Κυριακή 4 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η δύναμη του εργάτη είναι στο συνδικάτο του!

Ο «Ρ» συζητάει με τον Γιώργο Γκότση, Ελληνα μετανάστη και συνδικαλιστή στην Αυστραλία

Ο Γιώργος Γκότσης
Ο Γιώργος Γκότσης
«Θα σου πω ένα πράγμα: όταν μποϊκοτάραμε τα ελληνικά επιβατηγά πλοία, από το 1970 μέχρι το 1974 δεν ήταν μόνο ότι καθυστερήσανε. Γράψανε τότε οι εφημερίδες της Αγγλίας ότι οι εφοπλιστές έκαναν παράσταση στη χούντα να σταματήσουν τα βασανιστήρια - είχαν ξαναπιάσει τον Αμπατιέλλο, όταν μπήκε μέσα - γιατί έχουν μεγάλη πίεση στην Αυστραλία, όπου Ελληνες κομμουνιστές ναυτεργάτες εμποδίζουν να πιάνουν λιμάνι τα πλοία. Και για να γράψουν έτσι οι βρετανικές εφημερίδες σημαίνει ότι κάτι έγινε όντως...»

Ο Γιώργος Γκότσης, έφυγε πριν χρόνια στην Αυστραλία, μετανάστης. Δούλεψε 34 ολόκληρα χρόνια λιμενεργάτης. Οι συνάδελφοί του τον ανέδειξαν επανειλημμένα στη διοίκηση του Maritime Union of Australia (MUA - το συνδικάτο λιμενεργατών της Αυστραλίας, όπου σήμερα ανήκουν και οι ναυτεργάτες): «Και ήταν 5, του Χανδρή: "Πατρίς", "Ελληνίς", "Αυστραλίς", "Βρετανίς", "Κουήν Φρειδερίκη"... Και βέβαια τα θυμάμαι... Είχαμε πάει πολλές φορές επάνω, με το συνδικάτο, δίναμε ψηφίσματα, οργανώναμε Επιτροπές καραβιού...».

Στην κουβέντα που είχε μαζί του ο «Ρ», αποτυπώνονται ατόφια τα διδάγματα που ατσαλώνουν τους εργάτες στην καθημερινή σκληρή αναμέτρηση με τους εκμεταλλευτές τους. Η πολύχρονη πείρα από τους αγώνες της εργατικής τάξης, την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος αλλά και την αντεργατική επίθεση που ξετυλίγεται σήμερα στην Αυστραλία, αποτυπώνει πόσο επιτακτική είναι η ταξική συσπείρωση, ενότητα και πάλη για κάθε έναν εργάτη χωριστά αλλά και όλους μαζί. Αντιλήψεις του τύπου «ο καθένας να κοιτά τη δουλίτσα του» ή «και τι δουλιά έχουν οι οικοδόμοι να απεργήσουν επειδή η κυβέρνηση επιστράτευσε τους ναυτεργάτες;» που καλλιεργούν μεταξύ άλλων οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις, κουρελιάζονται:

«Ο εργάτης, δεν έχει δύναμη μόνος του. Δεν πάει να είναι ο πιο θαρραλέος. Δεν έχει σημασία πόσο θαρραλέος είσαι, μόνος σου δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Κι όσοι βγαίνουν θαρραλέα στους χώρους δουλιάς, έχουν τη δύναμη του συνδικάτου. Αν ο άλλος σε διώξει, είναι το συνδικάτο πίσω. Ενώ στην περίπτωση που είσαι μόνος σου, σου λέει "εκεί είναι η πόρτα"...

Γίνονταν και κοινωνικοί αγώνες και πολιτικοί. Κι έβγαινες σε απεργία. Οπως γίνονταν για να βοηθήσουμε τους Ελληνες ναυτεργάτες. Ή για τη Χιλή, ή το Βιετνάμ, ή για τη Νότια Αφρική. Σταματάγαμε τη δουλιά. Το συνδικάτο έκανε απεργία. Σταματούσε η φορτοεκφόρτωση. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Δεν κουνιόταν τίποτα!...»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικό το συλλαλητήριο στο λιμάνι, με ορμή από τον συγκλονιστικό αγώνα των λιμενεργατών(5/11/2021)
«Τι σχέση έχετε εσείς με τους ηρωικούς αγώνες της εργατιάς;»(15/3/2019)
Υπόθεση των εργαζομένων στεριάς και θάλασσας(2/4/2013)
Μικρές σελίδες(14/3/2004)
Συντονισμένη δράση σε διεθνές επίπεδο(24/11/2001)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org