Σάββατο 24 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΤΣΩΝΗΣ
Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει τον ταξικό χαρακτήρα κάθε Συντάγματος

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο ΑΠΘ με θέμα «Το Σύνταγμα στη Λενινιστική σκέψη»

«Η Λενινιστική ανάλυση ή η Λενινιστική αντίληψη για το ρόλο του Συντάγματος και του Δικαίου αποδεικνύεται από την ίδια την πραγματικότητα και της χώρας μας και παγκόσμια. Το βασικό στοιχείο είναι ο ίδιος ο ταξικός χαρακτήρας του Συντάγματος που σε κάθε κοινωνικό πολιτικό σύστημα εκφράζει άρα συμβάλλει και στη διατήρηση της κυρίαρχης τάξης του κυρίαρχου τρόπου παραγωγής».

Αυτό τόνισε σε ομιλία του με θέμα «Το Σύνταγμα στη Λενινιστική σκέψη» ο Δημήτρης Καλτσώνης, λέκτορας του Παντείου Πανεπιστημίουμ σε εκδήλωση στο ΑΠΘ, που διοργάνωσε στο πλαίσιο της επετείου των 90 χρόνων από τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Επανάσταση η Τομεακή Οργάνωση Νομικής, Οικονομικού και Πολιτικής Επιστήμης της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

«Μια δεύτερη πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή έχει να κάνει με το ρόλο, το χαρακτήρα, τη φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά των σοσιαλιστικών Συνταγμάτων όπως αυτά τα χαρακτηριστικά αποτυπώθηκαν στη Λενινιστική σκέψη, πρόσθεσε ο Δ. Καλτσώνης. Να μη μας ξεφεύγει ότι ο Λένιν ήταν μεγάλος επαναστάτης, μεγάλος θεωρητικός και νομικός και επεξεργάστηκε προσωπικά το πρώτο Σύνταγμα του 1918 της ΕΣΣΔ, στο οποίο φρόντισε να του αποτυπώσει τα στοιχειώδη χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα σοσιαλιστικό Σύνταγμα. Και μόνο αυτή η κληρονομιά είναι αρκετή, είναι πάρα πολύ σημαντική για το σήμερα και για τις μελλοντικές γενιές, όχι μόνο για τους επιστήμονες, για τους νομικούς, αλλά συνολικότερα για το λαό και για τους εργαζόμενους».


Ακόμη, αναφερόμενος στα Συντάγματα που ισχύουν στην Αστική Κοινωνία, υπογράμμισε ότι στο πεδίο των δικαιωμάτων το Σύνταγμα κατοχυρώνει τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης, παρά το γεγονός ότι εγγράφονται με τον έναν ή άλλον τρόπο, στον έναν ή άλλο βαθμό, κάποιες λαϊκές κατακτήσεις.

«Η επικαιρότητα του Σοσιαλισμού σήμερα, οι ίδιες οι προκλήσεις, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, εννοώ για τις προκλήσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σε σχέση με το περιβάλλον, αλλά και η ένταση και εκβάθυνση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων γενικά, όχι μόνο στη χώρα μας, δείχνουν από όλες τις πλευρές ότι είναι περισσότερη από επίκαιρη από ό,τι ποτέ η υπόθεση του σοσιαλισμού», σημείωσε ο Δ. Καλτσώνης.



Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ