ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Οι βουλευτές δίνουν το παράδειγμα για τις επιθέσεις

Eurokinissi

«Το κάναμε εμείς, μπορείτε να τα κάνετε κι εσείς, σας καλύπτουμε, πάμε από πάνω προς τα κάτω». Αυτό είναι το μήνυμα που δίνουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στα μέλη τους, όταν κάνουν επιθέσεις με ακάλυπτα πρόσωπα, είπε ο Νίκος Ζύμαρης, απαντώντας σε ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο μάρτυρας, που ήταν ανάμεσα στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που δέχτηκαν δολοφονική επίθεση από τάγμα εφόδου στο Πέραμα το 2013, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφέρθηκε σε όσα έχουν δει τη δημοσιότητα, όπως π.χ. την επίθεση του τάγματος εφόδου με επικεφαλής τον Γερμενή στους πάγκους μεταναστών μικροπωλητών στο πανηγύρι της Ραφήνας το Σεπτέμβρη του 2012, τον Κασιδιάρη να χτυπάει δημόσια τη βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, τον Μίχο και τον Λαγό σε μοτοπορεία στο κοινωνικό στέκι της Ηλιούπολης όπου έγινε επίθεση και τραυματίστηκαν άνθρωποι κ.ά. Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε σχετική πολιτική εκτίμηση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου, που είχε είπε ότι «μετά από κάθε τέτοιο περιστατικό (σ.σ. επίθεση σε βουλευτή του ΚΚΕ) οι κρυφές δημοσκοπήσεις μάς δίνουν 2 μονάδες πάνω». Ενώ επισήμανε και την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Ν. Μιχαλολιάκο.

Για τα τάγματα εφόδου είπε ότι προσιδιάζουν σε στρατιωτική οργάνωση και όχι σε κόμμα, αναφέρθηκε και στην εκπαίδευση των χρυσαυγιτών στον ποταμό Νέδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «στρατιωτική εκπαίδευση και μάλιστα θα λέγαμε και ειδικών δυνάμεων». Για την «αρχή του αρχηγού» επανέλαβε ότι «δε γίνεται τίποτα χωρίς να πάρουν την έγκριση του αρχηγού (...) Ετσι είναι η ιεραρχία. Εσύ το λες στον Γιάννη (σ.σ. Λαγό). Ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο (σ.σ. Μιχαλολιάκο) και αν δώσει το ΟΚ o Μεγάλος, πας», είπε αναφερόμενος σε σχετική συνομιλία χρυσαυγίτη. Ο μάρτυρας, απαντώντας στην Πολιτική Αγωγή, είπε ότι τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής σε μετανάστες, κομμουνιστές, συνδικαλιστές, γίνονται γιατί είναι ναζί: «Στον κόσμο τους δεν χωράνε όλοι. Δεν χωράνε ούτε κομμουνιστές, ούτε μετανάστες, ούτε άτομα με αναπηρία (...) Μόνο η Αρία Φυλή χωράει».

Ενοχλημένοι και θορυβημένοι, πάντως, για ακόμη μια φορά, φάνηκαν οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών στο δικαστήριο για τα όσα αποκάλυπτε και χτες ο μάρτυρας για τον εγκληματικό χαρακτήρα και τη ναζιστική ιδεολογία της οργάνωσης. Διέκοπταν και ειρωνεύονταν συνεχώς, με αποκορύφωμα να αμφισβητήσουν μέχρι και την αξιοπιστία των ηχογραφημένων συνομιλιών και μηνυμάτων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, επιχειρώντας να τα παρουσιάσουν ως «αποσπασματικά», ως «προϊόν συρραφής» κ.ά.

Αναβολές στις δίκες των Γερμενή και Ηλιόπουλου

Στο μεταξύ, ήταν προγραμματισμένες για χτες αλλά πήραν αναβολή άλλες δυο δίκες για επιθέσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, αναβλήθηκε για τις 24 Νοέμβρη του 2017 η δίκη των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής Γ. Γερμενή και Π. Ηλιόπουλου για την επίθεση τάγματος εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης στους πάγκους μεταναστών μικροπωλητών στο πανηγύρι της Ραφήνας το Σεπτέμβρη του 2012. Οι δύο χρυσαυγίτες κατηγορούνται για αντιποίηση αρχής, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας και εκτέλεση βιαιοπραγιών στο πλαίσιο διατάραξης κοινής ειρήνης. Θυμίζουμε ότι το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τους Γερμενή και Ηλιόπουλο εμφανίστηκε στο πανηγύρι της Ραφήνας, έκανε αρχικά έλεγχο στους μετανάστες μικροπωλητές, ζητώντας τους να τους δείξουν τις άδειές τους και στη συνέχεια επιδόθηκε σε σπάσιμο πάγκων των μεταναστών και καταστροφή των εμπορευμάτων τους. Οι βουλευτές αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στο σπάσιμο.

Αναβολή πήρε και η δίκη για την επίθεση του Γερμενή στον δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη, στις 2 Μάη 2013. Θυμίζουμε ότι η Χρυσή Αυγή είχε ανακοινώσει τη διοργάνωση συσσιτίου «μόνο για Ελληνες» στην πλατεία Συντάγματος, το οποίο και απαγορεύτηκε από τη δημοτική αρχή. Μετά από τρεις μέρες, ο χρυσαυγίτης Γερμενής, γνωστός και ως «Καιάδας», εισέβαλε επικεφαλής τάγματος εφόδου στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου, έβρισε και επιχείρησε να γρονθοκοπήσει τον δήμαρχο, που εκείνη τη στιγμή διένειμε δώρα. Με τη γροθιά του χτύπησε ένα 12χρονο κοριτσάκι. Ο Γερμενής ακινητοποιήθηκε από τους άνδρες της ασφάλειας του Γ. Καμίνη, οι οποίοι διαπίστωσαν εκείνη τη στιγμή ότι οπλοφορεί. Ταυτόχρονα, η αστυνομία απέτρεψε έφοδο χρυσαυγιτών που επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο.

Με δυνατό ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση

Πλατιά πολιτική εξόρμηση πραγματοποιούν τις μέρες αυτές οι ΚΟ σε Αττική και Κ. Μακεδονία

Πλατιά πολιτική εξόρμηση διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με σύνθημα «Με δυνατό ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση για την εργατική εξουσία, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς και συνοικίες, με στόχο να φτάσει σε χιλιάδες εργαζόμενους το κάλεσμα οργάνωσης και πάλης, ενίσχυσης του ΚΚΕ παντού, για να δυναμώσει η σύγκρουση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την αστική τάξη και τις συμμαχίες της.

Το πρόγραμμα είναι το εξής:

Σήμερα, Τρίτη:

 • Στις 7 π.μ. περιοδεία στο εργοτάξιο του Δήμου Ελευσίνας, με ομιλητή τον Γιώργο Μπαγιαρτάκη, μέλος της ΕΠ.
 • Στις 7.30 π.μ., στους λιμενεργάτες της Ελευσίνας, με τον Δήμο Κουμπούρη, μέλος της ΚΕ.
 • Στις 9 π.μ., περιοδεία στο αμαξοστάσιο των λεωφορείων στη Λιοσίων, με ομιλητή τον Χρήστο Μπάθα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ.
 • Στις 10 π.μ., στο αμαξοστάσιο των λεωφορείων στο Ελληνικό, με τον Κώστα Ζιώγα, μέλος της ΚΕ.
 • Στις 10 π.μ. περιοδεία στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ (οδός Καρόλου) με ομιλητή τον Ζαφείρη Βελλή, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Μεταφορών.
 • Στη 1 μ.μ. σε συγκέντρωση εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα» θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του Κόμματος.
 • Στις 3.30 μ.μ., στη Σχολή Μαθητείας ΟΑΕΔ Μάνδρας, με τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή.
 • Στις 4 μ.μ. περιοδεία στη βιομηχανική περιοχή της «Τσαλαβούτας» Περιστερίου με επικεφαλής τον Γιώργο Βλότζο, μέλος του Περιφερειακού Γραφείου Δυτικής Αθήνας της ΚΝΕ.
 • Στις 6.30 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Αμπελοκήπων, στο καφενείο επί της οδού Αλάστορος 32 και Σκαλτσά, θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
 • Στις 6.30 μ.μ. σε συγκέντρωση των ΚΟ Γαλατσίου και των ΟΒ της ΚΝΕ στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ (Αρτέμιδος 7-9) θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος της ΕΠ.
 • Στις 6.30 μ.μ. σε συγκέντρωση της ΚΟ Τουρκοβουνίων στα γραφεία της θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ.

Αύριο, Τετάρτη:

 • Στις 7 π.μ. περιοδεία στους λιμενεργάτες της ΣΕΠ ΑΕ με επικεφαλής τον Σάββα Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ.
 • Στις 7 π.μ. περιοδεία στους λιμενεργάτες της ΣΕΜΠΟ - ΟΛΠ με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ.
 • Στις 10 π.μ. περιοδεία στους εργαζόμενους του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ.
 • Στις 6 μ.μ. σε συγκέντρωση στα Πετράλωνα στην αίθουσα συσκέψεων του 3ου Διαμερίσματος Αθήνας (Τριών Ιεραρχών 74, Ανω Πετράλωνα) θα μιλήσει ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ.
 • Στις 6.30 μ.μ. σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Γκύζη στο καφενείο του Βλάχου, πλατεία Γκύζη, θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ.
 • Στις 7 π.μ. περιοδεία στα καράβια ακτοπλοΐας στον Πειραιά με ομιλητή τον Θανάση Ευαγγελάκη, μέλος της ΕΠ.
 • Στις 11 π.μ. περιοδεία στην ΕΑΣ Μάνδρας με ομιλητή τον Χρήστο Κολοβό, μέλος της ΚΕΟΕ.
Η ΚΟ Κ. Μακεδονίας

Ταυτόχρονα, και η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ προχωρά σε πλατύ πολιτικό άνοιγμα. Για σήμερα, Τρίτη, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- 6.30 π.μ., στο εργοτάξιο του Δήμου Παύλου Μελά.

-- 2 μ.μ., στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, στον Εύοσμο.

-- 7 μ.μ., σύσκεψη της ΚΟΒ Πόλης Σερρών, με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και Κυπριακό».

-- 7 μ.μ., στα εμπορικά καταστήματα της Πολίχνης.

Προβολές του ντοκιμαντέρ της ΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ

Εκδηλώσεις για την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», διοργανώνουν οι Οργανώσεις του Κόμματος σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Τρίτη

-- Η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ στον Πολιτιστικό Πολυχώρο στα παλιά Σφαγεία στις 8 μ.μ.

-- Στη Σέκλιζα Καρδίτσας, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Αύριο, Τετάρτη

-- Η ΚΟΒ Περάματος στις 6.30 μ.μ., στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος (Καραολή - Δημητρίου 25).

-- Στον Κέδρο Καρδίτσας, στις 6.30 μ.μ., στο καφενείο «Ζησόπουλος».

-- Στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Αγίου Παντελεήμονα. Επιπλέον, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Αντ. Καλαμπόγια «Ο κόκκινος βράχος».

ΚΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«Δεκέμβρης του '44 - Κρίσιμη ταξική σύγκρουση»

Εκδήλωση με θέμα «Δεκέμβρης του '44 - Κρίσιμη ταξική σύγκρουση» διοργανώνουν οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σήμερα, Τρίτη 20 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Νέας πτέρυγας της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Παρουσίαση του λευκώματος ΕΠ Θεσσαλίας ΚΚΕ στα Τρίκαλα

Εκθεση βιβλίου οργανώνουν οι Οργανώσεις Τρικάλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σήμερα, Τρίτη 20 Δεκέμβρη κι αύριο, Τετάρτη 21 Δεκέμβρη, από 5 μ.μ. έως 9 μ.μ. στο χώρο της «Σουίτα art cafe» (Στρατηγού Σαράφη 18). Στο πλαίσιο της έκθεσης, αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., θα γίνει παρουσίαση του λευκώματος που έχει εκδώσει η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ με τίτλο «Στιγμές από την Ιστορία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Θεσσαλία».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org