Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12610

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να προϋπαντήσουμε το 20ό Συνέδριο με πολύπλευρο ιδεολογικό, πολιτικό, οργανωτικό ατσάλωμα του ΚΚΕ

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Λάρισα την Κυριακή


ΣΕΛ.  4   -   5
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι κόντρες ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ διεξάγονται μέσα σε ένα εχθρικό για το λαό πλαίσιο

ΣΕΛ.  9

Πλατύ μαχητικό άνοιγμα με μεγάλη επιτυχία
  • Σύμφωνα με τα έως χτες στοιχεία, πάνω από 60.000 εφημερίδες με τις Θέσεις της ΚΕ διακινήθηκαν χέρι με χέρι πανελλαδικά από τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ
  • Η συνέχεια δόθηκε στους χώρους δουλειάς, κατάρτισης, ΑΕΙ και ΤΕΙ από χτες

Στις γειτονιές
Στις γειτονιές
Από το Σάββατο το απόγευμα, χιλιάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, με μαχητικότητα και ενθουσιασμό, υλοποιούν το σχεδιασμό της διακίνησης που αποφάσισαν αμέσως μόλις η ΚΕ ανακοίνωσε τη δημοσίευση των Θέσεων με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».

Σύμφωνα με τα μέχρι χτες στοιχεία, μάλιστα, η προσπάθεια αυτή των Οργανώσεων στέφεται με μεγάλη επιτυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΚΟ Αττικής ξεπέρασε στη διακίνηση τα 30.000 φύλλα και η ΚΟ Κ. Μακεδονίας τα 8.000. Στα στοιχεία αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται όσα διακινήθηκαν απευθείας από τα περίπτερα. Η μάχη της διακίνησης δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν για σταθερά αυξημένη κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη».

Στους χωρους δουλειάς
Στους χωρους δουλειάς
Στις σχολές
Στις σχολές

ΣΕΛ.  12  -  13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοροϊδία και κυνισμός

Την Πέμπτη, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, θα καταβληθεί η εφάπαξ παροχή στους συνταξιούχους, που προβάλλεται από την κυβέρνηση ως το απόγειο της «κοινωνικής» της πολιτικής.

Με τα 600 εκατ. ευρώ που δίνει από τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα, η κυβέρνηση πάει να κρύψει κάτω από το χαλί την αντιλαϊκή της πολιτική, που καταδικάζει στη φτώχεια τα λαϊκά στρώματα, ανάμεσά τους και εκατομμύρια συνταξιούχους.

Θυμίζουμε ότι από την ψήφιση του τελευταίου αντιασφαλιστικού νόμου, το Μάη του 2016, μέχρι και το τέλος του 2019, η κυβέρνηση θα αφαιρέσει από ασφαλισμένους και συνταξιούχους εισόδημα ύψους 8,2 δισ. ευρώ περίπου.

Με τις ψευτοπαροχές της, προσπαθεί ακόμα να δημιουργήσει αντιπερισπασμό στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που συζητάει με το κουαρτέτο, αλλά και να συγκαλύψει τη νέα περικοπή του ΕΚΑΣ, που θα φτάσει στο 50%, μέχρι να καταργηθεί τελείως, το 2019.

Την κοροϊδία της κυβέρνησης συμπληρώνει η κυνική παραδοχή ότι τέτοιες παροχές υπηρετούν την «κοινωνική συνοχή». Τι σημαίνει αυτό; Μέτρα διαχείρισης και ανακύκλωσης της φτώχειας, κυρίως στις πιο ακραίες μορφές της, για να αποσπάται η ανοχή του λαού στην πολιτική που τον κάνει από φτωχό φτωχότερο.

Η κυβέρνηση έχει εξασκηθεί σε τέτοια μέτρα, με βασικότερο όλων το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, που αποτελεί «εργαλείο» για περικοπές σε επιδόματα και κοινωνικές - προνοιακές παροχές.

Λέει, μάλιστα, η κυβέρνηση ότι αν αθροιστούν τα μέτρα για τη διαχείριση της φτώχειας, δίνουν μιαν άλλη εικόνα για την «κοινωνική» της πολιτική. Αξιοποιεί τη βολική κριτική που της ασκούν η ΝΔ και άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, για να παριστάνει ότι συμπάσχει με το λαό και ότι δίνει τάχα μάχη, για να τον ανακουφίσει. Εδώ ταιριάζει πραγματικά το «να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι».

Προκλητικό είναι, επίσης, το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με τέτοιες «παροχές», αποκαθίστανται βήμα βήμα οι απώλειες που είχαν συνταξιούχοι και εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια. Τολμούν, μάλιστα, να βαφτίζουν «13η σύνταξη» το εφάπαξ ποσό που δίνουν σε μια μερίδα μόνο των συνταξιούχων, όταν οι περικοπές που τους κάνουν με το άλλο χέρι είναι μόνιμες και πολλαπλάσιες!

Βούτυρο, όμως, στο ψωμί της κυβέρνησης να κοροϊδεύει και να αποπροσανατολίζει το λαό, αλείφουν και οι άλλες αστικές δυνάμεις, όπως π.χ. η ΝΔ, που δεν αμφισβητούν την αντιλαϊκή πολιτική της, αλλά της προσάπτουν ότι «σκορπάει» χρήματα με λάθος τρόπο, ότι με τη στάση της υπονομεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα, άρα και το στόχο της ανάκαμψης.

Η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι - χέρι με την προσπάθεια χειραγώγησης του λαού, τον οποίο θέλουν να συμβιβάσουν με τη φτώχεια και την ανακύκλωσή της. Χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να χαμηλώσουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα την απαιτητικότητά τους, να συμφιλιωθούν με τις θυσίες δίχως τέλος για να έρθει η ανάκαμψη.

Σ' αυτόν τον γενικότερο στόχο τέμνονται το εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους και η «κριτική» που ασκούν στην κυβέρνηση τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο λαός δεν έχει κανέναν λόγο να τους ακολουθήσει, να συνταχθεί με τον έναν ή τον άλλο. Απάντηση από τη σκοπιά των δικών του συμφερόντων μπορεί να δώσει η οργανωμένη πάλη για την ανάκτηση των απωλειών, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Κλιμάκωση με ισχυρά αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα στις 23 Γενάρη

Κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων με στήσιμο ισχυρών αγροτικών μπλόκων στις 23 Γενάρη 2017 αποφάσισε η πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, το Σάββατο 17/12, στο αμφιθέατρο Γεωπονίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στη Λάρισα.


ΣΕΛ.  11


ΚΚΕ - ΚΝΕ
Την Παρασκευή το 7ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ για τα παιδιά

ΣΕΛ.  15
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα

ΣΕΛ.  19
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Οι βουλευτές δίνουν το παράδειγμα για τις επιθέσεις

ΣΕΛ.  8
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΥΞΗΣΗΣ ΦΠΑ ΣΕ ΝΗΣΙΑ
Ο λαός να διεκδικήσει κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης

Το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει τη σχετική τροπολογία


ΣΕΛ.  9

Ευρωεκλογές Ιούνη 20243
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ