Σάββατο 24 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΝΕΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ «ΜΙΡΑΖ 2000-5»
Στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ

Την ένταξη στους νεοταξικούς σχεδιασμούς των 15 προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Μιράζ 2000-5», εξήγγειλε χτες από την αεροπορική βάση της Τανάγρας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης στη διάρκεια της τελετής ένταξης των νέων αεροσκαφών, γαλλικής προέλευσης, που έγινε παρουσία και του Γάλλου υπουργού Αμυνας.

«Μέσω των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων, είπε ο Ε. Μεϊμαράκης, στο πλαίσιο των οποίων πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η Αεροπορία μας, η χώρα μας αναδεικνύει τον ειρηνικό, δημιουργικό και σταθεροποιητικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, πάντοτε στο πλαίσιο των κανονισμών της Συμμαχίας και με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα». Στα 15 νέα μονοθέσια και διθέσια «Μιράζ 2000-5» θα προστεθούν ακόμα 10 παλαιότερα μονοθέσια «Μιράζ 2000», τα οποία θα εκσυγχρονιστούν από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και θα μετατραπούν σε «Μιράζ 2000-5».

Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Χ. Μορίν, που είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και με τον Ελληνα ομόλογό του Ε. Μεϊμαράκη, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι υπάρχει κοινή προσέγγιση σχετικά με την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Αμυνας. «Κοντά στο ΝΑΤΟ, είπε, θα πρέπει η Ευρώπη να αναπτύξει τα δικά της αυτόνομα μέσα και δυνατότητες, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις περιοχές όπου η Ευρώπη είναι παρούσα παραδοσιακά αλλά και ιστορικά». Αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παρέπεμψε το θέμα στο μέλλον, επισημαίνοντας ότι «θα έχουμε πάντα χρόνο, στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, για να μην πω και στις δεκαετίες, να δούμε ποια θα είναι η καταλληλότερη λύση για τη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας. Θα είναι μια πλήρης ένταξη ή μια προνομιακή, εταιρική σχέση; Σκεφτήκαμε πάντως και οι δυο μας ότι δε θα είμαστε πια σε αυτήν τη θέση όταν θα τεθεί αυτό το ερώτημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ