Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12612

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Από αυτόν τον αγώνα επιβίωσης δεν πρέπει να λείψει κανείς!

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα ολόκληρο το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα στην πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Λάρισα


ΣΕΛ.  10
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Διαβεβαιώσεις προς ΕΕ - ΔΝΤ - κεφάλαιο για την προσήλωσή της στην αντιλαϊκή πολιτική

ΣΕΛ.  5

Ανοίγουν δρόμο για παραπέρα απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Η απόφαση για την υπόθεση «Lafarge», που εκδόθηκε χτες, προαναγγέλλει γενικότερη ένταση της αντεργατικής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα

  • Την κατοχύρωση της σημερινής εργασιακής ζούγκλας και την παραπέρα απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σηματοδοτούν η χτεσινή απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για την υπόθεση της «Lafarge» («Τσιμέντα Χαλκίδας») και η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ότι η κυβέρνηση θα «συμμορφωθεί με την απόφαση».
  • Το σκεπτικό της απόφασης στηρίζεται στην αρχή της «ελευθερίας εγκατάστασης» των επιχειρήσεων, που κατοχυρώνεται από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ και προβλέπει την άρση κάθε περιορισμού στην επιχειρηματική δράση για την κερδοφορία του κεφαλαίου.
  • Αμεση απάντηση από ταξικά συνδικάτα της Αττικής, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, χτες το απόγευμα, στο υπουργείο Εργασίας. Την απόφαση καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το ΠΑΜΕ.
  • ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι να «πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων» τόσο τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όσο και την κοροϊδία της κυβέρνησης. Η απόκρουση παλιών και νέων αντεργατικών μέτρων, η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών περνούν μέσα απ' τον αγώνα για τη ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής και όσων την υπηρετούν.

ΣΕΛ.  12   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Η αποστολή έγγραφης διαβεβαίωσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς την πλευρά της Ευρωζώνης, σχετικά με τον έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος», αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο της διαπραγμάτευσης που συντελείται «εντός των τειχών» και σε όφελος των τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου. Μάλιστα, οι σχετικές διαβεβαιώσεις δόθηκαν προφορικά από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενώ προς άρση της όποιας «παρεξήγησης» αναμένεται και η επίσημη έγγραφη αναφορά - διαβεβαίωση από τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο.

Σε αυτό το φόντο, η υπόθεση διαχείρισης - ρύθμισης του ελληνικού κρατικού χρέους αποδείχνεται ένα ακόμη αποφασιστικό εργαλείο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής. Μάλιστα, η επαναφορά των πρόσφατων «βραχυπρόθεσμων διευκολύνσεων», όπως αυτές «κλείδωσαν» (;) σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, έχει ως πρώτο όρο την παροχή των πρόσθετων διαβεβαιώσεων της συγκυβέρνησης, έτσι ώστε να επανεκκινήσει ο κύκλος των παζαριών γύρω από τον σκληρό πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στη δεύτερη «αξιολόγηση». Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση διαχείρισης του κρατικού χρέους, ακόμη και κάτω από τη σημερινή «βραχυπρόθεσμη» μορφή της, θα συνοδεύεται από διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα και με ειδικές ρήτρες που έχουν ως στόχο την απαρέγκλιτη εφαρμογή της συμφωνημένης πολιτικής.

Την ίδια ώρα, οι όποιες έκτακτες - εφάπαξ παροχές, που αφορούν στη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας, αποτελούν το συμπλήρωμα των μόνιμων, «επαναλαμβανόμενης απόδοσης», αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία, στο πλαίσιο της τρέχουσας «αξιολόγησης», συμπληρώνονται και αναβαθμίζονται μέσω νέων παρεμβάσεων, ενώ βέβαια επεκτείνονται σε χρονικό ορίζοντα πέρα από το χρονοδιάγραμμα του σημερινού μνημονίου.

«Ενα το κρατούμενο» είναι η αναβάθμιση του «δημοσιονομικού κόφτη» και μάλιστα με απόλυτα στοχευμένες παρεμβάσεις, σε πηγές, όπου εντοπίζονται αποκλίσεις από τους στόχους των κρατικών προϋπολογισμών. Για το 2017, ως αντιστάθμισμα της «εφάπαξ» παροχής σε κατηγορίες συνταξιούχων, έρχεται η ενεργοποίηση του «κόφτη», με προτεραιότητα την περαιτέρω καρατόμηση των συντάξεων, προκειμένου το αντιλαϊκό πρόγραμμα να διατηρηθεί «εντός τροχιάς». Αλλωστε, βασικό θέμα στον κύκλο διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - κουαρτέτου θα είναι ο μόνιμος, νέου τύπου «κόφτης», τον οποίο προτάσσει η συγκυβέρνηση ως αντιλαϊκό «ατού» για τη διασφάλιση της «αξιοπιστίας του προγράμματος» που ισοδυναμεί με μνημόνιο διαρκείας. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα προβλέπονται μόνο οριζόντιες περικοπές, αλλά προκαθορισμένα μέτρα και στόχοι που θα ενεργοποιούνται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, όπως περικοπές συντάξεων, μειώσεις μισθών και απολύσεις στο Δημόσιο, κατάργηση φοροελαφρύνσεων και αυξήσεις φόρων σε βάρος βέβαια των λαϊκών νοικοκυριών.

Ταυτόχρονα, το «επεισόδιο» με τις εφάπαξ παροχές - ψίχουλα έφερε στην επιφάνεια το χαρακτήρα των «πρωτογενών πλεονασμάτων» και μάλιστα με επίκεντρο τη διαχείριση των υπερβάσεων σε σχέση με τους αντιλαϊκούς στόχους, ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ως προϋπόθεση για τις όποιες μελλοντικές και εφάπαξ «κοινωνικές παροχές». Η έκθεση των ευρωπαϊκών «θεσμών» που συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, σχετικά με τις εφάπαξ παροχές αναφέρεται σε «κίνδυνο» να δημιουργηθούν «προσδοκίες και για άλλες παροχές στο μέλλον», αλλά και «αίσθηση» πως «μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μπορεί να αντισταθμιστούν».

Την ίδια ώρα, ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τα πρωτογενή πλεονάσματα, πληρώνοντας ταυτόχρονα και το κρατικό χρέος που δημιούργησαν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του.


ΚΚΕ - ΚΝΕ
Αύριο το 7ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ για παιδιά

Στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό

Παιδιά όλων των ηλικιών αναμένεται να κατακλύσουν αύριο Παρασκευή την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, όπου το απόγευμα θα γίνει το 7ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα παιδιά!


ΣΕΛ.  3


ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών εργαζομένων από δήμους

ΣΕΛ.  16
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υποσχέσεις στο κεφάλαιο μοίρασε ο πρωθυπουργός

Ανακοίνωση για τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα από την Κρήτη

«Στην ουσία, ο πρωθυπουργός απευθυνόταν στο μεγάλο κεφάλαιο, στους μεγαλοεργολάβους, στους μεγαλοξενοδόχους και τους "τουρ οπερέιτορ", τους μεγαλεμπόρους και τους εξαγωγείς του νησιού», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΠ Κρήτης, ενώ με μια μαντινάδα απάντησε στις υποσχέσεις του πρωθυπουργού: «Τα όνειρά μου δεν χωρούν μέσα στο πρόγραμμά σας. Περιφρονώ τσ' αλήθειες σας, μισώ τα ψέματά σας».


ΣΕΛ.  4
ΧΙΟΣ
Περιοδεία κλιμακίου της ΕΕ με οδηγό γνωστό πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής!

ΣΕΛ.  17
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Σηκώνεται» κλίμα τρομοϋστερίας

ΣΕΛ.  18


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org