Τρίτη 5 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Περίσσεψε πια η υποκρισία απ' το δικομματισμό

Αποσπάσματα από την ομιλία στα Τρίκαλα για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

«Η υπόθεση Ζαχόπουλου είναι απλώς η θρυαλλίδα σε ένα σάπιο σύστημα, για το οποίο είναι περισσότερο από επίκαιρη και αναγκαία η αντικατάστασή του. Τα σκάνδαλα και η διαφθορά πάνε μαζί με το σύστημα, είτε στην κυβέρνηση είναι η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ. Δείτε τι γίνεται τώρα με το σκάνδαλο της "Ζήμενς"».

Τα παραπάνω υπογράμμισε μιλώντας σε εκδήλωση για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ στα Τρίκαλα ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ συνεχίζοντας τόνισε:

«Μήπως δεν είναι "νόμιμα" σκάνδαλα οι προκλητικές επιχορηγήσεις σε συγκροτήματα, σε διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τα κίνητρα και οι φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο, τα αντιασφαλιστικά, αντισυνταξιοδοτικά μέτρα που παίρνουν, τα μέτρα στους χώρους εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι απελευθερώσεις;

Μήπως δεν είναι σκάνδαλα η εμπορευματοποίηση των πάντων, ο προσωπικός χρηματισμός στις δημόσιες υπηρεσίες; Το ρουσφέτι, το λάδωμα, το "μαύρο χρήμα"; Τα "φακελάκια" στα νοσοκομεία, το λάδωμα των εφοριακών, στις υπηρεσίες συγκοινωνιών και μεταφορών, και τόσα άλλα;

Οταν έτσι μαθαίνει να συμπεριφέρεται ο κάθε υπάλληλος, το κάθε στέλεχος της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, πλάι στο βουλευτή και τον πολιτευτή, δε θα κάνει τα ίδια και χειρότερα όταν αγγίξει περισσότερο την κουτάλα της εξουσίας, όταν γίνει γγ υπουργείου, ή άλλο κυβερνητικό στέλεχος; Ποιον κοροϊδεύουν δηλαδή;


Η υποκρισία και η κοροϊδία περισσεύουν και από τα δύο κόμματα του κατεστημένου, και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Γιατί αυτά κυβέρνησαν πάνω από 30 χρόνια τώρα. Είχαν όλους τους μηχανισμούς στα χέρια τους. Εχουν τεράστια ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση. Ετσι διαπαιδαγώγησαν τον κόσμο τους.

Οχι μόνο η ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ φέρει τη δική του ιδιαίτερη ευθύνη, γιατί από τότε που ανέλαβε την εξουσία, κατάφερε να διαφθείρει, μαζικά και μάλιστα πιο αποτελεσματικά από τη ΝΔ, μεγάλα τμήματα λαϊκών στρωμάτων, τμήματα της εργατικής τάξης, στο δημόσιο, στις πρώην ΔΕΚΟ, συνδικαλιστές, διαμόρφωσε μια νέα διευρυμένη εργατική αριστοκρατία που τη χρησιμοποίησε και τη χρησιμοποιεί ακόμα σαν "πέμπτη φάλαγγα" μέσα στο εργατικό κίνημα και το γενικότερο συνδικαλιστικό κίνημα και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων.

Για να μην αναφέρουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη διαφθορά, τη ρεμούλα και τα φακελάκια σε δήμους και νομαρχίες, όπου εδώ εμπλέκονται περισσότερο, εκτός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και στελέχη του ΣΥΝ. Μήπως δεν έχουν ευθύνη οι κύριοι του ΣΥΝ που διαχειρίστηκαν κονδύλια ευρωπαϊκά, που ενσωματώθηκαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ, την τελευταία 20ετία ιδιαίτερα, που ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έγινε μακρύ χέρι του διεφθαρμένου κρατικού μηχανισμού, όπου και εκεί σε περίοπτες και νευραλγικές θέσεις φιγουράρουν στελέχη του, όπως ακόμα και δυνάμεις δικές του καταγγέλλουν;».

Στρατηγική επιλογή του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ η διαχείριση

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι κύκλοι αναδεικνύουν και διαφημίζουν κόμματα που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του μεγάλου κεφαλαίου, των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως είναι ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ.

Προσπαθούν σήμερα να μεταδώσουν μια τεχνητή εικόνα ανανέωσης, κάτι που το παραδέχονται και οι ίδιοι, στηριγμένοι στην υπερπροβολή του υποψήφιου για την προεδρία του ΣΥΝ, λόγω της ηλικίας και του ότι "γράφει στο γυαλί". Εμείς, βέβαια, δε στεκόμαστε σε αυτά. Αλλους τους απασχολούν αυτά.

Εμείς βλέπουμε ότι το πρόγραμμά τους είναι ίδιο, οι θέσεις τους μπροστά στο Συνέδριο, αν και προσαρμοσμένες στις εκάστοτε ανάγκες της στιγμής και του ακροατηρίου στο οποίο απευθύνονται - χαρακτηριστικό του οπορτουνισμού άλλωστε -, κινούνται στην ίδια πεπατημένη.

Η ηγεσία αυτού του κόμματος δεν μπορεί να ξεφύγει από μια αντιΚΚΕ εμπάθεια, από ένα κόμπλεξ, ένα ρεβανσισμό, για ό,τι δεν κατάφερε το 1989 - 1991 ενάντια στο ΚΚΕ. Δεν αναφερόμαστε καθόλου, βέβαια, στους ψηφοφόρους αυτού του κόμματος, με τους οποίους μας συνδέει κοινή δράση σε πολλούς τομείς, παρότι η ηγεσία τους ισχυρίζεται το αντίθετο.

Τα ηγετικά στελέχη τους, όμως, είτε προέρχονται από τη διάσπαση του 1968, πριν 40 χρόνια, είτε από τη διάσπαση του 1989 και 1991, είτε από μικρότερες αντιΚΚΕ ομαδούλες της τελευταίας δεκαετίας, συνεχίζουν την υπονομευτική δουλειά τους ενάντια στο Κόμμα.

Το Κόμμα μας το θεωρούν σαν βασικό αντίπαλο, σαν βασικό εμπόδιο για το όσο γίνεται ανώδυνο γι' αυτούς πέρασμα της στρατηγικής τους επιλογής, που δεν είναι άλλη από τη συμμετοχή σε κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, σε σχήματα διαχείρισης του υπάρχοντος συστήματος.

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή αυτό έχουν στο μυαλό τους και δεν μπορούν να το πουν έτσι ανοιχτά, κρύβουν, αποσιωπούν την εναλλακτική τους πρόταση με αποτέλεσμα αρκετοί να παραπλανιούνται και να νομίζουν ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, ότι γίνεται διαπάλη στην ηγεσία τους, για προγραμματικά, στρατηγικά θέματα, ή ότι το παιγνίδι με αυτό το κόμμα δεν έχει κριθεί ακόμα.

Ομως, η μόνη διαπάλη που μπορέσαμε εμείς να ανιχνεύσουμε όλα αυτά τα χρόνια, είναι για το ποιος καλύτερα θα μπορέσει να εγκλωβίσει δυνάμεις, ώστε να αποκτήσει πολιτική υπεροχή συνολικά το οπορτουνιστικό ρεύμα, ο ΣΥΝ, απέναντι στο ΚΚΕ, να το ξεπεράσει σε δύναμη, όπως πολύ "ενωτικά" και "αριστερά" ομολόγησε ο κ. Τσίπρας και οι υπόλοιποι ΣΥΝασπισμένοι».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org