Τρίτη 5 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
Στην ακούραστη δράση του λαού η διέξοδος

Σε πολιτική συγκέντρωση στην Καρδίτσα μίλησε την περασμένη Κυριακή ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου παρουσίασε την πολιτική πρόταση του Κόμματος. Ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε: «Μέσα στο ζοφερό κλίμα των ημερών, της σκανδαλολογίας και της αντιλαϊκής πολιτικής, της απόπειρας χειραγώγησης του λαού, το ΚΚΕ λέει ότι υπάρχει διέξοδος, υπάρχει λύση. Λύση και διέξοδος που δε θα προέλθει από τις όποιες αλλαγές και μασκαρέματα στο επίπεδο κορυφών των πολιτικών δυνάμεων του συστήματος, αλλά από την καθημερινή, ακούραστη, γεμάτη αυτοθυσία δράση των λαϊκών δυνάμεων, μαζί με τους κομμουνιστές και άλλους ριζοσπάστες, κόντρα στην πολιτική της πλουτοκρατίας για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Το εκλογικό αποτέλεσμα έβγαλε πιο αδύνατη την κυβέρνηση της ΝΔ. Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν κατάφερε να καρπωθεί τη χασούρα της, αλλά έχασε και το ίδιο. Αυτές οι διεργασίες συνεχίζονται. Συνεχίζεται η φθορά της αστικής πολιτικής και των κομμάτων της και είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αφού την αποστρέφονται λαϊκές δυνάμεις.

Η αστική τάξη ξέρει λοιπόν καλά πως το εργατικό, το κομμουνιστικό κίνημα έχει μέσα του τη δυναμική ρήξης, σύγκρουσης και ανατροπής. Φαίνεται λοιπόν πως τα επιτελεία της επεξεργάζονται διάφορα σενάρια μασκαρέματος του πολιτικού συστήματος. Ετσι που να φαίνεται νέο, ενώ θα είναι το ίδιο παλιό, όσο και ο καπιταλισμός. Ισως να κάνουν αλλαγές στα υπάρχοντα πρόσωπα, στελέχη των αστικών κομμάτων και όχι μόνο, ή ακόμα και να γίνει διάσπαση σε ορισμένα κόμματα, ή να θυσιάσουν κάποια παραδοσιακά και πιστά στελέχη τους. Οι αστοί δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα.


Στρέφεται εναντίον του λαού η δρομολόγηση και διαμόρφωση κεντροαριστερών σεναρίων. Αποδείχτηκαν οδυνηρές για τους λαούς, χρήσιμες όμως για το κεφάλαιο, οι δήθεν εναλλακτικές κυβερνητικές λύσεις. Ολες οι δήθεν εναλλακτικές προτάσεις της "εκσυγχρονιστικής", "ανανεωτικής" "αριστεράς" σε όλη την Ευρώπη (σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία) κλπ. κατέληξαν όχι απλά σε φιάσκο, αλλά σε ενδυνάμωση των αντιδραστικών αλλαγών και αναδιαρθρώσεων, σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαών. Διέλυσαν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αδυνάτισαν μέχρι και εξαφάνισαν Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα».

Συνεχίζοντας σημείωσε: «Οι "αριστερές συμμαχίες", που προβάλλει υποκριτικά ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούν αποδεδειγμένα στην ενσωμάτωση και στην υποταγή του λαϊκού κινήματος, στον εξωραϊσμό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Στην πολιτική του δεν υπάρχει κανένα μέτρο που να θίγει το κύριο, τη δύναμη και την εξουσία του κεφαλαίου. Συγκαλύπτει την ουσία της πολιτικής του και υποστηρίζει ότι υπάρχουν λύσεις που εξυπηρετούν και τους μεγαλοεπιχειρηματίες και την εργατική τάξη, το λαό.

Το ΚΚΕ με την εναλλακτική πολιτική λύση που προβάλλει και παλεύει, μένει σταθερό στο πεδίο του καθημερινού αγώνα, για τα λαϊκά προβλήματα, με την επιδίωξη να αποσπαστούν ακόμα και μερικές, έστω και προσωρινές, κατακτήσεις, ξέροντας ταυτόχρονα ότι μόνο στο έδαφος της πάλης διαμορφώνεται πείρα για να περάσουμε στην αντεπίθεση, στη ρήξη και στην ανατροπή στην πορεία.

Καθημερινά αναδείχνουμε πως μειώνεται συνεχώς το μερίδιο του πλούτου που καρπώνεται η εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα από το συνολικό πλούτο που παράγεται. Αναδεικνύουμε την εντατικοποίηση της δουλειάς, την ανασφάλεια, την ανεργία, τη μείωση του εισοδήματος της φτωχής αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων, την υποβάθμιση της μόρφωσης, την πολιτιστική εξαθλίωση, τη μη δυνατότητα απόλαυσης διακοπών από τους λαϊκούς ανθρώπους, την κακή ποιότητα και το μεγάλο κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών σε Υγεία, Πρόνοια κλπ. Αναδεικνύουμε την ανάγκη πολιτικής για την προστασία της μητρότητας, τα δικαιώματα των γυναικών, το περιβάλλον - μείζον σήμερα πρόβλημα. Εχουμε στόχους πάλης για όλα αυτά και παλεύουμε καθημερινά να συσπειρωθεί ο λαός για τη διεκδίκηση λύσεων σε όφελός του, κόντρα στην πολιτική της ολιγαρχίας, για να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες του.

Λέμε ταυτόχρονα ότι δε φθάνει ειδικά σήμερα, να διεκδικείς μια προσωρινή ανεπαρκή ανακούφιση με αίτημα τη "δικαιότερη" κατανομή του εισοδήματος. Η κατανομή του εισοδήματος καθορίζεται πριν απ' όλα από τις σχέσεις ιδιοκτησίας, δηλαδή από το γεγονός ότι η μεγάλη ιδιοκτησία βρίσκεται στα χέρια της ολιγαρχίας, γι' αυτό και καρπώνεται τον τεράστιο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Γι' αυτό απαιτείται, είναι υπερώριμο, η ιδιοκτησία να γίνει κοινωνική για να ευημερήσει ο λαός. Και γι' αυτό απαιτείται κοινωνικοπολιτική συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Δε μιλάμε για εναλλαγή κομμάτων στην κυβέρνηση, αλλά να διώξουμε την αστική τάξη από την εξουσία. Για τέτοια αλλαγή μιλάμε. Να περάσει ο λαός στην εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ