Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Πάλη για τη λαϊκή ανακούφιση κόντρα στην οικονομική ασφυξία

Ο Βαγγέλης Σίμος
Ο Βαγγέλης Σίμος
Συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Πετρούπολης έδωσε ο δήμαρχος της πόλης την Κυριακή 18 Δεκέμβρη. Ο Βαγγέλης Σίμος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην οικονομική ασφυξία στην οποία βρίσκονται οι δήμοι τα τελευταία χρόνια, η οποία οξύνεται με την υλοποίηση της πολιτικής που ακολουθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση για ένταση της ανταποδοτικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και παραπέρα φορολεηλασία των λαϊκών νοικοκυριών.

Αναφερόμενος για παράδειγμα στα έσοδα του δήμου, ο Β. Σίμος υπογράμμισε ότι τα τελευταία 5 χρόνια η κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικές δαπάνες μειώθηκε κατά 65% και για έργα μειώθηκε κατά 60%. Η κατάσταση, όμως, είναι εκρηκτική και στο προσωπικό του δήμου, αφού η μείωσή του σε σχέση με το 2010 είναι της τάξης του 60%.

Για το αίτημα της κυβέρνησης να της στείλουν οι δήμοι οικονομικά στοιχεία, όπως τραπεζικούς λογαριασμούς κ.λπ., ο δήμαρχος απάντησε ότι αυτό είναι παραπλανητικό, αφού έτσι κι αλλιώς είναι στοιχεία γνωστά στο υπουργείο μέσα από τους ασφυκτικούς μηχανισμούς ελέγχου και πρόσθεσε: «Αυτή η τακτική μάς προκαλεί δικαιολογημένα ερωτηματικά και ανησυχία, γιατί είναι η ίδια τακτική που ακολούθησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον Απρίλη του 2015, όταν με ΠΝΠ έβαλε στο χέρι τα αποθεματικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης, μεταξύ αυτών, των δήμων και των Περιφερειών. Από τη μεριά μας, ως δημοτική αρχή, όπως και το 2015, δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία δέσμευση των χρημάτων του δήμου μας, γιατί αυτά πρέπει να εξυπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες και κατά συνέπεια δεν θα στείλουμε κανένα στοιχείο που θα διευκολύνει το σκοπό αυτό».

Παρά την ασφυκτική αυτή κατάσταση, η δημοτική αρχή έχει πάρει σειρά μέτρων για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών. Ο Β. Σίμος, κάνοντας έναν απολογισμό στη συνέντευξη Τύπου, στάθηκε στη διατήρηση των συντελεστών των δημοτικών τελών σε χαμηλά επίπεδα και στην πλήρη απαλλαγή των ευπαθών ομάδων από αυτά. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Πετρούπολη είναι από τους λίγους δήμους που όλα τα παιδιά συμμετέχουν δωρεάν στους παιδικούς σταθμούς. Αντίστοιχα, δωρεάν ή με πολύ χαμηλή συνδρομή είναι η συμμετοχή παιδιών και ενηλίκων στις πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις. Τέλος, ο δήμαρχος ενημέρωσε για το «πάγωμα» των κατασχέσεων που αφορούν λαϊκές οικογένειες, με βάση και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος Πετρούπολης ανέδειξε, επίσης, τον καθοριστικό ρόλο του εργατικού - λαϊκού κινήματος για την αναχαίτιση της αντιλαϊκής πολιτικής και την αμφισβήτηση του σημερινού δρόμου ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να διεκδικεί την αύξηση των κρατικών δαπανών για την κοινωνική πολιτική, την κατάργηση των μηχανισμών ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας των δήμων και τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.

Ολοκληρώνοντας ανέφερε: «Με αυτή τη γραμμή, ως δημοτική αρχή, στηριζόμενη από το ΚΚΕ, στεκόμαστε απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές που υλοποιούνται. Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερικό επίπεδο αν η κεντρική πολιτική είναι στα χέρια και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κόμματων της. Καλούμε το λαό της πόλης μας να μην εγκλωβιστεί στη λογική πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο "λειτουργικοί" και "αποτελεσματικοί" στην προώθηση μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής. Να μην εγκλωβιστούν σε δήθεν τοπικές ιδιαιτερότητες και άλλα σχετικά. Γιατί αυτό είναι που ρίχνει στάχτη στα μάτια για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των αλλαγών, που ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν την καπιταλιστική κρίση και στόχο έχουν να προσαρμόσουν την κρατική και τοπική διοίκηση πιο πιστά στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα πιο εχθρικά και αδιάφορα απέναντι στις λαϊκές ανάγκες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις για να εκλεγεί ξανά αγωνιστής δήμαρχος(2023-10-11 00:00:00.0)
Την Κυριακή επανεκλέγουμε εκείνους που «μεροληπτούν» υπέρ των εργαζομένων(2019-05-31 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η μάχη για τον δεύτερο γύρο(2019-05-30 00:00:00.0)
Χωρίς δεύτερες σκέψεις, «Λαϊκή Συσπείρωση» ισχυρή από την πρώτη Κυριακή!(2019-05-25 00:00:00.0)
Μαζικές οι χτεσινές συγκεντρώσεις σε Καισαριανή, Χαϊδάρι, Πετρούπολη(2018-11-06 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στις 14 Μάρτη στο υπουργείο Παιδείας(2017-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ