Σάββατο 24 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τους νεκρούς και σακατεμένους εργάτες

Με 101 νεκρούς εργάτες φορτωμένους στην πλάτη της μόνο από τις αρχές του 2007, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι νοιάζεται για τους εργάτες που η πολιτική της δολοφονεί και σακατεύει. Σε χτεσινή ημερίδα με θέμα «Υγιεινή και Ασφάλεια Προσωπικού - Προοπτικές και Νέες Τάσεις στο Χώρο», που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στο Βόλο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Δημήτρης Κόντος, δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους εργασίας είναι σε υψηλή προτεραιότητα για το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) στελεχώνονται συνεχώς από εξειδικευμένο προσωπικό.

Τόσο οι χτεσινές δηλώσεις, όσο και όλες εκείνες στις οποίες προχωρούν κατά καιρούς τα στελέχη της κυβέρνησης, μόνο πρόκληση αποτελούν για την εργατική τάξη. Ακόμα και το «ενδιαφέρον» που επιδεικνύουν για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων συνδέεται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Οπως τόνισε ο Δημ. Κόντος, «πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η εξασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος συμβάλλει καθοριστικά στην ποιότητα ζωής και εργασίας, στην εργασιακή ειρήνη και κατ' επέκταση στην ανταγωνιστικότητα και τις επιδόσεις των επιχειρήσεων».

Την ώρα που από την αρχή της χρονιάς έως το πρώτο 20ήμερο του φετινού Νοέμβρη οι νεκροί εργάτες έχουν ήδη ξεπεράσει τους 100 και μόνο την τελευταία 7ετία οι θάνατοι σε εργατικά «ατυχήματα» ξεπερνούν τους 1.000 (!), η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους τόπους δουλιάς, από τη μία, και, από την άλλη, επισημάνσεις, όπως οι παραπάνω, έρχονται να αναδείξουν ότι στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής ο εργάτης μετρά μόνο σαν αναλώσιμο εξάρτημα στις μηχανές πλουτισμού του κεφαλαίου. Το αν και πόσο γερός και υγιής θα είναι ο ίδιος και τα παιδιά του, κρίνεται ανάλογα με το πόσο και τι συμφέρει το κεφάλαιο. Αυτή είναι η βάση, πάνω στην οποία η ΕΕ και τα κόμματα του κεφαλαίου σχεδιάζουν και εφαρμόζουν την πολιτική τους.

Ενώ η κυβέρνηση επαίρεται για την πολιτική της σήμερα, τα επίσημα στοιχεία της ετήσιας Εκθεσης Πεπραγμένων του ΣΕΠΕ καταγράφουν κενά της τάξης του 25% στις οργανικές θέσεις. Μάλιστα, οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες βέβαια και η τεράστια απόσταση που τις χωρίζει από τη σημερινή κατάσταση πολλαπλασιάζει τους κινδύνους. Για παράδειγμα, σε περιοχές με χιλιάδες επιχειρήσεις, αντιστοιχούν καμιά 20αριά επιθεωρητές (π.χ., Ανατολική Αττική). Παράλληλα, η προώθηση της «ευελφάλειας», στο όνομα της οποίας πίνουν νερό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μεγαλώνει την επικινδυνότητα του εργασιακού περιβάλλοντος. Μόνο οι επίσημα καταγεγραμμένες ώρες υπερωριών από το 2002 προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν ετησίως τα 20 εκατομμύρια. Μέσα σε μια εξαετία (2000-2006), οι απασχολούμενοι σε «ειδικές μορφές απασχόλησης» (απασχόληση μερική, εκ περιτροπής, φασόν, συμβάσεις έργου), που αντιμετωπίζουν την εντατικοποίηση, εκσφενδονίστηκαν κατά 83%.

Για τους εργάτες και τις οικογένειές τους, πρέπει να είναι καθαρό: Μόνο όσο η πολιτική που στηρίζει την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων μετρά πλήγματα, θα μπορούν οι ίδιοι να μετρούν βήματα στην υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων τους. Γιατί το δικό τους συμφέρον και το συμφέρον των επιχειρήσεων όχι μόνο δε συμβιβάζονται, αλλά και έρχονται σε σύγκρουση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ