στα μνημόνια, στη λεηλασία των μισθών και συντάξεων και όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση και τώρα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στηρίζοντας επί της ουσίας την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (π.χ. ψήφισε το 3ο μνημόνιο...) και της ασκεί κριτική γιατί δεν προχωρά πιο γρήγορα τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. «Γκολ στη φτώχεια» στηρίζοντας την πολιτική που την γεννά δεν βάζεις. Μόνο αυτογκόλ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1878 Γεννιέται ο Ιωσήφ Στάλιν (Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι), ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) και ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης. Εντάχθηκε από νεαρή ηλικία σε παράνομο μαρξιστικό όμιλο στην Υπερκαυκασία. Μέλος του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΣΔΕΚΡ) από την ίδρυσή του το 1898. Συμμετείχε στην Επανάσταση του 1905 - 1907. Στα 1912 έγραψε το βιβλίο «Ο μαρξισμός και το εθνικό ζήτημα».

Στην Οχτωβριανή Επανάσταση, συμμετείχε ως μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος των Μπολσεβίκων, μέλος του Στρατιωτικού Επαναστατικού Κέντρου της Πετρούπολης και της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής. Διετέλεσε λαϊκός επίτροπος των εθνοτήτων στην πρώτη σοβιετική κυβέρνηση. Στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου και της ξένης ιμπεριαλιστικής επέμβασης ήταν μέλος του Επαναστατικού Πολεμικού Συμβουλίου της Σοβιετικής Δημοκρατίας. Αντιπαρατέθηκε με την πολιτική των Τρότσκι, Μπουχάριν και άλλων για τα ζητήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ. Ηταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γ' Διεθνούς. Το όνομα και η δράση του συνδέθηκαν με την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, την καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ στην Αντιφασιστική Νίκη κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη νίκη της σοσιαλιστικής εξουσίας σε μια σειρά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Για όλα αυτά λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε όσο κανείς άλλος, από τον ταξικό αντίπαλο και τις δυνάμεις του οπορτουνισμού.

1924 Δημοσιεύονται στον «Ριζοσπάστη» οι οδηγίες της ΚΕ του ΚΚΕ για την αναδιοργάνωση του Κόμματος με βάση τους πυρήνες («μπολσεβικοποίηση»).

1931 Στην Κύπρο ξεσπούν μαζικές και μαχητικές εκδηλώσεις κατά της βρετανικής κυριαρχίας.

1941 Οι Γιουγκοσλάβοι κομμουνιστές παρτιζάνοι συγκροτούν την πρώτη τακτική στρατιωτική μονάδα, την «Προλεταριακή Ταξιαρχία».

1944 Πραγματοποιείται προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Εκτελέστηκε από μέλη της πολιτοφυλακής Γαλατσίου - Πατησίων η πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου Ελένη Παπαδάκη. Οι υπεύθυνοι συνελήφθησαν μετά από εντολή του Σπ. Κωτσάκη, Καπετάνιου του Α' ΣΣ του ΕΛΑΣ. Παραδέχτηκαν ενώπιον Ανταρτοδικείου πως ενήργησαν κατ' εντολή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν δημόσια στην πλατεία Κολιάτσου. Στην Ηπειρο, ο ΕΛΑΣ επιχειρεί κατά των δυνάμεων του Ζέρβα και μπαίνει στην Αρτα.

1944 Αρχίζει στο Ντεμπρετσέν τις εργασίες της η Προσωρινή Εθνοσυνέλευση της Ουγγαρίας. Σχηματίζεται η Προσωρινή Εθνική Κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας χτυπούν ταυτόχρονα στην Εδεσσα και τη Νάουσα. Αλλα τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στην κωμόπολη Εύζωνοι του Κιλκίς.

1963 Ξεσπά στην Κύπρο κρίση μετά την άρνηση του αντιπροέδρου του ψευδοκράτους Φαζίλ Κιουτσούκ να δεχτεί μνημόνιο του Μακαρίου με 13 σημεία για την αναθεώρηση του συνταγματικού καθεστώτος. Οι εχθροπραξίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων έχουν νεκρούς. Στις 29 Δεκέμβρη υπογράφεται συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών και η Λευκωσία χωρίζεται σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή από την «πράσινη γραμμή».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org