Σάββατο 24 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα λαϊκά προβλήματα ζητούν λύσεις

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του πανέμορφου νησιού της Υδρας, με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά

Eurokinissi

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του πανέμορφου νησιού της Υδρας, με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»: Οκτώ χρόνια μετά το σεισμό του 1999 και παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, δεν έχει ακόμα λειτουργήσει το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι». Το γεγονός αυτό προσθέτει τεράστια προβλήματα τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο, αφού συνολικά υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στο Δημόσιο σύστημα. Προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πρόοδος στην κατεύθυνση λειτουργίας του νέου νοσοκομείου, αλλά και επιπλέον συνεχίζεται η απόσπαση προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Μαυρίκος και Εύα Μελά ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, πότε θα λειτουργήσει το νέο Δημόσιο-Κρατικό Ογκολογικό νοσοκομείο δυναμικότητας 300 κλινών και τι προγραμματισμός υπάρχει για την επαρκή στελέχωση με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, stage και επικουρικού προσωπικού και την ανάκληση όλων των εργαζομένων που μετακινήθηκαν σε άλλα νοσοκομεία.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΒΡΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Στην ορεινή και απόμακρη Κοινότητα Γούρα Μαγνησίας δημιουργήθηκε και λειτουργεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανάβρας, που αποτελεί τη μόνη πολιτιστική διέξοδο για τους κατοίκους. Με ίδια μέσα οι κάτοικοι προσπαθούν να δώσουν πολιτιστικό περιεχόμενο στη λειτουργία του με την αναβίωση της παράδοσης του τόπου, εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου κλπ. Η ενίσχυσή του από το υπουργείο Πολιτισμού θα ήταν μεγάλη βοήθεια. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό εάν θα ενισχύσει τον συγκεκριμένο σύλλογο οικονομικά ώστε να μπορέσει να συνεχίσει και να αναπτύξει το έργο του.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΛΒΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ και εκατοντάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες που συνεργάζονται μ' αυτή, είναι ολοφάνερος. Γιατί παρά τις υποσχέσεις ότι θα δοθούν έγκαιρα νέα παραγωγικά προγράμματα, για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, ώστε να αυξηθεί η παραγωγική δραστηριότητα, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν πήρε καμιά απόφαση. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν θα δοθούν άμεσα νέα προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων στην ΕΛΒΟ ώστε να αυξηθεί η παραγωγική διαδικασία της και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και αν θα επανέλθει η ΕΛΒΟ καθ' ολοκληρία κάτω από δημόσιο έλεγχο.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΥΡΠΗΣ: Προσπαθώντας όσο μπορούν, σ' ένα σύστημα που ο πολιτισμός έγινε εμπόριο, κάτοικοι της Σούρπης Μαγνησίας, δημιούργησαν το δικό τους πολιτιστικό στέκι: Το Λαογραφικό Μουσείο Σούρπης. Σκοπός η προβολή της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης και κληρονομιάς της περιοχής. Για την απρόσκοπτη λειτουργία του Μουσείου απαραίτητη προϋπόθεση, εκτός από τη θαυμάσια προσφορά των κατοίκων, είναι η πραγματοποίηση ορισμένων παρεμβάσεων με έργα συντήρησης του κτιρίου, διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και πρόσβασης των ΑμΕΑ, υποδομή λειτουργίας της βιβλιοθήκης και επίπλωση. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Τάκης Τσιόγκας και Αχιλλέας Κανταρτζής ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν σκοπεύει να ενισχύσει οικονομικά το Λαογραφικό Μουσείο Σούρπης ώστε να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Το αίτημα για κατασκευή νέου κολυμβητηρίου στην περιοχή «Μαυροβούνι» του Δήμου Μυτιλήνης είναι γνωστό στο υπουργείο. Παρότι έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τη σχετική ενημέρωση και παρόλο που ο σχετικός φάκελος με όλα τα στοιχεία που αφορούν το έργο βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο στη Γενική Γραμματεία Μεταολυμπιακών έργων, ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Τάκης Τσιόγκας ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό σε τι ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για να ξεμπλοκαριστεί η υπόθεση και να προχωρήσει η κατασκευή του κολυμβητηρίου.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΕΠΙΣΚΕΥΗ «ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΥ»: Το «Στρογγυλό», έτσι λένε την άκρη του μόλου στην οποία βρίσκεται ο φάρος στο λιμάνι της Μυτιλήνης, εδώ και χρόνια, έχει καταστεί επικίνδυνο λόγω της φθοράς που έχει υποστεί και έχει απαγορευτεί η χρήση του από τους πολίτες με την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων. Ολα αυτά τα χρόνια οι πολίτες, που πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν το μόλο για τους περιπάτους τους, ζητάνε να υπάρξει παρέμβαση και αποκατάσταση των ζημιών, ώστε να μην καταρρεύσει το «Στρογγυλό» και βάλει σε κίνδυνο τη ζωή των νεαρών κυρίως, που περνάνε τα κιγκλιδώματα για να ψαρέψουν. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Λίλα Καφαντάρη και Βέρα Νικολαΐδου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, τι ενέργεια θα κάνει ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες και να υλοποιηθεί το παραπάνω αίτημα των κατοίκων.

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΕΠΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: Οι 59 εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Λιβαδειάς (συγκεκριμένα 35 αορίστου χρόνου και 24 ορισμένου) είναι απλήρωτοι από 7 έως 13 μήνες. Οι 23 απ' αυτούς, κυρίως όσοι δουλεύουν στα μαγαζιά, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και περισσότερο από ένα μήνα και σε αναζήτηση μεροκάματου ή του επιδόματος του ΟΑΕΔ προκειμένου να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και ανασφάλειας για το μέλλον, καθώς είναι άγνωστο ποιο θα είναι το μέλλον τους. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Δήμος Κουμπούρης ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι και αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη μετατροπή της ΔΕΠΑΛ σε υπηρεσία του δήμου ώστε να σταματήσει να είναι επιχείρηση και να εξασφαλιστεί η δουλιά όλων των εργαζόμενων σ' αυτή.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Ο νέος τρόπος καταβολής της επιδότησης μέσω της διαδικασίας των οριστικών δικαιωμάτων που επέβαλε η εφαρμογή της νέας αναθεωρημένης κοινής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και αδικίες στους ελαιοπαραγωγούς και της Κέρκυρας. Τα προβλήματα αυτά οξύνθηκαν και με τον τρόπο λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ελάχιστο μόνιμο προσωπικό. Καθυστερημένη πρόσληψη ή και ενοικίαση (!!!) συμβασιούχων γεωτεχνικών από τον ΕΛΓΑ. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ελαιοπαραγωγών στην Κέρκυρα που είτε χάνει τα δικαιώματά του, είτε δεν έχει πάρει όλο το ποσό είτε έχει πάρει ένα μέρος του ποσού και να καθυστερεί σοβαρά η απόδοση των δικαιωμάτων τους χωρίς να υπάρχει καμία πληροφόρηση. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, Κώστας Αλυσανδράκης και Νίκος Μωραΐτης ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι ενέργειες θα κάνει ώστε: Να πληρωθούν οι ελαιοπαραγωγοί στους οποίους διαπιστώθηκαν λάθη όχι από δική τους υπαιτιότητα αλλά λόγω του ελαιοκομικού μητρώου, που κατά γενική ομολογία το 90% αυτού είναι λανθασμένο. Να πληρωθούν οι ελαιοπαραγωγοί που κατέθεσαν τροποποιητικές δηλώσεις και δεν έχουν πάρει απάντηση. Να καταβληθεί άμεσα όλο το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2006-2007. Να στελεχωθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΥΔΡΑΣ: Η κατάσταση των συγκοινωνιών του νησιού της Υδρας εξαιτίας της μη πραγματοποίησης δρομολογίων συμβατικών πλοίων κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο, με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων και στην οικονομία του νησιού. Πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού του νησιού από τον Πειραιά, από όπου μετακινούνται οι περισσότεροι επιβάτες από και προς την Υδρα. Οι τιμές των εισιτηρίων των μη συμβατικών πλοίων είναι ιδιαίτερα υψηλές. Η μη πραγματοποίηση δρομολογίων από τα συμβατικά πλοία δεν επιτρέπει τη μεταφορά εμπορευμάτων, από το λιμάνι του Πειραιά προς την Υδρα, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες του νησιού να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους οδικώς μέχρι την Ερμιόνη και από εκεί με μεταφορικά σκάφη στην Υδρα. Το κόστος έτσι των προϊόντων, δεδομένης της κατακόρυφης αύξησης της τιμής των καυσίμων, είναι ιδιαίτερα υψηλό ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το κόστος της ζωής στο νησί. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και Βέρα Νικολαΐδου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι άμεσα μέτρα θα πάρει έτσι ώστε οι κάτοικοι του νησιού της Υδρας να έχουν καθημερινή σύνδεση με συμβατικά πλοία, με το λιμάνι του Πειραιά και τι λύση θα δώσει στο θέμα των ακριβών εισιτηρίων που προβληματίζει τους κατοίκους και αυτού του νησιού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ