Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Για την επανάσταση του Οχτώβρη

Τα εργοστάσια στους εργάτες. Η γη στους αγρότες. Ειρήνη τώρα. Μ' αυτό το τρίπτυχο έκανε την εμφάνισή της η νεοσύστατη επαναστατική κυβέρνηση της νικηφόρας προλεταριακής επανάστασης τον Οχτώβρη του 1917 στη Ρωσία. Μ' αυτά τα τρία βασικά διατάγματα έκαναν την έφοδό τους στον ουρανό οι Ρώσοι εργάτες, συνεχίζοντας την ίδια πρώτη ιστορική πράξη των εργατών της Παρισινής Κομμούνας του 1871. Ετσι άλλαξε ο ρους της Ιστορίας.

Οταν μετά από εβδομήντα πέντε χρόνια η εξουσία των εργατικών Σοβιέτ - Συμβουλίων κατέρρεε από τις πολλές εσωτερικές αντιφάσεις της κι ανατρεπόταν από τους ίδιους αυτούς που τις προκάλεσαν, βρέθηκαν και οι αριστεροφανείς για να πουν μια από τις πιο βλακώδεις φράσεις της Ιστορίας: «Η Οχτωβριανή Επανάσταση έχασε την προωθητική της δύναμη». Ετσι, με οκτώ λέξεις, νόμιζαν ότι έβαζαν τάξη στην τρικυμία του εγκεφάλου τους. Γιατί στη Σοβιετική Ενωση δεν κατέρρευσε η προωθητική δύναμη της νικηφόρας επανάστασης αλλά μια λάβρα παραχάραξή της. Γιατί το δίμορφο της κατάρρευσής της, Γκορμπατσόφ - Γιέλτσιν, ήταν η κορυφή της πυραμίδας ενός ανεξέλεγκτου γραφειοκρατικού στρώματος που στην πρόοδο του εκφυλισμού του θέλησε από προνομιακός εταίρος στη σφαίρα κατανομής του εθνικού προϊόντος που εξασφάλιζε τη μερίδα του λέοντος, να απλώσει το χέρι του στα μέσα παραγωγής που δημιουργούσαν αυτό το προϊόν, δηλαδή τη μετατροπή της κοινωνικής ιδιοκτησίας σε ατομική.

Η προωθητική δύναμη της Οχτωβριανής Επανάστασης κρίθηκε στο κριτήριο της υπέρτατης Ιστορικής Λογικής. Με το «τα εργοστάσια στους εργάτες» δε μεταβίβαζε την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής από μία τάξη σε μία άλλη. Αντίθετα, τα αφαιρούσε από τους απαλλοτριωτές αστούς ιδιοκτήτες και τα έθετε στην υπηρεσία της κοινωνίας βάζοντας ως εγγυητή αυτής της ιστορικής αλλαγής την τάξη εκείνη που «δεν είχε να χάσει παρά μόνο τις αλυσίδες της», το προλεταριάτο.

Η κομμουνιστική και προοδευτική διανόηση της εποχής δίπλα στους εργάτες αναλάμβανε τη μετατροπή της άναρχης καπιταλιστικής παραγωγής σε σχεδιασμένη σοσιαλιστική οικονομία στο όνομα της κοινωνίας και για την εξυπηρέτησή της. Με το «η γη στους αγρότες» αφαιρούσε τη γη από τα χέρια των μεγαλογαιοκτημόνων κουλάκων και την παρέδιδε στους ακτήμονες εργάτες γης, οργανωμένους σε κολεκτίβες, συνεταιρισμούς και κρατικές εκμεταλλεύσεις. Ετσι έθετε την αγροτική παραγωγή στην υπηρεσία της κοινωνίας και διασφάλιζε την εργατο-αγροτική ενότητα στο πλαίσιο της εργατικής επανάστασης.

Με το «ειρήνη τώρα» σταματούσε το μακέλεμα του Α΄ Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου ακόμη και μ' έναν οριακό συμβιβασμό της Συνθήκης του Μπρεστ-Λιτόφσκ. Το νεοσύστατο εργατικό κράτος έδειχνε ότι δεν ήταν εκδικητικό και προσδοκούσε σε μια παγκόσμια ειρήνη, κόντρα στους ιμπεριαλιστικούς, μιλιταριστικούς, εθνικιστικούς και σοβινιστικούς πολέμους μεταξύ των λαών. Ταυτόχρονα έριχνε τη σπορά της μετέπειτα δημιουργίας ενός επαναστατικού, μαχόμενου κινήματος ειρήνης, που, σε πείσμα των κάθε λογής ιερεμιάδων αλλά και επαναστατούντων λογοκόπων, αναδείχτηκε σε κυρίαρχη πολλαπλή μορφή λαϊκών αγώνων μετά το Β΄ Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο.

Ολα σήμερα είναι γνωστά. Το επαναστατικό έργο της προωθητικής δύναμης του Οχτώβρη 1917 φάνηκε με την ανύψωση των υποταγμένων κολίγων με τα γουρουνοτσάρουχα στην τσαρική δυναστεία σε ισχυρή δύναμη του 20ού αιώνα σε τέχνες, επιστήμη κλπ. Ας μας πουν οι θιασώτες απολογητές της καπιταλιστικής δημοκρατίας εάν το γιγάντιο έργο κοινωνικής ανάπτυξης των Σοβιέτ - Συμβουλίων μπορεί να συγκριθεί με τα ποντικοσαλέματα του αστικού Κοινοβουλίου.

Ο φόβος του κομμουνισμού εξακολουθεί να πλανιέται πάνω από τα κεφάλια των αστών. Αυτό που κατέρρευσε δεν είναι η προωθητική επαναστατική δύναμη των Σοβιέτ, αλλά μια θλιβερή καρικατούρα.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ