Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
«ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΞΙΚΟ»
Μια «χρυσή ευκαιρία» για τις ΗΠΑ

Η «καταπολέμηση των ναρκωτικών» εξακολουθεί να είναι το πρόσχημα για την επιβολή των συμφερόντων τους και την εκμετάλλευση του πλούτου της Λατινικής Αμερικής

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις που έγιναν το φετινό Ιούλη, ένα χρόνο μετά τη βάρβαρη καταστολή της εξέγερσης στην Οαχάκα

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις που έγιναν το φετινό Ιούλη, ένα χρόνο μετά τη βάρβαρη καταστολή της εξέγερσης στην Οαχάκα
Ρόμπερτ Γκέιτς, επικεφαλής του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια του σκανδάλου Ιράν Κόντρας υποδιευθυντής της CIA. Οτο Ράιχ, πρώην ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το Δυτικό Ημισφαίριο για τη διετία 2002-2004. Αμεσα αναμεμειγμένος στο αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες. Τζον Νεγκροπόντε, υφυπουργός Εξωτερικών, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, αλλά και στην Ονδούρα και το Μεξικό κατά τις δεκαετίες '80 και '90. Τζον Ποϊντέξτερ, ναύαρχος εν αποστρατεία, επικεφαλής της ειδικής υπηρεσίας συλλογής πληροφοριών του Πενταγώνου, δηλαδή του γραφείου υποκλοπών. Ελιοτ Εϊμπραμς, ειδικός σύμβουλος του προέδρου και επικεφαλής σύμβουλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για Θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αμερικής. Τσαρλς Ε. Αλεν, από το 2005 επικεφαλής του γραφείου πληροφοριών του υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας...

Τι κοινό συνδέει όλους αυτούς του αξιότιμους κυρίους πέραν του ότι είναι οι άνθρωποι του προέδρου ή καλύτερα των προέδρων; Εχουν όλοι καταδικαστεί για το σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας και σε όλους έχει δοθεί χάρη κατά τα χρόνια της «βασιλείας» του Τζορτζ Μπους πατρός. Καθώς φαίνεται είναι και οι ιθύνοντες νόες πίσω από τα τελευταία πονήματα για την ανανεωμένη λίστα των χωρών στο «πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών». Ενας πόλεμος που από τη στιγμή που κηρύχτηκε από τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον στις 17 Ιούνη 1971 έχει γίνει η εμπροσθοφυλακή για τις έμμεσες και άμεσες επεμβάσεις των ΗΠΑ. Σατανική σύμπτωση, όλα αυτά αναβιώνουν τρόπον τινά σε μία εποχή όπου οι ΗΠΑ ζεσταίνουν τις μηχανές του πολέμου κατά του Ιράν.

Πρώτο στη λίστα το Μεξικό. Τόπος προνομιακός για την ανάπτυξη του σχεδίου που περιλαμβάνει καθώς φαίνεται και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Αμερικής, καθώς και της Καραϊβικής. Γιατί όχι και όλη τη Λατινική Αμερική;

Ηνωμένες Πολιτείες και Μεξικό έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την αρωγή εκ μέρους των ΗΠΑ προς το Μεξικό. Αρωγή που αποτιμάται σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο «πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Los Angeles Times». Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, της εφημερίδας «Dallas Morning News», οι «διαπραγματευτές των δύο χωρών έχουν καταλήξει και το μόνο που απομένει είναι η έγκριση εκ μέρους του Κογκρέσου».

Τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Μπους ζήτησε ήδη με τη μορφή επείγοντος την έγκριση, ως συμπληρωματικό αμυντικό προϋπολογισμό, κονδυλίων ύψους 42 δισ. δολ., συνολικά επιπλέον 196 δισ. στον ετήσιο προϋπολογισμό - για το νέο οικονομικό έτος, που ξεκίνησε την 1η Οκτώβρη - για τις δαπάνες στον πόλεμο του Αφγανιστάν και του Ιράκ, αλλά και για θέματα ασφαλείας. Ανάμεσα σε αυτά και τη χρηματοδότηση του σχεδίου, που τυπικά ονομάζεται «Πρωτοβουλία για Περιφερειακή Ασφάλεια», το οποίο κατά την «Washington Post» σηματοδοτεί μία σημαντική ποιοτική στροφή για τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ζητείται η άμεση αποδέσμευση 500 εκατομμυρίων δολαρίων για το Μεξικό, αλλά και επιπροσθέτως 50 εκατομμύρια δολάρια για τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, ενώ σύμφωνα με την «New York Times», το συνολικό ποσό για την Κεντρική Αμερική τα «επόμενα χρόνια» θα φτάσει τα 8 δισ. δολάρια. Το τίμημα δε που θα πληρώσει το Μεξικό είναι τουλάχιστον 7 δισ. δολάρια, στο βωμό πάντα της εξυπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των ΗΠΑ.

Οσο για το διαβόητο σχέδιο για αρκετούς αναλυτές προσομοιάζει στο «Σχέδιο Κολομβία». Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, το σχέδιο έχει ανάμεσα στους βραχυπρόθεσμους στόχους του τη σημαντική αύξηση της βοήθειας για την ενίσχυση των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, καθώς και της παρακολούθησης του εναέριου χώρου του Μεξικού, όπως τουλάχιστον τόνισαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και του Μεξικού, Τζορτζ Ου. Μπους και Φελίπε Καλντερόν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στο πλαίσιο της Συνόδου των ηγετών της NAFTA στον Καναδά.

Και ενόσω το ζήτημα της «βοήθειας των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας προς το Μεξικό» βρίσκεται υπό εξέταση στην ειδική επιτροπή του Κογκρέσου και οι λεπτομέρειες του σχεδίου έπρεπε να έχουν δημοσιοποιηθεί, ως τώρα το μόνο που έγινε γνωστό διά στόματος του αναπληρωτή υφυπουργού Αμύνης για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου, Στίβεν Τζόνσον, είναι ότι η αρωγή θα προορίζεται και «για την καταπολέμηση των διεθνικών συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και πιθανών τρομοκρατών», με εναέρια και θαλάσσια μέσα, όπως επίσης για την ενίσχυση ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων, που προορίζονται για την ειδίκευση της αστυνομίας και τον εφοδιασμό των κυβερνητικών πρακτόρων με τεχνολογίες που θα τους επιτρέπουν να αντιμετωπίσουν τις εγκληματικές ομάδες εξοπλισμένες με μοντέρνα όπλα και συστήματα ηλεκτρονικής και εναέριας παρακολούθησης.

Καθώς λοιπόν για τις ΗΠΑ υπάρχει το «τρίτο σύνορο» - εννοώντας τη Λατινική Αμερική - το «Σχέδιο Μεξικό» κατά τον Τζόνσον είναι μία χρυσή ευκαιρία για την προώθηση των γεωπολιτικών τους συμφερόντων. Μία «ιστορική ευκαιρία» για την ανάκτηση της επιρροής των ΗΠΑ μέσω «της ενδυνάμωσης των στενών σχέσεων και της ενθάρρυνσης μίας εκ βάθρων αλλαγής στον τρόπο αστυνόμευσης» σε μία περιοχή που επηρεάζεται από εχθρικά κράτη, όπως τη Βενεζουέλα, την Κούβα πρωτίστως και το Εκουαδόρ και τη Βολιβία δευτερευόντως. (New Security Challenges in the Western Hemisphere - Stephen Johnson DASD).

Ετσι το πρόσχημα βρέθηκε... αφού κατά τον Τζόνσον το «Μεξικό είναι υπό πολιορκία» από διάφορους βαρόνους των ναρκωτικών που υποτίθεται καταλαμβάνουν ολόκληρες πόλεις, κρατούν ομήρους άπορες οικογένειες ενόσω εξαναγκάζουν τους ανθρώπους να καλλιεργούν τα ναρκωτικά τους και η «δύσμοιρη» αστυνομία είναι ανήμπορη να τους αντιμετωπίσει, καθώς δεν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαίδευση! Είναι γεγονός ότι όντως το Μεξικό είναι υπό πολιορκία, αλλά από τις αρχές ασφαλείας, τις Ενοπλες Δυνάμεις και την υποτελή και παντελώς διεφθαρμένη κυβέρνηση, «παίκτες» που συχνά έχουν αποδεδειγμένες σχέσεις με παραστρατιωτικές ομάδες που πουλούν προστασία στα καρτέλ των ναρκωτικών και φυσικά εκτελούν αποστολές και εκκαθάρισης του πληθυσμού ειδικά όταν πρόκειται για λαϊκό κίνημα (Patricia Davila, La tierra de los narcos).

Το παράδειγμα των εξαφανίσεων και των δολοφονιών κατά την εξέγερση του λαού της Οαχάκα και το βρώμικο πόλεμο μέχρι σήμερα είναι ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά της δράσης αυτής.

Μία ακόμη εκκωφαντική περίπτωση είναι αυτή της 72χρονης Ερνεστίνα Ασένσιο που σύμφωνα με την εκπομπή «Es mas» της «Noticieras Televisa» βιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε θανάσιμα μέσα στο σπίτι της στην επαρχία της Βέρα Κρους και λίγο πριν ξεψυχήσει στο νοσοκομείο αποκάλυψε τους δράστες: μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για μία εκ των δύο 2.000 δολοφονιών που διαπράχθηκαν εφέτος και επικαλέστηκε ο Τζόνσον.

Το ζήτημα της κυριαρχίας

Εξάλλου όπως αναφέρει δημοσίευμα των «In these Times», από την 1η Γενάρη, οπότε και ο Φελίπε Καλντερόν κήρυξε τον «πόλεμο στα καρτέλ των ναρκωτικών» και διέταξε περίπου 20.000 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων να αναπτυχθούν στις πόλεις και να δώσουν ένα «τέλος» στη βία και στις σχετιζόμενες με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών δολοφονίες, το πρώτο εξάμηνο του 2007 ο αριθμός των νεκρών τριπλασιάστηκε (!) ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί οι καταγγελίες για τις αθρόες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκτός από την άμεση και δολοφονική καταστολή, το Σχέδιο είναι «χρυσή ευκαιρία» και για την κυβέρνηση του Φελίπε Καλντερόν -του οποίου η εκλογή αμφισβητείται - να προωθήσει μέτρα που θα του προσδώσουν τέτοιες υπερεξουσίες, ώστε να ισχυροποιήσει την «αδύναμη» κυβέρνησή του ενάντια σε ένα συνεχώς αναδυόμενο και μαχητικό λαϊκό κίνημα και να καταστείλει συνταγματικές και ατομικές ελευθερίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών και των δεσμεύσεων που ενδεχομένως απορρέουν από τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ, ο Καλντερόν παρουσίασε μια λίστα συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θα απαλλάσσει τις αρχές από την ανάγκη της δικαστικής εντολής για υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, συλλήψεις και κρατήσεις, καθώς και έρευνες όσον αφορά το «οργανωμένο έγκλημα».

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Καλντερόν αποποιείται του όρου «Σχέδιο Μεξικό» εξαιτίας της σκοτεινής φήμης του «Σχεδίου Κολομβία», εκτός των επιπρόσθετων κονδυλίων που ζητεί από τις ΗΠΑ για την εφαρμογή του, ήδη έχει προωθήσει σειρά κοινών επιχειρήσεων σε «στρατηγικές περιοχές του Μεξικού» με άμεση συμμετοχή των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Συνεπώς το «Σχέδιο Μεξικό» εκτός της οικονομικής και στρατιωτικής εξάρτησης από τα «πακέτα βοήθειας» αποτελεί και μία θανάσιμη απειλή για την ίδια την εθνική κυριαρχία του Μεξικού.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ