ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
Κόντρες για τα μάτια του κόσμου

Εδώ και μέρες, η κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ με διάφορες αφορμές καλά κρατεί, με στόχο να αποπροσανατολιστεί ο λαός από όσα πραγματικά συμβαίνουν και πρόκειται να συμβούν το επόμενο διάστημα και αφορούν τις ζωές των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών.

Ετσι, την ίδια στιγμή που στη Βουλή ανταλλάσσουν ύβρεις και εκτός Βουλής διεξάγεται ένας χαρτοπόλεμος «σκληρών» ανακοινώσεων, στην πραγματικότητα: η μεν κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντιλαϊκά μέτρα με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», η δε αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να εφαρμοστούν ακόμα πιο αποφασιστικά και γρήγορα όλα όσα προβλέπει το τέταρτο μνημόνιο και οι συμφωνίες με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά διαγκωνίζονται κιόλας για τον τρόπο, με τον οποίο πρέπει να γίνουν πράξη όλες οι αντιλαϊκές προβλέψεις και ποιος από τους δύο μπορεί να το κάνει πιο αποτελεσματικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όλα τα άλλα είναι απλά για τα μάτια του κόσμου...

Τι έχουν στο μυαλό τους;

Οσο πλησιάζουν οι ημερομηνίες της Διάσκεψης για το Κυπριακό, πυκνώνουν οι πληροφορίες και οι διαρροές για το άγριο παρασκήνιο. Πληθαίνουν όμως και τα ερωτήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Για παράδειγμα, δεν είναι κρυφό ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έχει συντάξει σχετικό σχέδιο, με βάση το οποίο πορεύεται η ελληνική κυβέρνηση, αλλά πέρα από το «θεωρητικό» τμήμα αυτού του σχεδίου, δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα για το «πρακτικό». Δεν ξέρουμε, δηλαδή, ποια ακριβώς είναι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, για το ποιος θα αναλάβει την ασφάλεια στην Κύπρο, αν τελικά ευοδωθεί το διχοτομικό σχέδιο.

Από τα λεγόμενα κυβερνητικών στελεχών προκύπτει ότι πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι να εμπλακεί στα ζητήματα της ασφάλειας πολυεθνική δύναμη, που θα μπορούσε κάλλιστα να συνδέεται και με το ΝΑΤΟ, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Γιατί δεν λένε τι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους; Γιατί κρύβουν από το λαό τι πραγματικά συζητάνε με τους διάφορους αξιωματούχους και ηγέτες ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών που πηγαινοέρχονται στην Αθήνα;

Συνδετικός κρίκος

Δεν είναι τυχαίο ότι τα ζητήματα της Ενέργειας εμφανίζονται πίσω από κάθε θέμα της επικαιρότητας. Για παράδειγμα, συζητώντας για τη διαπραγμάτευση, προκύπτει ότι ένα από τα βασικά κεφάλαια είναι αυτό της Ενέργειας και κυρίως το τι μέλλει γενέσθαι με το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην παραγωγή και στη διανομή, ή με τον ΔΕΣΦΑ. Αλλά και στα γεωπολιτικά ζητήματα, σε ό,τι αφορά την ευρύτερη γειτονιά μας, κυριαρχούν η συζήτηση, οι κόντρες και οι πόλεμοι για τους δρόμους και τις πηγές Ενέργειας. Στο Κυπριακό, η αξιοποίηση, μεταφορά και εμπορία του φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της Κύπρου κατευθύνουν τις εξελίξεις και το ίδιο ισχύει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επιπλέον, τα ζητήματα της Ενέργειας είναι από τα βασικά στη διαμάχη ΗΠΑ - Ρωσίας και ΕΕ - Ρωσίας, με αντικρουόμενα συμφέροντα και στο εσωτερικό της Ευρωένωσης, που προκαλούν επιπλέον τριβές. Και μέσα σ' όλα αυτά, διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης στην Ελλάδα ερίζουν για το μείγμα στην ηλεκτροπαραγωγή (λιγνίτης, φυσικό αέριο, άλλες πηγές, όπως οι ΑΠΕ) ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα και τις διεθνείς τους συνεργασίες. Βέβαια, όλα τα παραπάνω πεδία των ανταγωνισμών, των συμμαχιών και των συμβιβασμών δεν είναι άσχετα μεταξύ τους. Συνδετικός τους κρίκος είναι τα ζητήματα της Ενέργειας και γι' αυτό οι εξελίξεις αλληλοεπηρεάζονται και αλληλοτροφοδοτούνται, περιπλέκοντας κι άλλο το κουβάρι στην περιοχή μας, με απρόβλεπτες συνέπειες, αν οι λαοί δεν σφραγίσουν με την πάλη τους τις εξελίξεις.

Αντεργατικό κεκτημένο

Από διάφορες εκθέσεις και στοιχεία που δημοσιοποιούνται αυτήν την περίοδο, προκύπτει η εξής εικόνα στην αγορά εργασίας: Η μερική απασχόληση ως ποσοστό της συνολικής απασχόλησης έχει φτάσει στο 29%, καλπάζοντας κυριολεκτικά τα τελευταία χρόνια. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται «ακούσια», που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων (71,6% το 2015, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ) απασχολείται μερικώς επειδή δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλήρη απασχόληση. Τέλος, οι εργοδότες στην Ελλάδα μετατρέπουν «κατά ριπάς» τα συμβόλαια πλήρους εργασίας σε συμβόλαια μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, για να μειώσουν το λεγόμενο κόστος εργασίας. Είναι φανερό ότι η κατάσταση αυτή στην αγορά εργασίας δεν προέκυψε από το πουθενά. Είναι αποτέλεσμα των νόμων για την ευελιξία που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, για να φορτώσουν στους εργαζόμενους την κρίση του καπιταλισμού, και διατηρούνται αλώβητοι ως συστατικό στοιχείο του δρόμου προς την ανάκαμψη, που διαφημίζουν κυβέρνηση, εργοδοσία και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτήν τη ζούγκλα στην αγορά εργασίας επιχειρεί να κατοχυρώσει τώρα η κυβέρνηση με τις προτάσεις της στο πλαίσιο της «αξιολόγησης», καθώς οι βασικές παράμετροι μένουν ίδιες και σε πολλές περιπτώσεις (βλέπε ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο) χειροτερεύουν. Και σίγουρα, οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να περιμένουν τις επίσημες εκθέσεις για να επιβεβαιώσουν αυτό που ζουν καθημερινά...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1802 Γεννιέται ο Δημήτριος Βούλγαρης, 8 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1821 Συνέρχεται σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων η Α' Εθνοσυνέλευση (της Επιδαύρου), επεξεργάζεται το «Προσωρινόν Πολίτευμα» (Σύνταγμα) της Επιδαύρου, που ψηφίστηκε την 1η Γενάρη.

1881 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Ψηφίζουν για πρώτη φορά και οι κάτοικοι από Θεσσαλία και Αρτα που είχαν προστεθεί στην ελληνική επικράτεια. Νικητής ο Χαρίλαος Τρικούπης που γίνεται πρωθυπουργός.

1917 Με απόφαση του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού (σοβιετική επαναστατική κυβέρνηση), οργανώνεται έκτακτη επιτροπή για την πάλη εναντίον της επανάστασης και των σαμποτάζ («Τσεκά»).

1925 Σε επαναληπτικές εκλογές στο Δήμο της Θεσσαλονίκης, παρά την τρομοκρατία της παγκαλικής δικτατορίας, το «δημοκρατικό» ψηφοδέλτιο που υποστήριξε το ΚΚΕ συγκεντρώνει ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία απ' ό,τι δύο μήνες πριν. Ο Θ. Πάγκαλος εξορίζει τους εργάτες δημοτικούς συμβούλους. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πατρίκιος υποκύπτει στις πιέσεις του καθεστώτος. Η ΚΕ του ΚΚΕ τον καταγγέλλει.

1930 Επικυρώνεται από τη Βουλή το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Βενιζέλου - Κεμάλ).

1933 Πραγματοποιείται πανελλαδική απεργία των τριατατικών (Ταχυδρομεία, Τηλέγραφοι, Τηλέφωνα). Η κυβέρνηση τους επιστρατεύει, ενώ ενεργούνται και συλλήψεις.

1944 Οι προσπάθειες των Βρετανών επικεντρώθηκαν στον άξονα Πειραιάς - Φάληρο και τις συνοικίες μεταξύ των οδών Συγγρού και Πειραιώς, αυξάνοντας την πίεση του ΕΛΑΣ σε Πετράλωνα - Θησείο - Ψυρρή. Οι ανατολικές συνοικίες απειλήθηκαν με αποκοπή από την υπόλοιπη Αθήνα. Ο ΕΛΑΣ αναδιατάσσει δυνάμεις και αντεπιτίθεται κυρίως τη νύχτα. Η ΚΕ του ΕΑΜ επέδωσε διαμαρτυρία στον Πρόεδρο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού για τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς αμάχων από τους Βρετανούς.

1947 Το Αρχηγείο Ρούμελης συγκροτεί μια ταξιαρχία χιλίων άοπλων (εκ των οποίων 300 γυναίκες) για τη Μακεδονία. Οι άοπλοι βάδισαν επί 42 μέρες μέσα σε εχθρικά πυρά, πείνα, κούραση, κρύο, φτάνοντας τελικά στον προορισμό τους.

1949 Το Προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ καθιερώνει το Διεθνές Βραβείο «Στάλιν» (από το 1956 Βραβείο «Λένιν») «για την ισχυροποίηση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς».

1950 Συλλαμβάνεται στην Αθήνα το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης, καθώς και δεκάδες άλλα μέλη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ.

1954 Στις 20-21/12/1954 πραγματοποιείται στο Κακουργιοδικείο Πειραιά η δίκη του «παράνομου Ριζοσπάστη». Δικάστηκαν με βάση τον ΑΝ 509/1947 οι Γιώργος και Μαρία Γεωργίου, Αναστάσης Γεωργίου (ερήμην), Νίκος Σαλιαγιάννης, Νίκος Κορολής, Γιάννης Πίσπας, Αντώνης Φωτίου, Μανόλης Κοτσιφάκης, Χρήστος Ρήγας και Δημήτρης Υδραίος. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Γ. Γεωργίου σε δεκαετή φυλάκιση και δεκαετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

1960 Από το ραδιοφωνικό σταθμό του Ανόι ανακοινώνεται το Πρόγραμμα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Νοτίου Βιετνάμ.

1972 Ο Κώστας Κολιγιάννης αντικαθίσταται στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Χαρίλαο Φλωράκη (17η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ