Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007 - αριθ. φύλλου: 9922

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
«Ο
δρόμος χαράχτηκε»

Η Οχτωβριανή Επανάσταση αποτελεί κοσμοϊστορικό γεγονός, το μεγαλύτερο στον 20ό αιώνα, που σφράγισε επί δεκαετίες την πορεία της ανθρωπότητας. Το «φάντασμα του Κομμουνισμού», που λίγες δεκαετίες πριν πλανιόταν πάνω από την Ευρώπη, πήρε σάρκα και οστά ως δύναμη εξουσίας. Η νικηφόρα έκβαση της Οχτωβριανής Επανάστασης σήμανε το άνοιγμα του δρόμου για το πέρασμα της ανθρωπότητας «από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας». «Εμείς αρχίσαμε αυτό το έργο. Πότε ακριβώς, σε πόσο χρονικό διάστημα, οι προλετάριοι ποιανού έθνους θα αποτελειώσουν το έργο αυτό δεν είναι το ουσιαστικό ζήτημα. Το ουσιαστικό είναι ότι ο πάγος έσπασε, ότι ο δρόμος άνοιξε, ότι ο δρόμος χαράχτηκε», έγραψε ο Λένιν.


ΣΕΛ.  11  -  14


ΜΟΣΧΟΒΙΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Η λεηλασία των «επενδυτών»...

Η Μόσχα αλλάζει προς το χειρότερο και με γρήγορους ρυθμούς. Η παλινόρθωση του καπιταλισμού δε θα μπορούσε παρά να αντιμετωπίσει γη και κτίρια με όρους κέρδους. Αλλωστε, αυτό το κάνει καταρχήν με τους ανθρώπους...


ΣΕΛ.  4
ΜΟΥΣΙΚΗ
Πάθος, ταλέντο, επιμονή

Η Εύα Φάμπα μιλά για την κιθάρα και τη διαδρομή της, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της CD «Capriccio Diabolico»


ΣΕΛ.  5
ΕΡΓΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΡΑΛΟΥ
Θησαυρός αγνοημένος από το κράτος

Το πολύτιμο έργο του μεγάλου μας γλύπτη, τα εκατοντάδες «παιδιά» του, που θέλησε να τα μοιραστεί - μέσω του Μουσείου - με τον φυσικό τους αποδέκτη, τον κόσμο, βιώνουν, χρόνια τώρα, την αγνόηση και την αδιαφορία του κράτους.


ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Στη θηλιά του χρήματος

Από τα πιο επικίνδυνα στοιχεία για το μέλλον της επιστήμης στις ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο, είναι ο ασφυχτικός εναγκαλισμός της έρευνας από το κεφάλαιο. Αυτό το στοιχείο, που οδηγεί όχι μόνο σε προβλήματα ανάπτυξης της έρευνας, αλλά και στην ίδια την κατάργηση της επιστήμης όπως την έχουμε γνωρίσει από το Διαφωτισμό και μετά, έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό από μεμονωμένους επιστήμονες, παρατηρητές των εξελίξεων στον επιστημονικό χώρο, αλλά και ορισμένες ομάδες επιστημόνων.


ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ